Επικαιροποιημένη έρευνα της διαΝΕΟσις, που παρουσιάστηκε σε εκδήλωση του ΣΕΒ, αποκαλύπτει το παράλογο φορολογικό τοπίο που επικρατεί στην χώρα.

Συγκεκριμένα, περίπου 120.000 φορολογούμενοι στην Ελλάδα καταβάλλουν φόρους ύψους 2,7 δισ. ευρώ. Από αυτούς περίπου 42.000 (δηλαδή 8% του συνόλου) καλούνται να πληρώσουν το 69% της φορολογίας φυσικών προσώπων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτοί καλούνται ουσιαστικά να πληρώσουν τα απότοκα της εκτεταμένης φοροδιαφυγής, αλλά και της υπέρμετρης αύξησης της φορολογίας.

Από το 1975 μέχρι και το 2015 ψηφίστηκαν 250 φορολογικά νομοθετήματα και τροπολογίες, μαζί με άλλους 3.450 νόμους και 115.000 υπουργικές αποφάσεις.

Το ελληνικό Δημόσιο χάνει ετησίως έως και 16 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο αποτελεί το 32% των συνολικών ετήσιων εσόδων του κράτους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της διαΝΕΟσις, οι αυτοαπασχολούμενοι ρέπουν προς τη φοροδιαφυγή και συγκεκριμένα ο ιατρικός κλάδος, ο κατασκευαστικός, ο εκπαιδευτικός, ο παροχής λογιστικών- χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και ο παροχής νομικών υπηρεσιών διατηρούν υψηλά επίπεδα φοροδιαφυγής.

Η αναποτελεσματικότητα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, η υπερφορολόγηση, η πολυνομία, οι χιλιάδες αποφάσεις και εγκύκλιοι αποτελούν τις αιτίες της φοροδιαφυγής, η οποία δυστυχώς παρά τα σκληρά μέτρα των τελευταίων χρόνων δεν μετριάζεται.

Πηγή: toxrima.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης