Αύξηση κατά 6% στα επαναλαμβανόμενα κέρδη προ φόρων και προβλέψεων εμφάνισε το πρώτο τρίμηνο του έτους η Τράπεζα Πειραιώς έναντι του περυσινού α’ τριμήνου, ενώ σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο η αύξηση ήταν μεγαλύτερη και διαμορφώθηκε στο 7%.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, σε ατομική βάση, η Τράπεζα Πειραιώς εμφάνισε επαναλαμβανόμενα καθαρά κέρδη €23 εκατ. το 1ο 3μηνο 2015 για πρώτη φορά μετά το 1ο 3μηνο του 2011.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο πρόεδρος του ΔΣ της Τράπεζας, Μιχάλης Σάλλας δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Η επίτευξη συμφωνίας με τους θεσμικούς εταίρους είναι απαραίτητη για τη χώρα, ώστε να αρθούν οι αβεβαιότητες και να επανέλθει η εμπιστοσύνη στην οικονομία και την ελληνική αγορά. Η εξέλιξη αυτή θα επιτρέψει την επιστροφή καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα, την πρόσβασή του σε φθηνότερες πηγές χρηματοδότησης και την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας.

»Η αποκατάσταση της ρευστότητας είναι κρίσιμη προϋπόθεση για την ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την ανάπτυξη της οικονομίας. Αυτός είναι και ο προσφορότερος τρόπος για την αντιμετώπιση της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, καθώς επιτρέπει την αύξηση της απασχόλησης, αλλά και την άσκηση αναδιανεμητικής πολιτικής για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των ευαίσθητων κοινωνικών στρωμάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

»Η Τράπεζα Πειραιώς προετοιμάζεται για να ανταποκριθεί στις αυξημένες ευθύνες και το ρόλο της στην ελληνική οικονομία».

Από την πλευρά το ο CEO της Πειραιώς, κ. Άνθιμος Θωμόπουλος υπογράμμισε τα εξής:
«Παρά την οικονομική αβεβαιότητα που επηρέασε αναπόφευκτα τόσο τη ρευστότητα όσο και την ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου, τα αποτελέσματα του Ομίλου μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε -€69 εκατ. το 1o 3μηνο του 2015 έναντι -€246 εκατ. το αντίστοιχο 3μηνο του 2014. Ειδικά, η Τράπεζα στην Ελλάδα κατέγραψε το πρώτο θετικό αποτέλεσμα €23 εκατ. μετά το 1ο 3μηνο του 2011.

»Η βελτίωση του αποτελέσματος οφείλεται στην ενίσχυση των λειτουργικών αποτελεσμάτων που ανήλθαν σε €266 εκατ., ενισχυμένα από την άνοδο των καθαρών εσόδων αλλά και τη συγκράτηση του κόστους λειτουργίας.

»Εντούτοις, οι εκροές καταθέσεων από την αρχή του έτους προσέγγισαν το 15%, με αποτέλεσμα την αύξηση της χρηματοδότησης από το Ευρωσύστημα. Ταυτόχρονα, ο σχηματισμός νέων καθυστερήσεων αυξήθηκε ελαφρά, ανακόπτοντας την πτωτική τάση των τελευταίων τριμήνων. Παρά ταύτα, ο δείκτης κάλυψης των δανείων σε καθυστέρηση αυξήθηκε στο επίπεδο του 57% από 51% το Μάρτιο 2014.

»Η κεφαλαιακή επάρκεια του Ομίλου παραμένει ισχυρή, με το δείκτη Common Equity Tier I να διαμορφώνεται στο 11,9% το Μάρτιο 2015.

»Η Τράπεζα Πειραιώς, συμβάλλοντας στη σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, απορρόφησε τον Απρίλιο 2015 την Πανελλήνια Τράπεζα. Επίσης, κάνοντας ένα ακόμη βήμα για την υλοποίηση του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης του Ομίλου, υπέγραψε πρόσφατα συμφωνία πώλησης της θυγατρικής της Piraeus Bank Egypt, ενισχύοντας περαιτέρω το δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας του Ομίλου».

Αναλυτικά, τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου του 2015 της Τράπεζας έχουν ως εξής:

– Τα καθαρά έντοκα έσοδα του Ομίλου διαμορφώθηκαν σε €500 εκατ., αυξημένα κατά 4% σε ετήσια βάση και με μικρή υποχώρηση 2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, λόγω και της επιβάρυνσης από τη χρήση του μηχανισμού ELA, η οποία όμως μετριάσθηκε από την περαιτέρω αποκλιμάκωση του κόστους προθεσμιακών καταθέσεων στην Ελλάδα το 1ο 3μηνο 2015 στις 183 μ.β. από 206 μ.β. το 4o 3μηνο 2014.

– Τα καθαρά έσοδα προμηθειών ανήλθαν σε €83 εκατ. το 1ο 3μηνο, παρουσιάζοντας άνοδο 4% σε ετήσια βάση. Η οικονομική αβεβαιότητα το 1ο 3μηνο του έτους δεν άφησε ανεπηρέαστη και την παραγωγή προμηθειών, που όμως κατέγραψε σχετική ανθεκτικότητα.

– Τα επαναλαμβανόμενα καθαρά λειτουργικά έσοδα διαμορφώθηκαν σε €593 εκατ., αυξημένα κατά 3% ετησίως και με μικρή υποχώρηση 2% σε τριμηνιαία βάση.

– Το επαναλαμβανόμενο λειτουργικό κόστος διαμορφώθηκε στα €327 εκατ., μειωμένο σημαντικά κατά 9% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Ειδικά, οι δαπάνες προσωπικού χωρίς έκτακτα στοιχεία παρουσίασαν μείωση κατά 9% σε ετήσια βάση.

– Ο δείκτης δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών παρέμεινε σταθερός στο 39% έναντι του Δεκεμβρίου 2014. Η δημιουργία νέων καθυστερήσεων περιορίσθηκε σε €264 εκατ. το 1ο 3μηνο ή 38 μ.β. επί των δανείων. O δείκτης κάλυψης των δανείων σε καθυστέρηση από σωρευμένες προβλέψεις παραμένει υψηλός στο 57%, σημαντικά αυξημένος έναντι του Μαρτίου 2014 (51%).

– Οι προβλέψεις δανείων στο 1ο 3μηνο ανήλθαν σε €278 εκατ., αντίστοιχα με το ύψος των νέων καθυστερήσεων, με αποτέλεσμα οι σωρευμένες προβλέψεις να αντιπροσωπεύουν το 22% του συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου μετά και τις διαγραφές (€0,4 δισ. το 1ο 3μηνο 2015).

– Τα καθαρά αποτελέσματα από συνεχιζόμενες δραστηριότητες που αναλογούν στους μετόχους στο 1ο 3μηνο διαμορφώθηκαν σε -€69 εκατ.

Σημειώνεται ότι, σε ατομική βάση, η Τράπεζα Πειραιώς εμφάνισε επαναλαμβανόμενα καθαρά κέρδη €23 εκατ. το 1ο 3μηνο 2015 για πρώτη φορά μετά το 1ο 3μηνο του 2011.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης