To ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ μονοπώλησε τα ξημερώματα της Τετάρτης η λήξη προθεσμίας του πακέτου διάσωσης προς την Ελλάδα και η αδυναμία της χώρας να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Ελλάδα, η πρώτη ανεπτυγμένη ώρα που αθετεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της» αναφέρεται σε άρθρο του RT. Το ρωσικό δίκτυο αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η Ελλάδα έχασε την προθεσμία που είχε για να καταβάλει δόση 1,6 δις προς το ΔΝΤ, όντας η πρώτη ανεπτυγμένη χώρα που δεν εξυπηρέτησε τις διεθνείς της υποχρεώσεις».

O Guardian σχολιάζει: «Η ελληνική οικονομική κρίση περνά σε νέα φάση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Ελλάδα αποτυγχάνει να αποπληρώσει το ΔΝΤ την ώρα που η κυβέρνηση υποστηρίζει ένα τολμηρό διετές σχέδιο διάσωσης» αναφέρει ο Telegraph.

Σε ανάρτησή του, το οικονομικό πρακτορείο Bloomberg αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΔΝΤ περί μη καταβολής της δόσης των 1,6 δις από την Ελλάδα.

«Στην ίδια λίστα με τη Ζιμπάμπουε η Ελλάδα» αναφέρει το Bloomberg σε νέο του άρθρο, τονίζοντας πως η χώρα μας απέτυχε να αποπληρώσει τη δόση των 1,7 δολαρίων προς το ΔΝΤ. Μεταξύ άλλων, το οικονομικό πρακτορείο σημειώνει ότι η αδυναμία να αποπληρώσει τη δόση προς το Ταμείο, δεν «αποτελεί χρεοκοπία, καθώς ο εν λόγω όρος χρησιμοποιείται μόνο για τον ιδιωτικό τομέα και το ΔΝΤ αποφεύγει αυτή τη λέξη».

«Η Ελλάδα δεν πλήρωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο» σχολιάζει σε σχετικό του άρθρο το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων και μεταδίδει τις δηλώσεις του εκπροσώπου του οργανισμού Τζέρι Ράις: «Επιβεβαιώνω ότι η δόση που επρόκειτο να καταβάλει η Ελλάδα προς το ΔΝΤ δεν έχειεκταμιευτεί».

Το σχετικό δημοσίευμα του Al Jazeera τιτλοφορείται: «To πακέτο διάσωσης της Ελλάδας έληξε, καθώς η προθεσμία παρήλθε» ενώ στον υπότιτλο αναφέρει: «Η προθεσμία τα μεσάνυχτα έληξε για την Αθήνα, η οποία δεν κατέβαλε 1,7 δις δολάρια προς το ΔΝΤ».

«Η ελληνική κυβέρνηση δεν αποπλήρωσε το δάνειο των 1,6 δις. Το Eurogroup θα εξετάσει μια νέα πρόταση του Τσίπρα» σημειώνει η ιταλική Corriere della Sera.

«Η Ελλάδα απέτυχε να αποπληρώσει το ΔΝΤ παρά την νέα προσπάθεια για πακέτο διάσωσης» σημειώνει η Wall Street Journal.

Mέσω twitter το αμερικανικό CNN ενημερώνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται πλέον σε καθεστώς «ληξιπρόθεσμης οφειλής» επικαλούμενο τη δήλωση του IMF. Η ανάρτηση φιλοξενεί σχετικό σκίτσο:

«Η Ελλάδα τεχνικά δεν έχει χρεοκοπήσει, ωστόσο η μη αποπληρωμή της δόσης αποτελεί μία αδιαμφισβήτητη απειλή ότι η χώρα μπορεί να μην είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις υπόλοιπες υποχρεώσεις της τις προσεχείς εβδομάδες» σημειώνουν οι New York Times.

Στις εξελίξεις που αφορούν το ελληνικό ζήτημα αναφέρεται και το πρωτοσέλιδο του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel το οποί ενημερώνει πως «Η Ελλάδα δεν αποπλήρωσε το ΔΝΤ»

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης