Υπαρκτός είναι ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη υποστηρίζει σε συνέντευξή του στην “Καθημερινή” ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του τομέα αξιολόγησης δημοσίου χρέους ευρωπαϊκών κρατών της Moody’s Investors Service Ντίτμαρ Χόρνουνγκ.

“Η χώρα παραμένει ευαίσθητη σε πιθανές διαταραχές που θα μπορούσαν να προκληθούν από την περιορισμένη ρευστότητα της κυβέρνησης”
Συγκεκριμένα, ο κ. Χόρνουνγκ, ερωτηθείς για εάν υφίσταται κίνδυνος εξόδου της χώρας από τη ζώνη του ευρώ, ανέφερε πως “η χώρα παραμένει ευαίσθητη σε πιθανές διαταραχές που θα μπορούσαν να προκληθούν από την περιορισμένη ρευστότητα της κυβέρνησης, που καθιστά τη χώρα εξαρτημένη από τη χρηματοδότηση των πιστωτών, από το πολύ αδύναμο τραπεζικό σύστημα, το οποίο χρειάστηκε να ανακεφαλαιοποιηθεί τρεις φορές από το 2012, και, τέλος, από το εύθραυστο πολιτικό περιβάλλον και τη σημαντική λαϊκή δυσαρέσκεια για τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του νέου προγράμματος στήριξης”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, όσον αφορά τους παράγοντες που εμποδίζουν την Ελλάδα να προσελκύσει επενδυτές, υπογράμμισε ότι “οι βασικότερες δυσκολίες συνδέονται με το αδύναμο και εύθραυστο οικονομικό περιβάλλον της χώρας και με την υψηλή εξάρτησή της από την εξωτερική χρηματοδότηση, η οποία επηρεάζεται από την εφαρμογή των δημοσιονομικών μέτρων και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Τα αδύναμα θεσμικά όργανα και οι επιδόσεις της εφαρμογής, ιδιαίτερα οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, εξακολουθούν να είναι αρνητικά στοιχεία για τις επενδύσεις. Η θεσμική ανεπάρκεια και οι αστοχίες στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων αποτελούν αρνητικά πιστωτικά γεγονότα για τους επενδυτές”

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης