Πέντε μήνες αφότου το Νομισματοκοπείο των ΗΠΑ ξεκίνησε να παράγει νομίσματα φτιαγμένα από πλατίνα, οι πωλήσεις έχουν σχεδόν καταρρεύσει, καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να προτιμούν το χρυσό και το ασήμι, αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg.

«Δεν θεωρείται νόμισμα», δήλωσε ο Jason Carstensen, πολίτης της Καλιφόρνια που δαπανά περίπου 2.000 σε νομίσματα. Ο χρυσός και το ασήμι έχουν αξία ως μέσο αντιστάθμισης έναντι του κινδύνου υποτίμησης του δολαρίου, ενώ η πλατίνα αντιμετωπίζεται ως βιομηχανικό μέταλλο, πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το αμερικανικό Νομισματοκοπείο, που ανανέωσε την παραγωγή νομισμάτων πλατίνας τον Μάρτιο έπειτα από 6ετή παύση, έχει πουλήσει 13.600 ουγγιές φέτος, με μηδέν πωλήσεις τον Ιούλιο. Συγκριτικά το Νομισματοκοπείο πούλησε 313.500 ουγγιές χρυσών νομισμάτων και 27,71 εκατομμύρια ουγγιές ασημένιων, με το αγοραστικό ενδιαφέρον να τροφοδοτείται από τους φόβους πως η Federal Reserve «φουσκώνει» την οικονομία με χρεόγραφα για να τονώσει την ανάπτυξη.

Το Bloomberg αναφέρει πως «για αιώνες βασιλιάδες και έμποροι συγκέντρωναν χρυσό και τα μέταλλα παραμένουν δημοφιλή σήμερα μεταξύ των επενδυτών λιανικής που επιλέγουν τα πολύτιμα μέταλλα ως μέσο αποθήκευσης αξίας. Η πλατίνα είναι ακόμη πιο σπάνια και δεν ήταν ιδιαίτερα γνωστή πριν από τον 18ο αιώνα». Ωστόσο, η χρήση της σήμερα περιορίζεται κυρίως στους καταλύτες αυτοκινήτων για τη μείωση των εκπομπών καυσαερίων.

Πηγή: capital.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης