Οι τουρκικές Αρχές ανακοίνωσαν το βράδυ της Παρασκευής ότι πήραν τον πλήρη έλεγχο της δέκατης μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας, της Bank Asya, μια εξέλιξη η οποία ερμηνεύεται ως άλλο ένα επεισόδιο του πολέμου ανάμεσα στην κυβέρνηση του ισλαμοσυντηρητικού προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, ορκισμένου εχθρού του.

Σε ανακοίνωση την οποία ανήρτησε στον ιστότοπό του, ο τουρκικός φορέας ρύθμισης και εποπτείας του τραπεζικού συστήματος (BDDK) διευκρινίζει πως ανέθεσε τον έλεγχο της ισλαμικής τράπεζας στο Ταμείο Ασφάλισης και Εγγύησης των Καταθέσεων (TMSF), έναν δημόσιο οργανισμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο BDDK δικαιολόγησε την απόφασή του αυτή επικαλούμενος το ότι «τα προβλήματα που προκαλούνταν στις δραστηριότητες της τράπεζας από την χρηματοοικονομική της δομή, από τις εταιρικές της σχέσεις και από τη σύνθεση του διοικητικού της συμβουλίου συνιστούσαν κίνδυνο για την εμπιστοσύνη και τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος» της Τουρκίας.

Η τουρκική κυβέρνηση είχε εξαπολύσει την επίθεσή της εναντίον της Bank Asya τον περασμένο Φεβρουάριο, παίρνοντας τον έλεγχο του Διοικητικού της Συμβουλίου, τον οποίο επίσης ανέθεσε στο TMSF, επικαλούμενη τότε την «έλλειψη διαφάνειας» στον τρόπο λειτουργίας της τράπεζας.

Η διεύθυνση του πιστωτικού ιδρύματος είχε τότε καταγγείλει μια “παράνομη” απόφαση, ενώ η αντιπολίτευση είχε καταγγείλει τα “πολιτικά” κίνητρα της απόφασης των αρχών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Bank Asya, η οποία ιδρύθηκε το 1996, θεωρείται στενά συνδεδεμένη με το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν, ενός Τούρκου ιμάμη ο οποίος ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, από όπου διευθύνει ένα τεράστιο δίκτυο σχολείων, φιλανθρωπικών οργανώσεων και επιχειρήσεων στην Τουρκία και σε άλλες χώρες.

Πιστός σύμμαχος του Ερντογάν επί σειρά ετών αφότου αναδείχθηκε στην εξουσία το 2002, ο Γκιουλέν μετατράπηκε σε ορκισμένο εχθρό του μετά το σκάνδαλο διαφθοράς το οποίο κηλίδωσε την υπόληψη της ισλαμοσυντηρητικής κυβέρνησης στα τέλη του 2013.

Ο τότε πρωθυπουργός και νυν αρχηγός του τουρκικού κράτους έχει έκτοτε κηρύξει τον πόλεμο στον Γκιουλέν, εξαπολύοντας μια σειρά διωγμών προσώπων που φέρονται να είναι μέλη του τάγματός του, του Χιζμέτ, ιδίως στις τάξεις της αστυνομίας και της δικαιοσύνης.

Η Bank Asya απασχολεί 5.000 υπαλλήλους στην Τουρκία. Διαθέτει 300 υποκαταστήματα και έχει περίπου 4,5 εκατ. πελάτες.

Η απόφαση αυτή των τουρκικών Αρχών ανακοινώθηκε μόλις οκτώ ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών της 7ης Ιουνίου. Το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), το οποίο βρίσκεται στην εξουσία τα τελευταία δεκατρία χρόνια, θεωρείται το φαβορί στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση, αλλά τα ποσοστά του εμφανίζονται μειωμένα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης