Το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το οποίο συνεδρίασε σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης, αποφάσισε τελικά να αυξήσει  κατά 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ, στα 80 δισ. ευρώ τη ρευστότητα που χορηγείται στις ελληνικές τράπεζες από τον ELA.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στα 80 δισ. ευρώ το πλαφόν ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζεςΈτσι λοιπόν, το περιθώριο (πλαφόν) ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες, διαμορφώνεται πλέον στα 80 δισ. ευρώ από 78,9 δισ. που ήταν μέχρι σήμερα.

Πηγές πάντως της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) σημειώνουν ότι δεν αποφασίστηκε κάποια αλλαγή στο θέμα του haircut των ελληνικών ενεχύρων.

Αυτό σημαίνει πως τα ελληνικά ιδρύματα δεν χρειάζεται να δίνουν εγγυήσεις μεγαλύτερης αξίας ώστε να εξασφαλίσουν την έκτακτη ρευστότητα που παρέχει ο μηχανισμός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως σχολιάζει το Reuters η κίνηση αυτή έρχεται μία ημέρα αφότου οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη μικρή πρόοδο στις συνομιλίες που διεξάγονται με αργούς ρυθμούς με στόχο μια συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών.

Πώς λειτουργεί ο ELA

O ELA  είναι ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός που χρησιμοποιείται βοηθητικά στην οικονομία σε έκτακτες περιπτώσεις.

Τα  αρχικά των λέξεων σημαίνουν ( Emergency Liquidity Assistance), δηλαδή μηχανισμός έκτακτης ρευστότητας.

Στην ουσία πρόκειται για τον μηχανισμό στον οποίο μπορούν να καταφύγουν οι τράπεζες μιας χώρας σε περίπτωση έλλειψης ρευστότητας πάντα με την ευθύνη και την καθοδήγηση της κεντρικής τους τράπεζας, στην περίπτωση της χώρας μας, της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ο ELA είναι έκτακτος μηχανισμός ανάγκης που σημαίνει ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιείται επ’ αόριστον, ενώ είναι και πολύ πιο ακριβός τρόπος χρηματοδότησης σε σχέση με την χρηματοδότηση που παρέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η προσφυγή στον ELA δεν θεωρείται καλό σημάδι για την οικονομική κατάσταση μιας χώρας καθώς σημαίνει ότι δεν μπορεί να βρει ρευστότητα από τους τακτικούς μηχανισμούς.

Διαβάστε επίσης: Αύξηση του ELA κατά 1,1 δισ. ευρώ προς τις ελληνικές τράπεζες ενέκρινε η ΕΚΤ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης