Την πρόθεσή της να απομονώσει τις τράπεζες δήλωσε καθαρά σήμερα η ελληνική κεφαλαιαγορά.
Ενώ ο κλάδος των τραπεζών δέχθηκε ισχυρές πιέσεις, το αγοραστικό ενδιαφέρον δεν παρέμεινε ζωηρό για τις μετοχές των δυναμικών κλάδων της οικονομίας.

Χαρακτηριστική είναι η εικόνα του δείκτη FTSE20 της υψηλής κεφαλαιοποίησης , όπου σχεδόν όλες οι μετοχές πλην των τραπεζών, έκλεισε με κέρδη. Αρκετές εξ αυτών μάλιστα, έκλεισαν με αξιόλογη άνοδο, όπως ο ΟΠΑΠ (+3,59%), η Βιοχάλκο (+4,32%), η Coca Cola (+3,45%), η ΔΕΗ (+2,95%), η Jumbo (+3,40%) κ. ά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, ο σχετικός δείκτης έκλεισε τελικά με απώλειες 1,39%, λόγω της αυξημένης βαρύτητας που έχουν οι τράπεζες στη διαμόρφωσή του.

Ανάλογη επίδραση είχε η ραγδαία πτώση του δείκτη των τραπεζών, (έκλεισε κατά 9,80% χαμηλότερα έχοντας υποχωρήσει σε ποσοστό μεγαλύτερο του 12% ενδοσυνεδριακά) και στο γενικό δείκτη «στερώντας» του σημαντικά κέρδη.

Στη λήξη της συνεδρίασης ο γενικός δείκτης είχε βρεθεί σχεδόν στο μηδέν και έκλεισε τελικά με άνοδο 0,29% στις 847,06 μονάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τους συνολικά 13 κλαδικούς δείκτες της αγοράς, μόνο οι κλάδος των κατασκευαστικών υποχώρησε πλην του χρηματοοικονομικού κλάδου.

Αξίζει να αναφερθεί, ότι ύστερα το αρχικά θετικό ξεκίνημα που ώθησε το γενικό δείκτη στο υψηλό των 855 μονάδων, ακυρώθηκε βίαια μετά το μεσημέρι. Μέσα σε διάστημα μισής ώρας, ο γενικός δείκτης κατέρρευσε κυριολεκτικά προς τις 828 μονάδες.

Η κατάρρευση των τραπεζών παρέσυρε όλη την αγορά προς στιγμήν, αλλά στη συνέχεια το επενδυτικό ενδιαφέρον άρχισε να εκδηλώνεται επιλεκτικά.

Το σοκ όμως στην αγορά και στην επενδυτική ψυχολογία ήταν ισχυρό και ο γενικός δείκτης επανήλθε σε θετικό έδαφος μόλις κατά το τελευταίο ημίωρο της συνεδρίασης. Η ενδοσυνεδριακή εμπειρία δείχνει ότι οι επενδυτές είναι διατεθειμένοι να κινηθούν στην αγορά βάζοντας διαχωριστικές γραμμές, ώστε να μην επηρεάζεται η στρατηγική τους από την αρνητική επίδραση των τραπεζών στους βασικούς δείκτες.

Η αυξημένη μεταβλητότητα και η αβεβαιότητα για την έκβαση των αποφάσεων του Eurogroup ανέβασαν το συναλλακτικό πυρετό με αποτέλεσμα την εκτόξευση του τζίρου στα 92,24 εκατ. ευρώ.

Η τελική εικόνα της αγοράς διαμορφώθηκε με 76 ανοδικές μετοχές, 66 καθοδικές και 31 αμετάβλητες.

Επιμέλεια: Αννίτα Τριανταφυλλοπούλου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης