Με κέρδη έκλεισαν την Πέμπτη τα συμβόλαια του πετρελαίου για τρίτη συνεχή συνεδρίαση, λαμβάνοντας ώθηση από τις προσδοκίες ότι η παγκόσμια υπερπροσφορά αργού θα υποχωρήσει.

Υπενθυμίζεται ότι χτες η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA) ανακοίνωσε ότι η «πλεονάζουσα προσφορά πετρελαίου θα συρρικνωθεί δραματικά αργότερα φέτος» καθώς η ζήτηση συνεχίζει να ενισχύεται και η προσφορά αναμένεται να υποχωρήσει από ορισμένους μεγάλους παραγωγούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη μηνιαία έκθεση η Υπηρεσία αναφέρει ότι σε ορισμένες χώρες έχει μειωθεί η παραγωγή λόγω απρόβλεπτων γεγονότων, όπως οι μεγάλες δασικές πυρκαγιές στον Καναδά. Σύμφωνα με την IEA, περισσότερα από 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα έχουν αφαιρεθεί από την αγορά εξαιτίας των διακοπών της παραγωγής σε Καναδά, Νιγηρία και Γκάνα.

Αυτό έχει βοηθήσει να αυξηθεί η συνδυασμένη παραγωγή του ΟΠΕΚ στα 32,76 εκατ. βαρέλια την ημέρα, φτάνοντας το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2008. Στον αντίποδα, η παραγωγή εκτός του Οργανισμού συνεχίζει να υποχωρεί, με τις ΗΠΑ να καταγράφουν τη μεγαλύτερη μείωση.

Στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, το συμβόλαιο του πετρελαίου WTI παράδοσης Ιουνίου ενισχύθηκε κατά 47 σεντς ή 1% για να κλείσει στα 46,70 δολάρια το βαρέλι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο ICE του Λονδίνου, το αργό τύπου Brent κέρδισε 29 σεντς ή 0,61% στα 47,89 δολάρια το βαρέλι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης