του Κώστα Ιερίδη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προς νέο διαγωνισμό φαίνεται να οδεύει το έργο της αξιοποίησης του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Αστέρα Βουλιαγμένης, κίνηση που αποτελεί, σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, μονόδρομο για να «διασωθεί» το -υπαρκτό ακόμη- επενδυτικό ενδιαφέρον.

Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας κρίθηκε μη νόμιμο το σκέλος του προεδρικού διατάγματος για την ανάπτυξη του Αστέρα που προβλέπει τη δημιουργία νέων μονοκατοικιών («καμπάνες») και την κατασκευή χτισμάτων στο αδόμητο τμήμα της χερσονήσου.

Η νέα διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ φαίνεται να μην είναι αντίθετη με την παραχώρηση του Αστέρα σε ιδιώτες επενδυτές, αλλά όλα θα εξαρτηθούν από το νέο προσφερόμενο τίμημα που αναμένεται να είναι πολύ χαμηλότερο της αρχικής προσφοράς από την AGC Equity Partners. Η εταιρεία που συμμετέχει με 70% στην Jermyn Street (το υπόλοιπο 30% ανήκει στην Dogus) είχε προσφέρει εφάπαξ τίμημα 400 εκατ. ευρώ, ενώ θα επένδυε ακόμη περίπου 1 δισ. ευρώ για την υλοποίηση εργασιών αναβάθμισης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για την ώρα, τόσο η AGC Equity Partners όσο και η Εθνική Τράπεζα κάνουν λόγο – εμμέσως πλην σαφώς- για ματαίωση της υφιστάμενης διαδικασίας πώλησης του Αστέρα ΒουλιαγμένηςΗ μείωση του νέου προσφερόμενου τιμήματος δεν οφείλεται μόνο στην αλλαγή των αρχικών σχεδίων -μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας- για την κατασκευή έως 14 βιλών στην έκταση, αλλά και στη δραματική μείωση της κεφαλαιοποίησης της Αστήρ Παλάς. Σήμερα η κεφαλαιοποίησή της είναι της τάξεως των 137 εκατ. ευρώ έναντι περίπου 226 εκατ. τον περασμένο Δεκέμβριο.

Στο πλαίσιο αυτό, η πλειοδότρια AGC Equity Partners και η Εθνική Τράπεζα εξετάζουν το ενδεχόμενο υποβολής νέας προσφοράς μέσω της αναμενόμενης διαγωνιστικής διαδικασίας. Το ερώτημα, όμως, που τίθεται είναι ποια στάση θα υιοθετούσε ο ΣΥΡΙΖΑ -που έχει κάνει λόγο για ξεπούλημα της έκτασης-, εάν το νέο προσφερόμενο τίμημα δεν ξεπερνούσε τα 250 εκατ. ευρώ. Και κατά πόσο, υπό το πρίσμα αυτό, ο διαγωνισμός -στον οποίο εκτιμάται ότι θα δώσουν το παρών εγχώριες και ξένες εταιρείες- θα τελεσφορούσε.

Πάντως, για την ώρα τόσο η AGC Equity Partners όσο και η Εθνική Τράπεζα κάνουν λόγο -εμμέσως πλην σαφώς- για ματαίωση της υφιστάμενης διαδικασίας πώλησης του Αστέρα Βουλιαγμένης. Από τη μεριά της, η Αστήρ Παλάς σημειώνει στην ετήσια έκθεσή της ότι ο στρατηγικός σχεδιασμός έχει αλλάξει.

Συνεχίζει τη λειτουργία το ξενοδοχείο

Στο πλαίσιο αυτό, η διοίκηση του Αστέρα Βουλιαγμένης επιδιώκει να καλύψει το χαμένο έδαφος, καθώς το καλοκαίρι του 2014 είχε ανακοινώσει ότι θα πάψει να δέχεται κρατήσεις για το 2015 λόγω της ανακαίνισης που αναβλήθηκε.

«Ως αποτέλεσµα το ξενοδοχειακό συγκρότηµα στις αρχές της φετινής χρήσης είχε µηδενικές κρατήσεις έναντι κρατήσεων για 7.500-8.000 διανυκτερεύσεις στις αρχές της περυσινής χρήσης και η εταιρεία καταβάλλει κάθε προσπάθεια να περιορίσει τις αρνητικές επιπτώσεις των αλλαγών στρατηγικού σχεδιασµού στα ετήσια έσοδα και αποτελέσµατά της» τονίζεται στην ετήσια έκθεση της εισηγμένης.

Ο όμιλος Αστήρ Παλάς, που επένδυσε πέρυσι 455.000 ευρώ για εργασίες αναβάθμισης, εμφάνισε έσοδα 31 εκατ. ευρώ (+14%), με το σύνολο των διανυκτερεύσεων στα ξενοδοχεία Arion resort & Spa και The Westin Athens να διαμορφώνεται σε 59.105 (από 55.321).

Οι ζημιές της εταιρείας, παρότι συρρικνώθηκαν σε 3,6 εκατ. ευρώ από περίπου 6 εκατ., υπερβαίνουν το κυκλοφορούν ενεργητικό κατά 808.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την Αστήρ, παρά την παρατεταμένη χρηματοοικονομική κρίση στην ελληνική οικονομία και τα ενδεχόμενα προβλήματα ρευστότητας των τραπεζών, η Εθνική Τράπεζα θα βρίσκεται σε θέση να χρηματοδοτήσει την εισηγμένη με τα απαιτούμενα κεφάλαια κίνησης, εφόσον αυτό χρειαστεί.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης