Η ισοτιμία ευρώ-δολάριο φαίνεται ότι σταθεροποιείται και είναι πιθανό να βρεθεί σε αναζήτηση κατεύθυνσης, εν όψει των κρίσιμων εκλογών στην Ελλάδα, την Κυριακή. Προς το παρόν, το ευρώ φαίνεται ότι εξαρτάται από το αποτέλεσμα αυτής της εκλογικής αναμέτρησης και, με τις υπόλοιπες περιφερειακές οικονομίες της Ευρωζώνης να βρίσκονται υπό πίεση, ένα αποτέλεσμα που θα οδηγούσε σε έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, θα άνοιγε τον δρόμο για σημαντικές ρευστοποιήσεις στο νόμισμα προς και κάτω από το 1,2000.

Ωστόσο, οι αναλυτές, σύμφωνα με το πρωινό σχόλιο αγοράς της FXCM, δεν θεωρούν πιθανό αυτό το σενάριο και επομένως εκτιμούν ότι η ισοτιμία θα συνεχίσει να βρίσκει στήριξη. Με τις αποδόσεις των 10ετών ισπανικών ομολόγων να κινούνται κοντά στο 7% και με την Ιταλία να έρχεται στο προσκήνιο, εκτιμούν ότι η Ευρωζώνη τελικά θα παρέμβει με κάποιον τρόπο, προκειμένου να τονώσει την οικονομία της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως αποτυπώθηκε στην περίπτωση της τραπεζικής διάσωσης της Ισπανίας, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δείχνουν διατεθειμένοι να δώσουν στις αγορές την απαιτούμενη στήριξη για να διασώσουν την Ευρωζώνη. Αν προκύψει η ανάγκη, θα μπορούσαν ακόμα να προχωρήσουν σε μια συντονισμένη παγκόσμια προσπάθεια. Το πιο πιθανό σενάριο είναι ένα ενθαρρυντικό εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα που θα ανοίξει τον δρόμο για βραχυπρόθεσμη άνοδο στις επενδύσεις ρίσκου.

Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει το ευρώ προς το 1,3000, από όπου θα επικρατήσουν και πάλι οι μακροπρόθεσμες θεμελιώδεις ανησυχίες, με τις αγορές να συνειδητοποιούν ότι η Ευρωζώνη έχει μακρύ δρόμο να διανύσει έως την ευημερία κι ενώ αναγνωρίζεται το ρίσκο διάχυσης της κρίσης στην Κίνα και τις αναδυόμενες αγορές. Εν ολίγοις, αναμένουν επικράτηση του ρίσκου εντός του Ιουνίου, καθώς τα χειρότερα σενάρια έχουν ήδη αποτιμηθεί, και ένα νέο κύμα αποστροφής ρίσκου τον Ιούλιο.

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης