«Άπαξ δάσος, εσαεί δάσος».

Αυτό ορίζει το Σύνταγμα ρητά για τις δασικές εκτάσεις στη χώρα μας, ακόμη κι αν αυτές δασώθηκαν εκ των υστέρων για οποιοδήποτε λόγο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ποιος δημόσιος λειτουργός μπορεί να αγνοήσει μια τόσο ρητή συνταγματική επιταγή και να προχωρήσει στην αλλαγή χρήσης γης σε μια έκταση, που έχει χαρακτηρισθεί ως δασική;

Κανείς βεβαίως, αν δεν έχει προηγηθεί σαφής νομοθετική ρύθμιση.

Ποιος πολιτικός-υπουργός ή βουλευτής-μπορεί να φέρει στη Βουλή προς κύρωση μια τέτοια διάταξη, αν δεν είναι κεντρική κυβερνητική επιλογή και μάλιστα απολύτως αιτιολογημένη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

​Τα επίμαχα 37 στρέμματα δεν βρίσκονται σε κάποια άκρη της συνολικής έκτασης, αλλά σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία, που συμπίπτει με τον χώρο που υπάρχει ο παλαιός πύργος ελέγχουΑυτό είναι και το πρόβλημα που ανακύπτει στην ανάπλαση και αξιοποίηση του Ελληνικού από τη στιγμή, που ολοκληρώνεται από το Δασαρχείο Πειραιά ο χαρακτηρισμός(διοικητική πράξη με απόλυτη νομική ισχύ) 37 στρεμμάτων από την συνολική έκταση του Ελληνικού, ως δασικά.

Το δεύτερο «κακό» είναι ότι τα επίμαχα 37 στρέμματα δεν βρίσκονται σε κάποια άκρη της συνολικής έκτασης, αλλά σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία, που συμπίπτει με τον χώρο που υπάρχει ο παλαιός πύργος ελέγχου.

Αδύνατη λοιπόν η αποκοπή τους. Ακόμη κι όμως εάν μπορούσε να γίνει θα έπρεπε, αφού αποτιμηθεί η αξία των 37 αυτών στρεμμάτων, να αφαιρεθεί από το συνολικό τίμημα. Κάτι εξαιρετικά δύσκολο εν όχι ανέφικτο για νομικούς κυρίως λόγους.

Σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις, ο χαρακτηρισμός των 37 αυτών στρεμμάτων ως δασική έκταση είναι δυνατόν να προκαλέσει εμπλοκή ακόμη και στη μεταβίβαση της έκτασης στο νέο διαχειριστή ή ιδιοκτήτη. Και πάλι η σχετική επένδυση τίθεται εν αμφιβόλλω.

Η Ελληνικόν Α.Ε. βρίσκεται σε κάθε περίπτωση σε δυσχερή θέση. Όσο κι αν εντείνονται οι κυβερνητικές πιέσεις για υπέρβαση των όποιων εμποδίων και την επιτάχυνση της διαδικασίας για να αρχίσει η ανάπλαση με βάση όσα ορίζει ο σχετικός διαγωνισμός και έχει αποδεχθεί ο ανάδοχος πρέπει να τηρηθεί και μάλιστα στο ακέραιο η νομιμότητα.

Με την ολοκλήρωση της πράξης χαρακτηρισμού των 37 στρεμμάτων ως δασική έκταση από το Δασαρχείο Πειραιά η Ελληνικόν Α.Ε. δεν έχει παρά να υποβάλει ένσταση κατά της απόφασης του Δασάρχη.

​Στην κυβέρνηση έχουν πλήρη γνώση των εξελίξεων αυτών και μέχρι τώρα δεν έχουν καταφέρει να βρουν λύση, που να σέβεται τους νόμους και τις διαδικασίες, χωρίς να αγνοεί το συμφέρον του επενδυτήΗ εξέταση της ένστασης και η διαδικασία κρίσης του αιτήματος υπολογίζεται ότι θα διαρκέσει περίπου 4 μήνες. Είναι προφανές ότι στην περίπτωση αυτή, η επένδυση «παγώνει». Αν δεν σηκωθεί και φύγει
ο επενδυτής και αρχίσουν όλα από την αρχή.

Στην κυβέρνηση έχουν πλήρη γνώση των εξελίξεων αυτών και μέχρι τώρα δεν έχουν καταφέρει να βρουν λύση, που να σέβεται τους νόμους και τις διαδικασίες, χωρίς να αγνοεί το συμφέρον του επενδυτή.

Ενδεχομένως, η απόφαση του Δασάρχη να είναι η αιτία που, χθες, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε ότι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της ιδιωτικοποίησης του Ελληνικού.
Απέφυγε δηλαδή, να ανακοινώσει πότε θα τελειώσει ή πότε θα ήθελε να τελειώσει η συνολική επένδυση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης