Περισσότερες τράπεζες αναμένεται να καταστήσουν πιο αυστηρά τα κριτήρια για τη χορήγηση δανείων σε επιχειρήσεις στο τρέχον τρίμηνο παρά να τα χαλαρώσουν, αν και οι περισσότερες αναμένεται να τα διατηρήσουν αμετάβλητα.

Σύμφωνα με τριμηνιαία έκθεση της ΕΚΤ, έπειτα από έρευνα σε τράπεζες ανά την Ευρωζώνη, απέδειξε ότι η ζήτηση για χρηματοδότηση από τις επιχειρήσεις αναμένεται να αυξηθεί στο τρέχον τρίμηνο στο πλαίσιο της νομισματικής πολιτικής για την οποία οι τράπεζες λένε ότι υποστηρίζει τον δανεισμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έρευνα εκφράζει τα αποτελέσματά της σε όρους «καθαρού ποσοστού», που σημαίνει τη διαφορά μεταξύ τραπεζών που ανακοινώνουν αυστηρότερες προδιαγραφές έναντι εκείνων με πιο χαλαρές.

Ενώ η συντριπτική πλειονότητα των τραπεζών αναφέρει ότι τα κριτήριά τους για δάνεια προς επιχειρήσεις δεν είχαν αλλάξει στο α΄ τρίμηνο, οι περισσότερες ανακοίνωσαν χαλάρωση παρά σύσφιγξη.

Για το β΄ τρίμηνο οι περισσότερες αναμένουν σύσφιγξη αντί χαλάρωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έρευνα παρουσιάζει πως το αρνητικό επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ, «ενώ έχει αρνητική επίδραση στα καθαρά έσοδα από τόκους των τραπεζών, εκτιμάται από τις ίδιες ότι έχει θετικό αντίκτυπο στον όγκο δανεισμού τους».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης