του Κώστα Ιερίδη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Άφεση… αμαρτιών σε όσους συστηματικά ζημίωναν το Δημόσιο δίνει η κυβέρνηση με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου που υπέγραψε την περασμένη Παρασκευή.

Το Υπουργείο Οικονομικών θεωρεί ότι με τη ρύθμιση αυτή θα εισπραχθεί «ζεστό» χρήμα άμεσα, ωστόσο δεν είναι λίγοι όσοι κάνουν λόγο για έλλειψη ισότιμης μεταχείρισηςΣυγκεκριμένα, προβλέπεται «απαλλαγή κατά ποσοστό από πρόσθετους φόρους ή τέλη του Ν. 2523/1997, πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής ή μη υποβολής δήλωσης ή ανακριβούς δήλωσης του Ν. 4174/2013 (ΚΦΔ) που έχουν συμβεβαιωθεί με την κύρια οφειλή και από τις προσαυξήσεις και τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής που τις επιβαρύνουν ως ακολούθως».

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι διαγράφονται τα πρόστιμα σε ποσοστό έως και 100% σε όσους:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– απέκρυπταν καθαρά εισοδήματα από οποιαδήποτε πηγή με μη υποβολή δήλωσης ή με υποβολή ανακριβούς δήλωσης
– δεν απέδιδαν ΦΠΑ
– εξέδιδαν πλαστά τιμολόγια
– δεν πλήρωναν φόρο ακινήτων
– και γενικότερα απέκρυπταν φορολογητέα ύλη.

Οι παραπάνω παραβάσεις είναι ορισμένες μόνο από όσες περιγράφονται στους νόμους 4174/2013 και 2523/1997, και πλέον όσοι ανήκουν σε κάποια από τις παραπάνω κατηγορίες δεν υποχρεούνται παρά να καταβάλλουν το ποσό που αντιστοιχεί στη φορολογητέα ύλη που δεν δηλώθηκε.

Για παράδειγμα, εάν η εφορία εντόπισε φορολογούμενο που δεν έχει αποδώσει ΦΠΑ αξίας 15.000 ευρώ, έπειτα από δύο χρόνια οι προσαυξήσεις ανέρχονται σε 12.600 ευρώ, καθώς η μηνιαία προσαύξηση είναι 3,5%. Το συνολικό ποσό, δηλαδή, της οφειλής φθάνει τα 27.600 ευρώ.

Πλέον, με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου ο φορολογούμενος θα πληρώνει μόνο το ποσό ΦΠΑ που δεν απέδωσε, δηλαδή στην προαναφερθείσα περίπτωση τα 15.000 ευρώ.

Το Υπουργείο Οικονομικών θεωρεί ότι με τη ρύθμιση αυτή θα εισπραχθεί «ζεστό» χρήμα άμεσα, ωστόσο δεν είναι λίγοι όσοι κάνουν λόγο για έλλειψη ισότιμης μεταχείρισης.

Σημειώνεται ότι η ρύθμιση για τις 100 δόσεις ισχύει μέχρι τις 26 Μαΐου.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης