Μόλις μία εβδομάδα περιθώριο διαθέτουν οι φορολογούμενοι για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, ωστόσο, η διαδικασία κινείται με αργούς ρυθμούς, καθώς οι περισσότεροι φαίνεται ότι είναι της τελευταίας στιγμής. Ωστόσο, εάν δεν βιαστούν θα βρεθούν αντιμέτωποι με την υποβολή προστίμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόστιμα…

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα χάσουν τις εκπτώσεις από τις δαπάνες που εκπίπτουν (τόκοι στεγαστικών κτλ), ενώ θα πληρώσουν επιπρόσθετο φόρο ίσο με το 2,5% του ετήσιου εισοδήματός τους, καθώς δεν θα έχουν δικαίωμα στην έκπτωση λόγω των αποδείξεων.

Επίσης, εάν δεν προκύπτει φόρος ή προκύπτει επιστροφή φόρου, τότε προβλέπεται η επιβολή ενός αυτοτελούς προστίμου από 117 έως 1.170 ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση, ο έφορος βεβαιώνει το ελάχιστο πρόστιμο των 117 ευρώ, το οποίο –ύστερα από «συμβιβασμό» με την ΔΟΥ- μειώνεται στο 1/3, δηλαδή περιορίζεται στα 39 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, εάν από την εκπρόθεσμη δήλωση προκύπτει ποσό φόρου προς πληρωμή, το ποσό αυτό θα πρέπει να καταβληθεί με προσαύξηση 1% για κάθε μήνα καθυστέρησης υποβολής της δήλωσης.

Ρυθμοί χελώνας

Έτσι, προκειμένου να έχει ολοκληρωθεί η υποβολή του Ε1 (δήλωση εισοδήματος) και του Ε9 (δήλωση κατοικίας) μέχρι τις 14 Ιουλίου, θα πρέπει ανά ημέρα να υποβάλονται τουλάχιστον 140.000 δηλώσεις στο taxisnet.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, μέχρι χθες βράδυ είχαν υποβληθεί από τους υπόχρεους περίπου 4,7 εκατ. δηλώσεις, ενώ υπολογίζεται ότι εκκρεμούν ακόμη περίπου 1 εκατομμύριο φορολογικές δηλώσεις εισοδήματος. Την ίδια στιγμή, ακόμη 450.000 δηλώσεις βρίσκονται σε διαδικασία συμπλήρωσης, έχουν δηλαδή, αποθηκευτεί προσωρινά στο ηλεκτρονικό σύστημα.

Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Οικονομικών συνιστά οι φορολογούμενοι να υποβάλλουν τις δηλώσεις τις ώρες χαμηλού φόρτου του συστήματος, δηλαδή μέχρι τις 9:30 το πρωί, από τις 14:00 μέχρι τις 17:00 και μετά τις 21.30 το βράδυ.

Παράλληλα, στο οικονομικό επιτελείο αποκλείουν το ενδεχόμενο της παράτασης της διαδικασίας, με δεδομένο και το γεγονός ότι πρέπει, σε κάθε περίπτωση, η πρώτη δόση να πληρωθεί στις 30 Ιουλίου. Είναι χαρακτηριστικό πάντως, ότι μετά την παράταση που δόθηκε, καταγράφηκε μείωση στον αριθμό των δηλώσεων που καταχωρήθηκαν στο σύστημα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης