Δημοσίευμα-«βόμβα» του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg αναφέρει πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) δεν πρόκειται να ενταχθεί στο ελληνικό πρόγραμμα πριν από τις γερμανικές εκλογές, δηλαδή τον Σεπτέμβριο του 2017. Το δημοσίευμα επικαλείται ανώνυμη πηγή της Ευρωζώνης.

Σε περίπτωση που επαληθευθεί το δημοσίευμα, το ελληνικό πρόγραμμα θα οδηγήσει σε απόλυτο εκτροχιασμό και φυσικά η χώρα θα μπει σε νέες περιπέτειες που μπορούν να οδηγήσουν σε επανάληψη του δράματος του α’ εξαμήνου του 2015.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πληροφορία ότι το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα πριν τις γερμανικές εκλογές, έρχεται λίγες ημέρες μετά τις δηλώσεις Σόιμπλε ότι το θέμα του ελληνικού χρέους θα συζητηθεί μετά το 2018.

Αυτό δείχνει ξεκάθαρα ότι το ΔΝΤ έλαβε το μήνυμα ότι ελάφρυνση χρέους δεν θα υπάρξει μέχρι το τέλος του χρόνου, όπως έχει ζητήσει, οπότε είναι πρακτικά αδύνατο για το Ταμείο να συμμετάσχει στη χρηματοδότηση της Ελλάδας, όσο το χρέος δεν είναι βιώσιμο.

Το γεγονός ότι η πληροφορία διαχέεται από τώρα στα διεθνή μέσα Ενημέρωσης, δείχνει επίσης ότι το ΔΝΤ ασκεί πιέσεις προς τη Γερμανία (σ.σ.: δεδομένου ότι για την κυβέρνηση Μέρκελ η μη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα είναι πρόβλημα, καθώς η έγκριση του τρίτου μνημονίου από τη γερμανική βουλή είχε ως απαραίτητη προϋπόθεση τη συμμετοχή του ΔΝΤ).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μένει πάντως ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραμείνει το ΔΝΤ ως τεχνικός σύμβουλος στο πρόγραμμα, για να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός πράγμα που σημαίνει ότι θα καταρτίζει εκθέσεις και θα αξιολογεί την πορεία του προγράμματος, αλλά δεν θα έχει veto στις αποφάσεις.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης