Οι μετοχές και τα ομόλογα δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά στην Ευρώπη ορισμένες τράπεζες επλήγησαν περισσότερο, ιδιαίτερα στην Ελλάδα και στην Ιταλία, αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, οι τράπεζες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στην ανάπτυξη και στα επιτόκια, επομένως τις προηγούμενες εβδομάδες υπήρχαν αρκετοί λόγοι για να πουλήσει κανείς. Την Κυριακή επίσης θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των stress tests.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το μεγάλο ερώτημα για αυτή τη διαδικασία είναι, γιατί γίνεται. Είναι στόχος να τερματιστούν οι ιδιοτροπίες της κατηγοριοποίησης των επισφαλών δανείων και της αποτίμησης των assets και απλώς να προάγουν τη διαφάνεια στους ισολογισμούς των ευρωπαϊκών τραπεζών; Ή γίνεται για να διασφαλίσει ότι όλες οι τράπεζες έχουν στ αλήθεια τα κεφάλαια που χρειάζονται;

Η Daniele Nouy, επικεφαλής του νέου ενιαίου ευρωπαϊκού εποπτικού οργανισμού, έχει δηλώσει ότι κυρίως είναι για το πρώτο. Οι επενδυτές σαφώς υποπτεύονται το τελευταίο. «Η αξιολόγηση των assets στόχο έχει να εναρμονίσει τους κανόνες σχετικά με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Οι τράπεζες που έχουν πολλά να χάσουν από μια εξονυχιστική επαναξιολόγηση των βιβλίων τους, συχνά σε χώρες με τους ασθενέστερους εγχώριους κανόνες, είναι οι πιο ευάλωτες».

Το δημοσίευμα της Wall Street Journal αναφέρει ότι οι πορτογαλικές, οι μικρότερες γερμανικές και οι μικρότερες ιταλικές τράπεζες είναι πιθανό να συναντήσουν προβλήματα. «Στην Ελλάδα, η μεγαλύτερη ανησυχία είναι η ποιότητα του κεφαλαίου των τραπεζών. Οι μετοχές της Πειραιώς, της Eurobank και της Εθνικής Τράπεζας υπέστησαν τις μεγαλύτερες πιέσεις, μετά από την Monte dei Paschi.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ελληνικές τράπεζες στηρίζονται στον αναβαλλόμενο φόρο για να αντικαταστήσουν ένα μεγάλο επισφαλές τμήμα των κεφαλαίων τους. Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να αντικαταστήσει αυτά τα assets με έντοκα γραμμάτια, αλλά σύμφωνα με την Citigroup, πρόκειται για δεσμεύσεις ύψους 11 δισ. ευρώ, στις οποίες η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να αντεπεξέλθει.

Η WSJ αναφέρει ότι οι μετοχές σε αυτές τις τράπεζες έχουν ανακτήσει μέρος του χαμένου εδάφους, από τη στιγμή που η ΕΚΤ τις παρείχε επιπλέον στήριξη ρευστότητας. Αλλά αυτό είναι δεκανίκι, όχι θεραπεία, υποστηρίζει. Το μεγαλύτερο ζήτημα παραμένει ότι ενώ τα προβλήματα της Ελλάδας είναι ιδιαίτερα οξεία, υπάρχουν τράπεζες ανά την Ευρώπη που έχουν υψηλότερη μόχλευση και χαμηλότερη ποιότητα κεφαλαίου.

Πηγή: capital.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης