Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο «σπάνε» τα ελληνικά ομόλογα συνεχίζοντας το πτωτικό σερί, σε έναν κύκλο που άνοιξε με την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας τα ξημερώματα της 2ας Μαΐου και τη βάσιμη προσδοκία ότι όλα θα έχουν τελειώσει στις 22 του μηνός.

Σήμερα, λοιπόν, οι αποδόσεις στα 10ετή ελληνικά ομόλογα διαμορφώνονται στο 5,671% με περαιτέρω πτώση της τάξεως του 1,5% από τα χθεσινά επίπεδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αξίζει να σημειώσουμε πως τον Απρίλιο του 2014, στην πρώτη επιχείρηση… εξόδου της Ελλάδας στις αγορές έπειτα από τετραετή αποκλεισμό, όπου η χώρα μας προέβη στην πώληση 5ετούς ομολόγου με κουπόνι 4,75% ύψους 3 δισ. ευρώ, η απόδοση των 10ετών ελληνικών ομολόγων είχε μειωθεί στο 5,9%.

Το χαμηλό της πενταετίας του 10ετούς αποτελούν τα επίπεδα του 5,530% που άγγιξε στις 5 Σεπτεμβρίου του 2014, μετά και τη δεύτερη δοκιμαστική έξοδο της Ελλάδας στις αγορές το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς με 3ετή ομόλογα, η οποία ωστόσο σκόνταψε σε διεθνείς και εσωτερικούς παράγοντες.

Πάντως, από το 9% και πάνω που διαμορφωνόταν η απόδοση του 10ετούς λίγο πριν από τη συμφωνία για το χρέος στο Eurogroup του Μαΐου του 2016, το ράλι έχει ξεπεράσει το 40%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανάλογα εντυπωσιακό είναι και το ράλι στα 2ετή ελληνικά ομόλογα, με την απόδοσή τους σήμερα να διαμορφώνεται πολύ κάτω αυτής των 10ετών, και στο 5,438% με βελτίωση της τάξεως του 2,91% από τα χθεσινά επίπεδα, τη στιγμή μόλις που τον Φεβρουάριο αυτού του έτους είχε βρεθεί άνω του 10%, με το ράλι να ξεπερνά το 45%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης