Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρομπάι ανακοίνωσε σήμερα στους Ευρωβουλευτές την άρνησή του να συμπεριλάβει επιπλέον περικοπές στο πλαίσιο της συμβιβαστικής του πρότασης για τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2014-20, όπως αξιώνουν πολλά από τα κράτη μέλη.

«Η συμφωνία για τον προϋπολογισμό θα επιτευχθεί με βάση το ελάχιστο επίπεδο της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όμως αποκλείεται να αναθεωρήσουμε προς τα πάνω τις περικοπές που, δυστυχώς, έπρεπε να προτείνω», δήλωσε ο Ρομπάι κατά τη συζήτηση στο Σώμα για τις αιτίες που οδήγησαν σε αποτυχία τη σύνοδο κορυφής για τον προϋπολογισμό την περασμένη Παρασκευή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ίδιος είχε προτείνει ένα συμβιβαστικό ύψος 973 δισ. ευρώ σε κεφαλαιακές δεσμεύσεις, περίπου 75 δισ. ευρώ λιγότερο απ΄ όσα ζητούσε η Επιτροπή. Η πρότασή του αντιστοιχεί στο 10,1% του ΑΕΠ της ΕΕ.

Το Ευρωκοινοβούλιο ζήτησε από τον πρόεδρο του Συμβουλίου να αντισταθεί στις πιέσεις-κυρίως της Γερμανίας και της Βρετανίας-και να ασκήσει βέτο σε περίπτωση μίας συμφωνίας που δεν θα θεωρούσε ικανοποιητική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης