Σε σύγχυση βρίσκονται οι ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι λόγω των συνεχών τροποποιήσεων στη φορολογική νομοθεσία δεν γνωρίζουν εάν εξακολουθεί να υφίσταται η δυνατότητα εκχώρησης ενοικίων που δεν εισέπραξαν το 2013.

Σύμφωνα με διάταξη που ενσωματώθηκε την άνοιξη στο πολυνομοσχέδιο, η δυνατότητα εκχώρησης των ανείσπρακτων ενοικίων στην εφορία με στόχο την αποφυγή πληρωμής φόρου ισχύει για το 2013. Ωστόσο, η σύγχυση είναι έως ένα βαθμό δικαιολογημένη, επειδή δεν είναι γνωστό ακόμη τι μέλλει γενέσθαι με τα ανείσπρακτα ενοίκια του 2014 και των επόμενων ετών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τι ισχύει, λοιπόν, για τα ανείσπρακτα ενοίκια του 2013;

Εισοδήματα από την εκμίσθωση ακινήτων και από τόκους δανείων τα οποία αποδεδειγμένα δεν έχουν εισπραχθεί από τον δικαιούχο επιτρέπεται να μη συνυπολογίζονται στο συνολικό καθαρό εισόδημα του, εφόσον εκχωρηθούν στο Δημόσιο χωρίς αντάλλαγμα.

Πώς γίνεται η εκχώρηση;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με απλή έγγραφη δήλωση του υπόχρεου σε φόρο, η οποία υποβάλλεται στον αρμόδιο για τη φορολογία του προϊστάμενο της δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας μέσα στο οικονομικό έτος στο οποίο τα εισοδήματα αυτά υπόκεινται σε φόρο. Μαζί με τη δήλωση αυτή παραδίδονται στον προϊστάμενο της δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας τα αποδεικτικά έγγραφα της εκχωρούμενης απαίτησης (συμφωνητικό μισθώσεως, εξώδικα, αγωγές, δικαστικές αποφάσεις κλπ.) και με την ίδια δήλωση ο εκχωρών, δηλαδή ο ιδιοκτήτης που έχει «φεσωθεί», βεβαιώνει ότι δεν κατέχει κανένα άλλο αποδεικτικό στοιχείο. Το Δημόσιο υποκαθίσταται στα δικαιώματα του εκχωρητή.

Το Δημόσιο απαλλάσσει υποχρεωτικά τον ιδιοκτήτη από το φόρο των εκχωρουμένων μισθωμάτων και αξιώνει από τον ενοικιαστή να πληρώσει τα εκχωρημένα μισθώματα κατά τις διατάξεις της νομοθεσίας περί εισπράξεως δημοσίων εσόδων, με κατάσχεση κλπ., καθώς και άρνηση χορήγησης φορολογικής ενημερότητας. Γι’ αυτό, όπως αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων, πριν προβείτε σε εκχώρηση, σκόπιμο είναι να κάνετε μια τελευταία κρούση στον ενοικιαστή σας να σας τα καταβάλει, έστω και συμβιβαστικά, μια και ούτως ή άλλως στο τέλος θα τα πληρώσει είτε σ’ εσάς είτε στο Δημόσιο!

Ας σημειωθεί ότι τα εισοδήματα από ενοίκια που θα δηλωθούν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις φορολογούνται με ξεχωριστή κλίμακα και με συντελεστές 10% για εισόδημα έως 12.000 ευρώ και 33% για το τμήμα του εισοδήματος που υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, ενώ δεν υπολογίζεται προκαταβολή φόρου 55%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης