Δεν έχει χρόνο για χάσιμο ο νέος τσάρος της ελληνικής οικονομίας, καθώς οι εκκρεμότητες είναι αρκετές και ο χρόνος πιέζει αναφορικά με τις επιδόσεις του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και την τήρηση των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση των επόμενων δόσεων. Οι Ευρωπαίοι εταίροι και το ΔΝΤ έχουν ξεκαθαρίσει πως οι μεταρρυθμίσεις δεν πρέπει να σταματήσουν, έτσι ώστε τα έσοδα να συνεχίσουν να εισρέουν στον κρατικό «κορβανά» και να μην υπάρξει πισωγύρισμα με ενδεχόμενο εκτροχιασμό του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Ο Γκίκας Χαρδούβελης αναμένεται να δώσει το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει κατά τη διάρκεια σύντομης ομιλίας του στη σημερινή τελετή παράδοσης – παραλαβής στο ΥΠΟΙΚ. Θετικό θεωρείται το γεγονός πως ο νέος Υπουργός Οικονομικών είναι γνώστης της κατάστασης, καθώς διαθέτει πλούσια εμπειρία τόσο ως μέλος της ομάδας που ανέλαβε τις διαπραγματεύσεις για το PSI όσο και ως σημαίνον στέλεχος της Eurobank. Ειδικότερα, ο κ. Χαρδούβελης υπήρξε τον Φεβρουάριο του 2012 ένα από τα πρόσωπα-κλειδιά (ως σύμβουλος του τότε πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου) στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα για το Μνημόνιο 2 και τις λεπτομέρειες για το «κούρεμα» του χρέους (PSI).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με αξιωματούχους του Υπουργείου Οικονομικών ο χρόνος προσαρμογής είναι μηδενικός και οι μνημονιακές δεσμεύσεις αφήνουν ελάχιστα περιθώρια ελιγμών στη νέα ηγεσία. Μέσα στις ενέργειες που πρέπει να γίνουν άμεσα είναι: α) η περαιτέρω ενίσχυση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του προϋπολογισμού β) η κατάργηση εκπτώσεων σε δαπάνες γ) οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ δ) η μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού ε) το νέο καθεστώς των ομαδικών απολύσεων και στ) οι παρεμβάσεις σε γάλα, φάρμακα και ψωμί (εφόσον οι τελευταίες κριθούν απαραίτητες).

Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν πως το πρώτο σημαντικό test για τη νέα ηγεσία του ΥΠΟΙΚ είναι το Eurogroup της 19ης Ιουνίου, όπου ο κ. Χαρδούβελης θα κληθεί να παρουσιάσει την πρόοδο στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων Μαΐου-Ιουνίου, έτσι ώστε να εισρεύσουν πριν τον Αύγουστο τα 2 δισ. ευρώ των δόσεων Ιουνίου – Ιουλίου και να καλυφθούν παράλληλα τα ομόλογα που λήγουν. Ήδη παρατηρούνται καθυστερήσεις λόγω ευρωεκλογών και ανασχηματισμού. Ειδικότερα, μέχρι τα τέλη Ιουνίου 2014 θα πρέπει να έχουν εκπληρωθεί τα εξής προαπαιτούμενα:

– επικαιροποίηση της λίστας των φόρων υπέρ τρίτων με κατάργηση από την 1η Ιανουαρίου του 2015 όλων των τελών υπέρ τρίτων που χρηματοδοτούν επικουρικά ταμεία και τα οποία βρίσκονται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εργασίας. Πρακτικά, αυτό σημαίνει απορρόφηση από το ΕΤΕΑ των επικουρικών ταμείων του Δημοσίου
– πρόσβαση σε φαρμακευτική περίθαλψη και διαγνωστικές εξετάσεις από ανασφάλιστους
– Κώδικας Δεοντολογίας για τα μέλη της κυβέρνησης και θέσπιση νομοθεσίας για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων
– ενοποίηση της διαδικασίας συλλογής φόρων
– νομοθεσία για αδειοδότηση επενδύσεων
– νόμος για το υπαίθριο εμπόριο (έχει ήδη υλοποιηθεί).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κι όλα αυτά ενώ στα μέσα Ιουλίου θα κάνουν την εμφάνισή τους οι επικεφαλής των δανειστών στην Αθήνα, προκειμένου να τσεκάρουν την πρόοδο της ελληνικής πλευράς. Οικονομικοί αναλυτές θεωρούν πως η έκβαση όλων αυτών των ζητημάτων θα επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό τη «μάχη» που θα ξεκινήσει το φθινόπωρο για την οριοθέτηση -σε συνεργασία πάντα με τους Ευρωπαίους εταίρους- ενός ουσιαστικού πλάνου περαιτέρω ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Διαβάστε επίσης:
Ο τεχνοκράτης υπουργός, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 9 Ιουνίου 2014, 18:05

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης