Ένα ακόμη πρόβλημα έρχεται να προστεθεί σε ό,τι αφορά στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων, το οποίο θα επηρεάσει εκατομμύρια φορολογουμένους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, έως ότου να διευθετηθεί η εκκρεμότητα με τον ΕΝΦΙΑ, κανείς φορολογούμενος-ιδιοκτήτης ακινήτων δεν θα δει να πιστώνονται στον λογαριασμό του επιστροφές φόρου, ενώ πρόβλημα έχει ανακύψει και με τις φορολογικές ενημερότητες για επιχειρήσεις και φορολογουμένους. Αυτό, διότι για να κινηθεί η διαδικασία επιστροφής φόρων δεν θα πρέπει να υπάρχουν βεβαιωμένες οφειλές.

Από τις 31 Ιουλίου έχει γίνει εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ, γεγονός που συνεπάγεται ότι υπάρχουν βεβαιωμένες οφειλές.

Προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις που δεν μπορούν να εκδώσουν φορολογική ενημερότητα ηλεκτρονικά. Βάσει του νόμου, η φορολογική ενημερότητα δεν μπορεί να εκδοθεί ηλεκτρονικά εάν υπάρχουν οφειλές ακόμη και εάν αυτές είναι εμπρόθεσμες. Ως εκ τούτου ελεύθεροι επαγγελματίες και εκπρόσωποι επιχειρήσεων καλούνται εντός Αυγούστου να μεταβούν στις αρμόδιες ΔΟΥ, προκειμένου να τους χορηγηθεί η ενημερότητα διάρκειας ενός μηνός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια ώρα σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία διόρθωσης των ΕΝΦΙΑ από τις υπηρεσίες του ΥΠΟΙΚ, για περισσότερους από 4.000 οικισμούς όπου οι αξίες των ακινήτων πολλαπλασιάστηκαν.

Υπενθυμίζεται ότι το ΥΠΟΙΚ θα προχωρήσει σε μειώσεις έως και 96% του ΕΝΦΙΑ για οικόπεδα και αγροτεμάχια, μετά το φιάσκο που δημιουργήθηκε με τα «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά. Ειδικότερα, η κυβέρνηση πρόκειται να προχωρήσει σε γενναίες διορθώσεις σε τουλάχιστον 396 περιοχές όλης της χώρας, επαναφέροντας τις αντικειμενικές αξίες στα επίπεδα του 2013. Τα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα αναμένεται να αναρτηθούν στο Διαδίκτυο το αργότερο έως τις 15 Σεπτεμβρίου. Την ίδια ημέρα ανοίγει και η ιστοσελίδα του Taxisnet, για όσους φορολογούμενους επιθυμούν να προχωρήσουν σε προσθήκες και διορθώσεις στο έγγραφο Ε9.

Για τους ίδιους, προβλέπεται να γίνει εκ νέου εκκαθάριση έως το τέλος καταβολής των δόσεων, έτσι ώστε να γίνει ο συμψηφισμός με επόμενες δόσεις του ΕΝΦΙΑ του 2014.

Διαβάστε επίσης:
«Κούρεμα» στον ΕΝΦΙΑ σε 396 περιοχές, Σάββατο, 9 Αυγούστου 2014, 12:34

Στον «πάγο» οι επιστροφές φόρου, Τρίτη, 12 Αυγούστου 2014, 08:40

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης