Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανακοίνωσε σήμερα ότι πρότεινε να διοριστεί η Γαλλίδα, Ντανιέλ Νουί, επικεφαλής του ενιαίου ευρωπαϊκού μηχανισμού εποπτείας των τραπεζών.

Ο διορισμός της Νουί – η οποία είναι ως σήμερα γενική γραμματέας της Ελεγκτικής Αρχής των Τραπεζών (ACP) της Γαλλίας, που λειτουργεί υπό την αιγίδα της γαλλικής κεντρικής τράπεζας – πρέπει να λάβει την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Έχει οριστεί μια ακρόαση της Νουί ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου την 27η Νοεμβρίου, όπως διευκρίνισε η ΕΚΤ σε μια εξαιρετικά σύντομη ανακοίνωσή της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο διορισμός της 62χρονης Νουί δεν αποτέλεσε έκπληξη, αφού κυκλοφορούσαν σχετικές πληροφορίες εδώ και μήνες. Η Νουί πληροί τις προδιαγραφές, αφού κατά το μεγαλύτερο μέρος της σταδιοδρομίας της ασχολήθηκε με την εποπτεία των τραπεζών.

Εξάλλου η ΕΚΤ, η οποία αναμένεται να αναλάβει την εποπτεία των 130 μεγαλύτερων τραπεζών της ευρωζώνης τον Νοέμβριο του 2014, επιδίωκε να τοποθετήσει μια γυναίκα σε μια θέση-κλειδί, καθώς έχει επικριθεί επανειλημμένα διότι το Διοικητικό της Συμβούλιο αποτελείται αποκλειστικώς από άρρενες, ιδίως πέρυσι, όταν είχε εγκριθεί από το ΕΚ ο διορισμός του Ιβ Μερς στο εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ.

Ακόμη, αξίζει να σημειωθεί ότι η Γαλλία – η οποία αποδέχθηκε να μην διεκδικήσει την ηγεσία του Eurogroup – ανέμενε ένα κάποιο αντάλλαγμα. Η Νουί, εάν ο διορισμός της εγκριθεί, αναμένεται να αναλάβει τα καθήκοντά της το αργότερο τον Ιανουάριο. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να καλωσορίσει την υποψηφιότητά της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης