Τα χρέη του Δημοσίου προς την αγορά αυξήθηκαν συνολικά κατά περίπου 200 εκατ. ευρώ από το τέλος Ιουλίου, στα 5,105 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα οι επιστροφές φόρου που εκκρεμούσαν διαμορφώθηκαν σε 809 εκατ. ευρώ από 781 εκατ.

Τα μεγαλύτερα χρέη προέρχονται από τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης (2,57 δισ.). Εξ αυτών το 1,8 δισ. είναι του ΕΟΠΥΥ και τα 475 εκατ. του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακολουθούν τα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία χρωστούν σε ιδιώτες 1,225 δισ. και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με 317 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, ξεπερνά τα 1,9 δισ. ευρώ το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης στο πρώτο οκτάμηνο του έτους, όπως δείχνουν τα τελικά στοιχεία της εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού. Την ίδια ώρα το πρωτογενές πλεόνασμα εμφανίζεται ελαφρώς βελτιωμένο με πέρυσι, στα 2,6 δισ. ευρώ παρά την «αιμορραγία» στα έσοδα αλλά και τα σημαντικά ελλείμματα των ασφαλιστικών Ταμείων.

Και αυτό κυρίως λόγω της «στάσης πληρωμών» που έχει κηρύξει το Δημόσιο κυρίως προς προμηθευτές.
Συγκεκριμένα και τον Αύγουστο οι ανεξόφλητες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου αλλά και οι εκκρεμείς επιστροφές φόρου ακολούθησαν αυξητική τάση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε αναλυτικά τα στοιχεία

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης