Πρώτο θέμα έχει στην ιστοσελίδα του τo γερμανικό περιοδικό «Spiegel» το θέμα του αγωγού φυσικού αερίου Ρωσίας-Τουρκίας-Ελλάδας προς την Ευρώπη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι υπογραφές για τον ελληνικό αγωγό θα πέσουν την επόμενη Τρίτη
Το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι οι υπογραφές για τον ελληνικό αγωγό θα πέσουν την Τρίτη και σε αντάλλαγμα η Ελλάδα θα πάρει προκαταβολή από 3 έως 5 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Η Ελλάδα προφανώς ετοιμάζει συμφωνία δισεκατομμυρίων με τη Ρωσία» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος του «Spiegel», που υποστηρίζει ότι αναμένεται η συμφωνία να είναι έτοιμη την επόμενη εβδομάδα για έναν αγωγό αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων».

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες που δημοσιοποιεί το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA Novosti, «σε συνεχή επαφή με την ελληνική κυβέρνηση για την πιθανή συνέχιση της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου “Turkish Stream” μέσω της Ελλάδας βρίσκεται το Υπουργείο Ενέργειας της Ρωσίας», ενώ παραθέτει δήλωση του αρμόδιου Ρώσου υπουργού Αλεξάντερ Νόβακ που επιβεβαιώνει την είδηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είμαστε σε επαφή. Χθες μίλησα με τον Έλληνα υπουργό. Αν θα πάω ή όχι (στην Αθήνα) δεν είναι το βασικό ζήτημα» είπε ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, απαντώντας σε δημοσιογράφους σχετικά με τα σχέδιά του να επισκεφθεί την Αθήνα την επόμενη εβδομάδα για τη συζήτηση του θέματος.

Η Ρωσία και η Ελλάδα αυτή τη στιγμή εργάζονται για τη δημιουργία του μνημονίου για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, μέσω του οποίου το φυσικό αέριο του Turkish Stream θα προχωρήσει περαιτέρω στην Ευρώπη, δήλωσε στο RIA Novosti την Πέμπτη εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Ενέργειας.

Την Τετάρτη, το ελληνικό Υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα και η Ρωσία την επόμενη εβδομάδα θα υπογράψουν το αντίστοιχο μνημόνιο, το οποίο θα επιτρέψει να αρχίσουν οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για την κατασκευή του αγωγού.

Το κόστος του ελληνικού τμήματος του αγωγού θα είναι περίπου 2 δισ. ευρώ και θα προχωρήσει μέχρι τα σύνορα με την ΠΓΔΜ. Ο αγωγός θα κατασκευαστεί από ιδιωτικές εταιρείες.

Η Ρωσία στις αρχές Δεκεμβρίου ανακοίνωσε την ακύρωση του έργου South Stream, το οποίο θα περνούσε κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα και μέσω της Βουλγαρίας θα παρέδιδε φυσικό αέριο σε όλες τις βαλκανικές δημοκρατίες, καθώς και στην Ουγγαρία, την Αυστρία και την Ιταλία.

Το σχέδιο σταμάτησε, μεταξύ άλλων, και λόγω της στάσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αντ’ αυτού, αποφασίστηκε να κατασκευαστεί αγωγός στην Τουρκία και να δημιουργηθεί στα σύνορα με την Ελλάδα κόμβος φυσικού αερίου για τους καταναλωτές της Νότιας Ευρώπης.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ είχε δηλώσει ότι η εταιρεία θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για την κατασκευή του Turkish Stream στα σύνορα της Ελλάδας.

Gazprom προς Βρυξέλλες: Μη σαμποτάρετε τον αγωγό Turkish Stream

Έντονη προειδοποίηση έκανε για πρώτη φορά η Gazprom απειλώντας να σταματήσει την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη, αν η ΕΕ σαμποτάρει το σχέδιο του αγωγού αερίου Turkish Stream. Με τον συγκεκριμένο αγωγό είναι άμεσα συνδεδεμένο το σχέδιο για δημιουργία του Greek Stream.

Η μεγαλύτερη ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου απείλησε για πρώτη φορά με διακοπή της παροχής φυσικού αερίου στην Ευρώπη αν το πρόγραμμα του αγωγού Turkish Stream, που θα περνά υποθαλάσσια, μέσω της Μαύρης Θάλασσας, στη Νότια Ευρώπη, εμποδιστεί.

Σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα «RBK-Daily», ο επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ στη διάρκεια συνεδρίου στο Βερολίνο δήλωσε: «… θα προβούμε σε αυτή τη διακοπή, αν μας αναγκάσουν».

Ο διευθύνων σύμβουλος της ρωσικής εταιρείας ανέφερε ότι η ΕΕ επιχειρεί μονομερώς να μετατοπίσει στην Gazprom όλα τα ρίσκα που αφορούν την παροχή του αερίου, γεγονός που δημιουργεί μεγάλες δυσκολίες στην εταιρεία. Πρόσθεσε δε ότι «η Ευρώπη πρέπει να δώσει μια σαφή απάντηση για το αν θέλει αυτή την πηγή τροφοδοσίας της ή όχι».

Προηγουμένως, η ρωσική κυβέρνηση και η διοίκηση της Gazprom είχαν δεσμευτεί ότι δεν θα αθετήσουν ποτέ τις συμβατικές υποχρεώσεις απέναντι στους Ευρωπαίους καταναλωτές.

Αντίδραση στις ενέργειες της ΕΕ

Σύμφωνα με τον έμπειρο αναλυτή της επενδυτικής εταιρείας Finam Management Ντμίτρι Μπαράνοφ, ένας από τους λόγους της έντονης ανακοίνωσης της Gazprom ήταν η διαμόρφωση στην Ευρώπη ενός «ενιαίου ευρωπαϊκού ενεργειακού συνασπισμού». Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο οι ηγέτες των χωρών της ΕΕ ενέκριναν την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία η Κομισιόν δύναται να παρεμβαίνει άμεσα στις εμπορικές συμφωνίες προμηθειών φυσικού αερίου, μεταξύ αυτών και τα συμβόλαια της Gazprom.

Η υφιστάμενη μέχρι τώρα πρακτική ήταν ότι οι Ευρωπαίοι καταναλωτές συμφωνούσαν με τους προμηθευτές ξεχωριστά ο καθένας, ενώ οι όροι του εμπορικού συμβολαίου ήταν αυστηρά εμπιστευτικοί.

Όπως προκύπτει από τη δήλωση του Αλεξέι Μίλερ, η ΕΕ προσπαθεί να αλλάξει τα ισχύοντα εδώ και περισσότερα από 40 χρόνια συμβόλαια και δεδομένα στις ενεργειακές σχέσεις της με τη Ρωσία. «Αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θελήσει να καθιερώσει μια ενιαία τιμή εισαγωγής του αερίου, αυτή δεν θα είναι η χαμηλότερη από τις τιμές βάσει των οποίων χορηγούμε αέριο στην Ευρώπη» είπε ο Μπαράνοφ.

Η δημιουργία του νέου συνασπισμού δημιουργεί κινδύνους για το πρόγραμμα του νέου αγωγού φυσικού αερίου. Όπως υποστηρίζει ο Μπαράνοφ, «ο κίνδυνος που εμφανίστηκε για τον Turkish Stream ήταν πιθανώς ο λόγος που οδήγησε τον Αλεξέι Μίλερ να κάνει την προειδοποίησή του αυτή».

Σύμφωνα με τον σημαντικότερο αναλυτή της επενδυτικής εταιρείας UFS IC Ιλιά Μπαλακίρεφ, και αυτή η δήλωση «είναι μέσα στο πλαίσιο των προσπαθειών να πεισθεί η ΕΕ να επιλύσει τα μελλοντικά προβλήματα της διαμετακόμισης φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας».

Παράκαμψη της Ουκρανίας

Η Gazporm σχεδιάζει ως το 2019 να έχει παραιτηθεί από τη μεταφορά του φυσικού αερίου μέσω του ουκρανικού εδάφους. Για τον λόγο αυτό υπήρχε η πρόθεση κατασκευής του αγωγού South Stream, που ξεκινώντας από τη Ρωσία θα περνούσε από τη Μαύρη Θάλασσα στη Βουλγαρία και εν συνεχεία στις χώρες της Νότιας Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής των Βαλκανίων.

Ωστόσο υπό την πίεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η ηγεσία της Βουλγαρίας μπλοκάρισε το σχέδιο, επικαλούμενη τους όρους του Γ΄ ενεργειακού πακέτου. Σύμφωνα με το πακέτο αυτό, μια μόνη εταιρεία δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα προμηθεύτρια και ιδιοκτήτρια υποδομών μεταφοράς.

Στα τέλη του 2014 η Gazprom εγκατέλειψε τον αγωγό South Stream και ανακοίνωσε την κατασκευή ενός ανάλογου αγωγού φυσικού αερίου προς την Τουρκία, τον Turkish Stream. Η επέκταση αυτού του αγωγού μέσω της Ελλάδας θα ονομάζεται Greek Stream.

Ο Μπαλακίρεφ αναφέρει ότι «αν η κατάσταση εξελιχθεί αρνητικά για την Gazprom, αυτή θα απολέσει ένα σημαντικό κομμάτι της ευρωπαϊκής αγοράς, αν και το να υποστηριχθεί ότι θα εκτοπιστεί πλήρως από το Ιράν είναι κάτι πρόωρο».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η Ευρώπη σε κάθε περίπτωση τα επόμενα πέντε χρόνια δεν μπορεί να παραιτηθεί πλήρως από το ρωσικό φυσικό αέριο, αλλά και η Ρωσία δεν μπορεί ελαφρά τη καρδία να εγκαταλείψει την ευρωπαϊκή αγορά αερίου, παρά τις “απειλές”». Όπως και να έχει, και τα δύο μέρη θα υποχρεωθούν να συμφωνήσουν, θεωρεί ο Μπαλακίρεφ.

Κατά τον Ντμίτρι Μπαράνοφ, «η Ρωσία, στη διάρκεια αυτών των δεκαετιών συνεργασίας με την Ευρώπη απέδειξε ότι αποτελεί αξιόπιστο προμηθευτή και ότι η ευρωπαϊκή αγορά είναι σημαντική γι’ αυτή».

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης