Τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM με στόχο να εγκρίνει τις βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις στο ελληνικό χρέος, στη βάση της συμφωνίας της 5ης Δεκεμβρίου όπως αναφέρεται στην επίσημη ατζέντα.

Στην ατζέντα του ESM περιγράφονται τα οφέλη για την Ελλάδα, αλλά και διασαφηνίζεται ότι θα καλύψει όποια δαπάνη προκύψει από την εφαρμογή τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Διοικητικό Συμβούλιο συγκαλείται σε επίπεδο αναπληρωτών υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, με παρατηρητές από τους θεσμούς και τελεί υπό την προεδρία του Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ουσιαστικά πρόκειται για μία άλλη μορφή του EuroWorking Group και θα πραγματοποιηθεί τρεις ημέρες πριν από την κρίσιμη σύνοδο του Eurogroup με πρώτο θέμα την Ελλάδα.

Σύμφωνα με την  ημερήσια διάταξη της συνόδου του ΔΣ, τη Δευτέρα θα συζητηθούν οι βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις στο ελληνικό χρέος. Θα εξεταστούν πρώτα οι κανόνες που εφαρμόζονται σε όλες τις παρεμβάσεις, συμπεριλαμβανομένης της τιμολόγησής τους και της χρηματοδότησής τους, «διασφαλίζοντας ότι οι δαπάνες των μέτρων απομονώνονται και θα καλυφθούν από την Ελλάδα, και ότι άλλα μέλη του ESM δεν επωμίζονται πρόσθετα κόστη».

Το Συμβούλιο θα εξετάσει επίσης τους κανόνες που ισχύουν για:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– Την ανταλλαγή ομολόγων. Τα νέα ομόλογα σταθερού επιτοκίου θα εκδοθούν και τα μετρητά θα αυξηθούν για να αντικαταστήσουν τα ομόλογα κυμαινόμενου επιτοκίου που χρησιμοποιήθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

– Τα swap επιτοκίων Ο ESM θα προχωρήσει σε ανάλογες συμφωνίες για να σταθεροποιηθεί το κόστος της χρηματοδότησης της Ελλάδα και να μειώσει τον κίνδυνο η Ελλάδα να κληθεί να καταβάλει υψηλότερα επιτόκια στο μέλλον.

– Την επιμήκυνση δανείων. Ο ESM θα χρηματοδοτήσει τις μελλοντικές εκταμιεύσεις προς την Ελλάδα με μακροπρόθεσμo δανεισμό ώστε να εξομαλυνθεί με το χρόνο ωρίμανσης του ελληνικού χρέους. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης