To γουάν της Κίνας έγινε το τέταρτο πιο διαδεδομένο νόμισμα στον κόσμο για διασυνοριακές πληρωμές, ξεπερνώντας το ιαπωνικό γεν, ανακοίνωσε την Τρίτη ο παγκόσμιος οργανισμός συναλλαγών SWIFT.

Όπως μεταδίδει το Reuters, το γουάν έχει ξεπεράσει επτά νομίσματα τα τελευταία τρία χρόνια, παραμένοντας πίσω μόνο από το δολάριο, το ευρώ και τη στερλίνα. Συνολικά οι πληρωμές σε γουάν σε παγκόσμιο επίπεδο αυξήθηκαν σε αξία κατά 9,13% τον Αύγουστο, ενώ οι πληρωμές στα υπόλοιπα νομίσματα έπεσαν κατά 8,3%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κινεζικό νόμισμα έφτασε σε επίπεδο-ρεκόρ όσον αφορά στο μερίδιο αγοράς στις διασυνοριακές πληρωμές, στο 2,79% από 1,39% τον Ιανουάριο του 2014.

Πάνω από 100 χώρες χρησιμοποίησαν το γουάν για πληρωμές τον Αύγουστο, με πάνω από 90% των ροών να συγκεντρώνεται σε 10 χώρες. Το 24,4% των πληρωμών έγινε στη Σιγκαπούρη και το 21,6% στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Περισσότεροι από 1.700 χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί σε όλο τον κόσμο έκαναν πληρωμές σε γουάν, αύξηση 14% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι συναλλαγματικές συναλλαγές σε γουάν αυξήθηκαν σε αξία κατά 20% τον Αύγουστο σε σχέση με έναν μήνα πριν, πιθανότατα λόγω της υποτίμησης του γουάν από τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας, ανακοίνωσε η Swift. Πάνω από το 50% των συναλλαγών FX σε γουάν εκτός Κίνας και Χονκ Κονγκ γίνεται με το Ηνωμένο Βασίλειο και ακολουθούν οι ΗΠΑ, η Σιγκαπούρη και η Γαλλία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης