Πιο κοντά σε μια συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους βρίσκονται οι πιστωτές της χώρας, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Mario Centeno.

Το πρόγραμμα της Ελλάδας πρόκειται να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο, και οι πιστωτές εργάζονται για την εξεύρεση ενός συμβιβασμού σχετικά με την αποπληρωμή του χρέους που θα βοηθήσει στη διαχείριση των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας μετά από τη διακοπή της διεθνούς βοήθειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, μια συμφωνία για το χρέος θα επιτρέψει στο ΔΝΤ να συμμετάσχει στο τρέχον πρόγραμμα.

“Οι θέσεις σήμερα είναι πολύ πιο κοντά από ό,τι ήταν στο παρελθόν. Έχουμε ακόμη ένα τελευταίο μίλι να διανύσουμε, αλλά υπάρχει ένα θετικό κλίμα γύρω από το τραπέζι και θεωρώ ότι αντικατοπτρίζει μια πραγματική προθυμία (το ΔΝΤ) να συμμετάσχει στο πρόγραμμα”, τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup μιλώντας από την Ουάσιγκτον, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Η περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι βασική προϋπόθεση για το ΔΝΤ προκειμένου να μπορέσει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενώ το ΔΝΤ έχει συγχρηματοδοτήσει τα δύο πρώτα προγράμματα διάσωσης της Ελλάδας, δεν έχει ενεργοποιήσει ακόμη τη συμμετοχή του στο τρίτο, υποστηρίζοντας ότι η ευρωζώνη πρέπει να εξασφαλίσει μεγαλύτερη βιωσιμότητα του χρέους.

Αλλά η συμμετοχή του Ταμείου, ακόμη και λίγους μήνες πριν από το τέλος της διάσωσης, είναι σημαντικό για κάποιες χώρες, όπως η Γερμανία, που θεωρούν ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ θα σφραγίσει την έγκριση που θα δώσει αξιοπιστία στο πρόγραμμα.

Μια “εδραιωμένη παρουσία” του ΔΝΤ θα βοηθούσε επίσης την εμπιστοσύνη της αγοράς, τόνισε ο Centeno.

Οι συζητήσεις μεταξύ των πιστωτών της Ελλάδας και των χωρών της ευρωζώνης σχετικά με πιθανά μέτρα για το χρέος, συνεχίζονται σε τεχνικό επίπεδο για μήνες. Αυτές περιλαμβάνουν μια πρόταση για τη τη σύνδεση της αποπληρωμής χρέους με την οικονομική ανάπτυξη, έτσι ώστε η χώρα να μπορεί να αποπληρώσει περισσότερα εάν τα πάει καλά, και λιγότερα εάν η οικονομία της δεν εμφανίσει καλές επιδόσεις.

Στόχος είναι να υπάρξει μια τελεική συμφωνία στις αρχές του καλοκαιριού, αλλά εξακολουθούν να υφίστανται βασικές διαφορές μεταξύ των πιστωτών σε ό,τι αφορά το πεδίο εφαρμογής και το είδος ελάφρυνσης του χρέους.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, το ΔΝΤ θα ήθελε να δει μιας ευρείας κλίμακας ελάφρυνση του χρέους για όλα τα δάνεια της ευρωζώνης στην Ελλάδα -συμπεριλαμβανομένων και αυτών από άλλες χώρες και το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης.

Αυτό το αίτημα αντιμετωπίζει αντίσταση από πολλούς Ευρωπαίους πιστωτές που είναι απλώς πρόθυμοι να συζητήσουν την ελάφρυνση κάποιων όρων σε ορισμένα δάνεια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης