Την εξαίρεση των μοναστηριακών ακινήτων από την καταβολή ΕΝΦΙΑ εξετάζει η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας ύστερα από προσφυγή της Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής της Αγίας Αναστασίας Φαρμακολύτριας Χαλκιδικής, όπως μεταδίδει η Καθημερινή.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η μονή επικαλείται άνιση φορολογική αντιμετώπιση μεταξύ των μονών, δεδομένου ότι βάσει του νόμου εξαιρούνται από τον ΕΝΦΙΑ τα ακίνητα που υπάγονται στις μονές του Αγίου Ορους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη Μονή της Αγίας Αναστασίας είχε επιβληθεί ΕΝΦΙΑ 142.000 ευρώ αλλά με τροποποιητική δήλωση το ποσό μειώθηκε στις 21.000 ευρώ.

Βάσει του ν. 4223/2013 απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ ακίνητα που ανήκουν στις ιερές μονές του Αγίου Ορους, είτε αυτά βρίσκονται εντός του Αγίου Ορους είτε εκτός, και ανεξάρτητα από το αν χρησιμοποιούνται για λατρευτικούς σκοπούς ή μισθώνονται. Ωστόσο, δεν απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ τα ακίνητα των Πατριαρχικών και Σταυροπηγιακών Ιερών Μονών καθώς και των ιερών μονών της Εκκλησίας της Ελλάδος που δεν χρησιμοποιούνται για θρησκευτικούς και λατρευτικούς σκοπούς.

Η μονή ζητεί να μην καταβάλλουν ΕΝΦΙΑ, όπου και αν βρίσκονται, όλα τα μοναστηριακά ακίνητα, είτε αυτά ανήκουν στην Εκκλησία της Ελλάδος είτε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και ανεξάρτητα από το αν χρησιμοποιούνται για θρησκευτικές τελετές ή για άλλους σκοπούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η προσφυγή της μονής συζητήθηκε στην Ολομέλεια του ΣτΕ και η απόφαση αναμένεται προσεχώς, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογη προσφυγή είχε καταθέσει και η Ιερά Μονή του Προφήτου Ηλία της Ιεράς Μητροπόλεως Υδρας, Σπετσών, Αιγίνης, Ερμιονίδος και Τροιζηνίας, αλλά παραιτήθηκε στη συνέχεια.

Κατά τη συζήτηση της υπόθεσης, ο εισηγητής, σύμβουλος Επικρατείας Γιώργος Τσιμέκας, επισήμανε ότι το ανώτατο δικαστήριο θα πρέπει αυτεπαγγέλτως να εξετάσει το ζήτημα κατάργησης της δίκης, δεδομένου ότι το χρηματικό αντικείμενο έχει μειωθεί στις 21.000 ευρώ και συνεπώς είναι κάτω του ορίου εισόδου υποθέσεων στο ΣτΕ το οποίο εξετάζει οικονομικά αντικείμενα άνω των 40.000 ευρώ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης