Η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι είναι πιθανόν να αυξήσει τα επιτόκια τους επόμενους μήνες εάν η οικονομία συνεχίσει να αναπτύσσεται και οι πιέσεις στις τιμές να αυξάνονται, η οποία θα είναι η πρώτη αύξηση των επιτοκιών σε μια δεκαετία.

Οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας, με ψήφους 7 προς 2, αποφάσισαν χθες να διατηρήσουν τα επιτόκια σταθερά στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 0,25%, όπως αναμενόταν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν αυτή την εβδομάδα και έδειξαν ότι οι τιμές στη Βρετανία αυξήθηκαν με ταχύτερο ρυθμό και η ανεργία υποχώρησε σε χαμηλό τεσσάρων δεκαετιών, δήλωσαν ότι φαίνεται να μειώνεται η ανοχή τους απέναντι σε ένα πληθωρισμό που ξεπερνά το στόχο της τράπεζας.

Το δημοψήφισμα του Brexit έφερε την Τράπεζα της Αγγλίας μπροστά σε ένα δίλημμα καθώς προσπαθεί να εξισορροπήσει την ανάγκη να στηρίξει την οικονομία μετά το σοκ της αποχώρησης από την ΕΕ τον Μάρτιο του 2019 με το να κρατήσει υπό έλεγχο τον ταχέως αυξανόμενο πληθωρισμό.

Η στερλίνα κινήθηκε ανοδικά έναντι του δολαρίου μετά την ανακοίνωση της τράπεζας και οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών βρετανικών ομολόγων αυξήθηκαν κατά 4 μονάδες βάσης στο 1,18%, στο υψηλότερο επίπεδό τους από την περασμένη συνεδρίαση της Τράπεζας της Αγγλίας στις 3 Αυγούστου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κεντρική τράπεζα δήλωσε ότι η οικονομία έχει λίγο καλύτερες επιδόσεις συγκριτικά με τις εκτιμήσεις του προηγούμενου μήνα και ότι ο πληθωρισμός πιθανόν να αυξηθεί περαιτέρω πάνω από το στόχο του 2% ξεπερνώντας το 3% τον Οκτώβριο – οριακά υψηλότερα από τις προηγούμενες προβλέψεις – αφού ανήλθε στο 2,9% τον περασμένο μήνα. Ωστόσο, σημείωσε ότι δεν είναι σαφές «πόσο βιώσιμη μπορεί να είναι η όποια αύξηση του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα», επικαλούμενη αστάθμητους παράγοντες όπως η αντίδραση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων στη διαδικασία του Brexit.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης