Όλοι οι οικονομικοί δείκτες αποδεικνύουν ότι η οικονομία ανακάμπτει, καθώς καταγράφουν μία σταθερή αναπτυξιακή δυναμική που ενισχύεται μήνα με τον μήνα, επεςσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης που πραγματοποιείται στην Κομοτηνή, και παράλληλα ανακοίνωσε παρεμβάσεις και νέα έργα στην περιοχή.

Όπως είπε ο κ. Χαρίτσης, τα στοιχεία που δείχνουν την ανάκαμψη της οικονομίας είναι τα εξής:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– Το 2017, το πρώτο έτος ανάπτυξης μετά από χρόνια (0,4% & 0,8% αύξηση του ΑΕΠ το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο αντίστοιχα).

– Το πρώτο εννεάμηνο του 2017 οι εξαγωγές σημειώνουν αύξηση 13,5% σε ετήσια βάση, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας.

– Η βιομηχανική δραστηριότητα αυξήθηκε κατά 5,3% το πρώτο επτάμηνο του 2017.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– Οι ξένες άμεσες επενδύσεις ξεπέρασαν τα 2,1 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του ?17 σημειώνοντας αύξηση κατά 185% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2016. Αναμένεται να ξεπεράσουν τα 4 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.

– Ο τουρισμός φέτος σπάει νέο ρεκόρ με 30 εκατ. τουρίστες και σημαντικά αυξημένα έσοδα.

– Η χώρα πραγματοποίησε την πρώτη της επιτυχημένη έξοδο στις αγορές και αυτή τη στιγμή τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο από το 2009.

– Η ανεργία έπεσε στο 21%, από το 27% που ήταν μόλις τρία χρόνια πριν και το 2018 θα βρεθεί κάτω από το 20%.

Στον τομέα της χρηματοδότησης ο αναπληρωτής υπουργός επεσήμανε:

– Απορροφήσαμε πλήρως τους πόρους του ΕΣΠΑ 2007-2013 ερχόμενοι πρώτοι σε όλη την Ευρώπη, ενώ ενεργοποιήσαμε πρώτοι και το ΕΣΠΑ 2014-2020 καταγράφοντας ρεκόρ απορρόφησης για το 2016 (11,4%). Την προσπάθεια αυτή αναγνώρισε και το Eurogroup στην απόφαση της 15ης Ιουνίου όπου κάνει λόγο για «εξαιρετική αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων από την Ελλάδα η οποία έφερε 11 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία τα δύο τελευταία χρόνια».

Η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις μεταξύ των χωρών-μελών της ΕΕ όσον αφορά την αξιοποίηση των πόρων του «Σχεδίου Γιούνκερ». Μέχρι στιγμής έχουν συμβασιοποιηθεί έργα ύψους 3,7 δισ. ευρώ (μαζί με την ιδιωτική συμμετοχή) και το ποσό αυτό θα αυξηθεί σημαντικά έως το τέλος του χρόνου.

Επιπλέον, έχουν υπογραφεί συμφωνίες χρηματοδότησης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα επενδύσεων που θα αποφέρουν στην οικονομία κεφάλαια άνω των 2 δισ. ευρώ μέχρι το τέλους του έτους.

Στην ίδια κατεύθυνση, προετοιμάζουμε, είπε ο αναπλ. υπουργός, με την ΕΤΕπ μία σειρά έργων για την επόμενη τριετία ύψους 7 δισ. ευρώ που θα φέρουν συνολικές επενδύσεις στην οικονομία άνω των 20 δισ. ευρώ.

Προχωράμε τέλος, στη δημιουργία εθνικής αναπτυξιακής τράπεζας, στα πρότυπα των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών που θα καλύψει σημαντικές επενδυτικές και δανειακές ανάγκες που δεν μπορεί να καλύψει το τραπεζικό σύστημα. Η τράπεζα θα παρέχει δάνεια και εγγυήσεις, ιδίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα.

Συστήσαμε επιπλέον, τόνισε ο κ. Χαρίτσης, μία σειρά από νέα χρηματοοικονομικά εργαλεία για την περαιτέρω χρηματοδότηση της οικονομίας και των επιχειρήσεων με στοχευμένο τρόπο. «Αναφέρομαι στο νέο Ταμείο Επιχειρηματικότητας, το Ταμείο Υποδομών, το καινοτόμο Ταμείο Συνεπενδύσεων (EquiFund), το Ταμείο Μικροπιστώσεων και το Ταμείο ?Εξοικονομώ κατ΄ Οίκον? που θα στηρίξει την ενεργειακή αναβάθμιση ιδιωτικών κατοικιών. Μέσα από αυτά τα Ταμεία διοχετεύονται στην οικονομία περισσότερα από 3 δισ. ευρώ», τόνισε ο αν. υπουργός.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης