Όταν ο Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας κ. Μερκούριος (Μαϊκ) Αγγελιάδης αποφοιτούσε ξυπόλητος από το γυμνάσιο της Σύμης, διαβάζοντας με γκαζόλαμπες, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι μερικές δεκαετίες αργότερα θα ήταν σε θέση να επενδύσει 26,9 εκατ. ευρώ στο στοιχειωμένο ακίνητο του Γκόλφ Αφάντου.

Ο κ. Αγγελιάδης, παντρεμένος με την κ. Ελευθερία Αγγελιάδη, πατέρας τεσσάρων κοριτσιών, της Ειρήνης, της Αργυρώς, της Ιλιάνας και της Φαίδρας, περιγράφει σε συνέντευξη του στη «δημοκρατική», το «American Dream», από τα πρώτα του βήματα μέχρι την επιτυχία, ενώ μοιράζεται μαζί μας τα σχέδιά του για το Γκόλφ Αφάντου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έχει γραφεί ότι ο πρώτος του μισθός ήταν 85 σεντς και σήμερα η περιουσία του φτάνει τα 100 εκατομμύρια δολάρια (εκτός των ακινήτων).

Ξεκίνησε να βοηθά πλανόδιους παγωτατζήδες και σήμερα ελέγχει το 1/5 των κυβερνητικών έργων σε όλο το Μανχάταν.

Στη συνέντευξή του περιγράφει πώς «σκαρφάλωσε» ψηλά στη λίστα με τους πλουσιότερους ομογενείς και πώς στο όνειρό του να επενδύσει στην Ελλάδα, στέκεται εμπόδιο η απόφαση του υπουργού Πολιτισμού κ. Αρ. Μπαλτά να κηρύξει αρχαιολογικό χώρο το προς αξιοποίηση ακίνητο, χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τα 1.615 στρέμματα της συνολικής έκτασης, προς αξιοποίηση, η εταιρεία του κ. Αγγελιάδη εκμίσθωσε για 50 χρόνια τα 1.360. Από αυτά, τα 530 θα γίνουν ένα σύγχρονο γήπεδο γκολφ και στα υπόλοιπα θα ανεγερθούν ξενοδοχειακές μονάδες και τουριστικές κατοικίες.
Aναλυτικά η συνέντευξη του επιχειρηματία κ. Μερκουρίου Αγγελιάδη:

• Κύριε Αγγελιάδη, η ιστορία σας, όπως καταγράφεται από τα ΜΜΕ της Ελλάδας, είναι ενδεικτική του αποκαλούμενου και ως «American Dream»: Ενας μετανάστης από το μικρό νησί της Σύμης να πρωταγωνιστεί στον κατασκευαστικό κλάδο της Νέας Υόρκης. Πόσο δύσκολη ήταν η επιχειρηματική διαδρομή σας στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής; Μπορείτε να μας εξιστορήσετε τα πρώτα σας βήματα μέχρι και την επιτυχία;

Το “American Dream” ξεκίνησε στις 8 Νοεμβρίου του 1960 όταν επιβιβάστηκα στο πλοίο «Ολυμπία» από τη Σύμη για το άγνωστο. Επί ενάμιση χρόνο δοκίμασα την τύχη μου ως ναυτικός σε φορτηγό πλοίο, αλλά η θάλασσα δεν με κράτησε. Όταν δέχτηκα πρόσκληση από κάποιους συγγενείς, έφυγα αμέσως για τη Νέα Υόρκη. Στην αρχή έκανα ό,τι δουλειά έπεφτε μπροστά μου, από οικοδομή ως ανειδίκευτος εργάτης, μέχρι και σε φορτοεκφόρτωση και διανομή παγωτού. Εργάστηκα σκληρά σε επισκευές σκαφών αλλά και στις γέφυρες της αμερικανικής μητρόπολης. Ο πατέρας μου ήταν μαραγκός. Θυμόμουν τα μυστικά της δουλειάς που μου έμαθε και τα απογεύματα μετά από το σχολείο άρχισα να δουλεύω ως υπάλληλος ενός πατριώτη εργολάβου. Στις ανακαινίσεις σπιτιών είδα το μέλλον μου και αποφάσισα να ιδρύσω δική μου εταιρεία. Τον Ιανουάριο του 1971 δημιούργησα έτσι την πρώτη εταιρεία μου, με την επωνυμία «Magnetic Construction Corp». Η εταιρεία έκανε πολλά έργα, κυρίως ανακαινίσεις σπιτιών και εξειδικεύτηκε στην πορεία στην κατασκευή εστιατορίων στη Νέα Υόρκη και στα περίχωρα. Τα περισσότερα έργα έγιναν για λογαριασμό Ελλήνων μεταναστών. Δε νομίζω να υπάρχει σήμερα κάποιος άλλος ομογενής εργολάβος, που να έχει φτιάξει τόσα πολλά εστιατόρια. Με σκληρή δουλειά και με τιμιότητα, απέκτησα καλό όνομα στη Νέα Υόρκη. Το 1990 ιδρύθηκε η “M.A. Angeliades, Inc.” Η εταιρεία αυτή ανελάμβανε δημόσια έργα, όπως πανεπιστήμια, σχολεία, νοσοκομεία, ανακαίνιση σιδηροδρομικών σταθμών της Νέας Υόρκης κ.α.

Η εταιρεία αυτή εξελίχθηκε σε μια από τις 400 μεγαλύτερες στο είδος της στην Αμερική, με 300 άτομα προσωπικό και με τζίρο 300 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο. Συγκαταλέγομαι μεταξύ των ιδρυτών της κοινότητας του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Ρόσλυν του Λονγκ Άιλαντ. Εχω ανακηρυχθεί άρχοντας από το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης, έχω τιμηθεί με το «The Hellenic Thread Award» και συμμετέχω σε πολλούς ομογενειακούς οργανισμούς, μεταξύ των οποίων η ΑΧΕΠΑ και το “Leadership 100”.

Τα τελευταία πέντε χρόνια η εταιρεία “M.A. Angeliades, Inc.” κατασκευάζει δικά της κτήρια στη Νέα Υόρκη και εκτός.

• Γιατί αποφασίσατε να επενδύσετε στην Ελλάδα και πώς αντιμετωπίσατε το «τέρας της γραφειοκρατίας» μέχρι να αναδειχθείτε μεταξύ των πλειοδοτών για την επένδυση στο γκόλφ Αφάντου;

Η απόφασή μου να επενδύσω στην Ελλάδα γεννήθηκε από την αγάπη που νιώθω για την πατρίδα μου. Είμαι μεν επιχειρηματίας, αλλά το έργο του Γκόλφ Αφάντου είναι για μένα ένα έργο ψυχής. Έζησα φτωχικά χρόνια στη Σύμη και θέλω να κάνω κάτι για τον τόπο μου.

Την επένδυση του Γκολφ Αφάντου την επεδίωκα από παλιά. Εκδήλωσα επίσημα το ενδιαφέρον μου με επιστολή που απέστειλα το έτος 1993 στον κ. Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, χωρίς ωστόσο να λάβω απάντηση. Πριν περίπου δυο χρόνια, όταν το ΤΑΙΠΕΔ έβγαλε το ακίνητο στη δημοπρασία, με συνεργάτες μου από τη Ρόδο, δώσαμε την καλύτερη προσφορά και πλειοδοτήσαμε.

• Κύριε Αγγελιάδη, η Υπουργική Απόφαση αναοριοθέτησης του αρχαιολογικού χώρου του Ερημόκαστρου προκάλεσε μεγάλο θόρυβο στην κοινή γνώμη. Οι εξηγήσεις που δόθηκαν από τον αρμόδιο υπουργό, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα δηλώσεις σας, δεν ανέστειλαν τις επιφυλάξεις σας. Είχατε ποτέ ενημερωθεί πριν την συμμετοχή σας στον διαγωνισμό για την ύπαρξη αρχαίων στο Ερημόκαστρο και για το γεγονός ότι εκκρεμούσε, επι σειρά ετών, με εισήγηση της αρχαιολογίας της Ρόδου, η αναοριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου;

Δεν είχαμε ποτέ ενημερωθεί κατά την διάρκεια της διαγωνιστικής διαδικασίας ότι εκκρεμούσε εισήγηση της αρχαιολογικής υπηρεσίας για την αναοριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου του Ερημόκαστρου και μάλιστα σε τέτοιο εύρος. Την ύπαρξη αρχαιολογικού χώρου στο Ερημόκαστρο την γνωρίζαμε και ήταν μόλις 200 στρέμματα.

Πραγματικά πίστεψα ότι το οικόπεδο παραχωρείται εντελώς καθαρό, χωρίς τους περιβαλλοντικούς και αρχαιολογικούς περιορισμούς, που ανέκυψαν στην πορεία, που είχα εξάλλου κάθε πρόθεση να σεβαστώ.

Με τα δεδομένα που μας παρουσιάστηκαν η εταιρεία «M.A. Angeliades, Inc.» αντί 26,9 εκατ. ευρώ απέκτησε το δικαίωμα εκμετάλλευσης οικοπέδου 1.360 στρεμμάτων στο Βόρειο τμήμα του ακινήτου των Άφαντου. 530 στρέμματα αφορούν αποκλειστικά το Γκόλφ.

Στόχος μου είναι να δημιουργήσω έναν τουριστικό παράδεισο στην περιοχή, για επισκέπτες του νησιού με υψηλά βαλάντια. Μια τέτοια επένδυση θα βοηθήσει αναμφίβολα την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στο νησί της Ρόδου, αφού οι επισκέπτες του Γκόλφ θα επιλέγουν για τις προπονήσεις τους και για αγώνες το νησί κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου και όχι μόνο τους θερμούς καλοκαιρινούς μήνες.

Πριν μερικούς μήνες εγώ, οι νομικοί μου σύμβουλοι και οι συνεργάτες μου, που επενδύσαμε πολλά και ελπίζαμε στην πρόοδο του έργου, συνειδητοποιήσαμε ότι η όλη επένδυση γλιστρούσε πάλι μέσα από τα χέρια μας με παρέμβαση του υπουργού Πολιτισμού. Δεν μπορώ να πιστέψω πώς φτάσανε σ’ αυτή την απόφαση την τελευταία στιγμή της διευθέτησης της εκκρεμότητας με τον ΕΣΧΑΔΑ της περιοχής, δεν αντιλαμβάνομαι πώς είναι δυνατόν να κηρυχθεί η προς αξιοποίηση περιοχή, που είχε απαλλοτριωθεί από την δεκαετία του 70’ για την αξιοποίησή της από τον ΕΟΤ, ως αρχαιολογική.

Πιστεύω ακράδαντα ωστόσο ότι η κοινή γνώμη ήταν και είναι υπέρ της υλοποίησης του έργου. Έχουν αντιληφθεί όλοι ότι πρόκειται για μια επένδυση και για ένα έργο που το χρειάζεται ο τόπος.

Πραγματικά με συγκινεί η ανταπόκριση του κόσμου στην επένδυση και η αγάπη ακόμη κι εκείνων που δεν γνωρίζω προσωπικά στο πρόσωπό μου.

Ειλικρινά δεν μπορώ να εξηγήσω τι ακριβώς συνέβη και για ποιον λόγο εκδόθηκε η απόφαση του υπουργού Πολιτισμού.

• Τι αντίκτυπο είχε στην Ελληνική Ομογένεια της Αμερικής και κυρίως μεταξύ των Ελλήνων που εξετάζουν να επενδύσουν στην χώρα τους, η δική σας περιπέτεια; Το ενδεχόμενο γεωφυσικής διασκόπησης της περιοχής από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο πριν την εκτέλεση των εργασιών οικοδόμησης, που προωθείται από τον υπουργό Επικρατείας, είναι κάτι που αποδέχεστε;

Πριν περίπου από έναν μήνα, ο υπουργός Επικρατείας, κ. Νίκος Παππάς, επισκέφθηκε τη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον για διάφορες υποθέσεις της κυβέρνησης και φυσικά για να προσκαλέσει ομογενείς να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Συμβαίνει να είμαι ο μόνος Ελληνοαμερικανός, τα δυο τελευταία χρόνια, που επιλέγει στην παρούσα οικονομική συγκυρία και με δεδομένες τις δύσκολες συνθήκες που περνά η χώρα, να επενδύσω στον τόπο μου.

Γι’ αυτό τον λόγο και μόνο, ο κ. Παππάς, σε όλες τις συναντήσεις που είχε με την ομογένεια για να παρακινήσει Ελληνοαμερικανούς να επενδύσουν στην χώρα μας, το δικό μου πρόβλημα αναδεικνυόταν ως πρώτο θέμα στην ατζέντα των συζητήσεων του και σ’ όλες του της συναντήσεις.

Για τον λόγο αυτό αποφάσισε με άλλους υπευθύνους της κυβέρνησης να προωθήσουν την λύση της γεωφυσικής διασκόπησης της περιοχής πριν την εκτέλεση των εργασιών οικοδόμησης, προκειμένου να εξεταστεί κατά πόσο το έργο είναι υλοποιήσιμο.

Αν η συγκεκριμένη πρόταση υλοποιηθεί και υπάρξει σχετική δέσμευση, μόνο τότε και μόνο κάτω από τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις θα προχωρήσω στην υπογραφή των συμφωνητικών. Μόνο δηλαδή αν η περιοχή κριθεί κατάλληλη για οικοδόμηση, χωρίς να απαιτείται η κοστοβόρα και χρονοβόρα παρέμβαση της αρχαιολογίας.

Δεν υπάρχει άλλο περιθώριο για να προχωρήσουμε στην εκτέλεση των έργων που έχουμε σχεδιάσει.
Διαφορετικά, αν βρεθούν αρχαία, θα συζητήσουμε κατά πόσο επηρεάζεται η μελέτη που έχουμε εκπονήσει και το πλάνο που έχουμε και θα πράξουμε αναλόγως.

Το «Master Plan» της επένδυσης, πολλών εκατομμυρίων ευρώ δεν μπορεί να κολλήσει στα γρανάζια της αρχαιολογίας, δεν είναι μια επένδυση στην οποία χωρούν καθυστερήσεις.

Σημειώστε ότι φίλοι και γνωστοί μου από την πρώτη στιγμή με συμβουλεύουν να μην προχωρήσω σε οποιαδήποτε επένδυση αν απαιτείται η παρέμβαση της αρχαιολογίας σε κάθε στάδιο.

Προσωπικά νομίζω ότι στην κυβέρνηση ακόμα υπάρχουν μερικοί υπουργοί που βλέπουν με στραβά μάτια την ιδιωτική πρωτοβουλία και τις ιδιωτικές επενδύσεις και προσπαθούν με κάθε τρόπο να φέρουν διάφορα εμπόδια στην υλοποίηση τους.

• Πώς κρίνετε την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και πόσο «φιλικό» είναι το περιβάλλον για επενδύσεις;

Για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, νομίζω ότι ο ελληνικός λαός εμπιστεύθηκε την παρούσα κυβέρνηση με την ψήφο του για να φέρει την πολυπόθητη αλλαγή. Η κυβέρνηση προεκλογικά υποσχέθηκε πολλά. Εύχομαι να τα τηρήσουν για το καλό της χώρας, εσείς εξάλλου βιώνετε την κυβερνητική πολιτική καθημερινά. Επιτέλους πρέπει κάποιοι να καταλάβουν ότι το κράτος δε ζει με δανεικά. Χρειάζονται επενδύσεις. Οι τράπεζες πρέπει να χρηματοδοτήσουν τις επενδύσεις, να ανοίξουν δουλειές και να παταχθεί η ανεργία.

Πηγή:www.dimokratiki.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης