Τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για να ερευνήσει τις ενέργειες των εποπτικών οργάνων σε σχέση με την υπόθεση της Corporate Commercial Bank (ΚΤΒ), για την περίοδο 2009-2014, αποφάσισε το βουλγαρικό κοινοβούλιο.

Η σχετική πρόταση, που έλαβε 84 ψήφους υπέρ, τέθηκε από εκπροσώπους διαφόρων κοινοβουλευτικών ομάδων. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, η εξεταστική επιτροπή θα αποτελείται από εκπροσώπους όλων των κοινοβουλευτικών ομάδων σε αναλογική βάση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ύστερα από πρόταση της Τσβέτα Καραγιάντσεβα από το κόμμα GERB, η ψηφοφορία για τη σύνθεση της επιτροπής αναβλήθηκε για την επόμενη εβδομάδα.

Ο βουλευτής του «Πατριωτικού Μετώπου» Σλάβι Μπίνεφ δήλωσε ότι αναμένει συγκεκριμένα αποτελέσματα από το έργο της εξεταστικής επιτροπής διότι, όπως είπε, οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν την αλήθεια (σε σχέση με την υπόθεση).

Η ΚΤΒ τέθηκε σε καθεστώς ειδικής εποπτείας στις 20 Ιουνίου 2014, έπειτα από μια μαζική «φυγή» καταθέσεων, που προκάλεσε έλλειψη ρευστότητας και την οδήγησε σε αναστολή της λειτουργίας της.
Η Κεντρική Τράπεζα της Βουλγαρίας διόρισε εποπτικό συμβούλιο σε αυτήν, ανακαλώντας τα δικαιώματα των μετόχων στις 20 Ιουνίου και έθεσε την ΚΤΒ σε καθεστώς ειδικής εποπτείας.
Στις 6 Νοεμβρίου 2014, η Κεντρική Τράπεζα της Βουλγαρίας αφαίρεσε την άδεια της Corporate Commercial Bank και η τράπεζα τέθηκε σε διαδικασία πτώχευσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις αρχές του 2015, το Ανώτατο Δικαστήριο (SAC) της Βουλγαρίας απέρριψε την έφεση που είχαν καταθέσει ο βασικός μέτοχος της Corporate Commercial Bank (KTB), η εταιρεία Bromak EOOD και άλλοι μέτοχοι, κατά της απόφασης αφαίρεσης της άδειάς της από την Κεντρική Τράπεζα της Βουλγαρίας (ΒΝΒ), που έγινε στις 6 Νοεμβρίου 2014.

Ουσιαστικά, το Ανώτατο Δικαστήριο έκανε δεκτή την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας να αφαιρέσει την άδεια της ΚΤΒ, που βρίσκεται σε διαδικασία πτώχευσης, η οποία, ωστόσο, δεν επηρεάζει την αποζημίωση των εγγυημένων καταθέσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη από τον Δεκέμβριο του 2014.

Επιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης