Άνοδο 15% σε ετήσια βάση σημείωσαν τα προ προβλέψεων κέρδη του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς το 2015, διαμορφούμενα στα 1,125 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, οι αυξημένες προβλέψεις που σχημάτισε η τράπεζα με στόχο τη θωράκιση του ισολογισμού της και την εναρμόνισή του με τα αποτελέσματα του ελέγχου της ΕΚΤ στα χαρτοφυλάκιά της, είχαν ως αποτέλεσμα την καταγραφή ζημιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα, διενεργήκαν προβλέψεις 1,6 δισ. ευρώ το δ΄ τρίμηνο, παρά το γεγονός ότι τα δάνεια σε καθυστέρηση σημείωσαν πτώση.

«Με την επιτυχή ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών Τραπεζών το Δεκέμβριο 2015, ενισχύθηκε η κεφαλαιακή τους βάση σε ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα» τονίζει σε γραπτή του δηλωση ο κ. Μιχάλης Σάλλας, πρόεδρος της Τράπεζας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η ακολουθούμενη πολιτική ενεργητικής διαχείρισης των προβληματικών δανείων της Τράπεζας Πειραιώς, οδήγησε σε μείωση, μετά από πολλά χρόνια αυξητικής πορείας, του δείκτη NPLs στο 39,5% από 40,5% το Σεπτέμβριο 2015».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και πρόσθεσε πως «αντίστοιχα, ο σχηματισμός νέων δανείων σε καθυστέρηση μειώθηκε σημαντικά έναντι του προηγούμενου τριμήνου (€80 εκατ. από €385 εκατ. αντίστοιχα). Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με τις αυξημένες προβλέψεις του τελευταίου τριμήνου, βελτίωσαν το δείκτη κάλυψης στο 65% από 61%, θωρακίζοντας περαιτέρω τον ισολογισμό του Ομίλου».

Ο κ. Σάλλας υπογραμμίζει ότι «η θετική κατάληξη των κρίσιμων διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών για την 1η αξιολόγηση του νέου προγράμματος, θα δημιουργήσει θετική δυναμική στην οικονομία και θα δώσει τη δυνατότητα στις τράπεζες να αντιμετωπίσουν ακόμη πιο αποτελεσματικά τα δάνεια σε καθυστέρηση, συμβάλλοντας έτσι στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης