Μικτή εικόνα και στασιμότητα στους πρώτους μήνες του 2017 διαπιστώνει το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), σύμφωνα με την τελευταία τριμηνιαία έκθεσή του για την πορεία της οικονομίας.

Υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα καθυστερήσει περαιτέρω η διαπραγμάτευση για τη β’ αξιολόγηση, οι αναλυτές του ΙΟΒΕ βλέπουν την κατανάλωση να «τρέχει» στο 12μηνο με ρυθμό άνω του 1%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του Ιδρύματος, Νίκο Βέττα, το ΑΕΠ σε ετήσια βάση, εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στην περιοχή του 1,5%.
Ο ίδιος δίνει έμφαση στην επίτευξη υψηλού πρωτογενούς πλεονάσματος, τονίζοντας ωστόσο, ότι δεν μπορεί αυτό να παρερμηνευθεί ως υποκατάστατο δομικών μεταρρυθμίσεων.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ, Τάκης Αθανασόπουλος, υπογραμμίζει ότι η όποια περαιτέρω καθυστέρηση της συμφωνίας με τους δανειστές, ενέχει τον κίνδυνο της μετατροπής της οικονομικής κρίσης σε κοινωνική παρακμή. Για τον λόγο αυτόν -σπεύδει να σημειώσει- είναι αναγκαίο να υπάρξει ένα νέο αφήγημα με κυρίαρχο στόχο υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Στην έκθεση του Ιδρύματος, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι «η αξιολόγηση, η οποία ήταν και πάλι μια παρατεταμένη διαδικασία, είχε επιπτώσεις, οι οποίες όπως έχουμε δει και στο παρελθόν, οξύνουν την αβεβαιότητα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις ανέβαλαν τις αποφάσεις τους μέχρι να οριστικοποιηθούν τα νέα δημοσιονομικά μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις, κάτι το οποίο έχει αρνητική επίπτωση στην οικονομική δραστηριότητα» επισημαίνεται, επίσης.

Όσον αφορά την αγορά εργασίας, το ΙΟΒΕ αναμένει υποχώρηση της ανεργίας για τέταρτο συνεχές έτος, καθώς ο σχετικός δείκτης εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 22,2% έναντι 23,5% το 2016.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης