Σωτήρης Σκουλούδης

Με σημαντικές συμμετοχές από 11 χώρες και περισσότερους από 100 Έλληνες εξαγωγείς ξεκίνησε τη Δευτέρα και θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016 το Πρόγραμμα Επιχειρηματικών Συναντήσεων Go in Athens που διοργανώνει η Eurobank στο πλαίσιο της διεθνούς πρωτοβουλίας της Τράπεζας, Go International.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Η διοργάνωση του Go In Athens, συμπεριλαμβάνεται σε μία σειρά από ενέργειες μεγάλης κλίμακας με επίκεντρο την ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας. Πρόκειται για τη μετεξέλιξη του Go International που αποτέλεσε από το 2009 μία από τις πρωτοβουλίες του σημερινού προέδρου του Δ.Σ της Eurobank, κ. Νίκου Καραμούζη με στόχο την ενίσχυση και στήριξη των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων.

Το Go In Athens τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών και συν-διοργανώνεται με:

  • την οργανωτική φροντίδα του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ),
  • τη συνεργασία του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης (ΣΕΚ), του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) και του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) καθώς και
  • την υποστήριξη των μεγαλύτερων Διμερών Εμπορικών Επιμελητηρίων: Ελληνοβρετανικού, Ελληνογαλλικού, Ελληνογερμανικού, Ελληνο-ιταλικού, Ελληνοκαναδικού και του Ελληνο-ολλανδικού Εμπορικού Συνδέσμου. 

Είναι η πρώτη επιχειρηματική συνάντηση που πραγματοποιείται στην Αθήνα και δίνει τη δυνατότητα σε περισσότερους από 100 Έλληνες εξαγωγείς να έρθουν σε επαφή, στην έδρα τους, με περίπου 50 εξέχοντες διεθνείς buyers από την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία, τον Καναδά, την Κίνα, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ολλανδία και τη Σουηδία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι περισσότερες από 1.400 προκαθορισμένες συναντήσεις μεταξύ Ελλήνων και ξένων επιχειρηματιών (B2B), που πραγματοποιούνται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους του ξενοδοχείου, ξεκίνησαν το πρωί της Δευτέρας και θα διαρκέσουν έως και την Τετάρτη 23 Μαρτίου.

Δ. Μάρδας: «Η επιχειρηματική εξωστρέφεια πρέπει να ενισχυθεί»

Στο forum που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της διοργάνωσης, απηύθυνε χαιρετισμό ο υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Δημήτρης Μάρδας, ο οποίος, μεταξύ άλλων, σημείωσε:

«Το Υπουργείο Εξωτερικών διαθέτει ένα εκτεταμένο δίκτυο Διπλωματικών Αρχών, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται τα Γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων, των οποίων βασική αποστολή αποτελεί, η υποστήριξη και ενίσχυση των εξαγωγικών προσπαθειών των ελληνικών επιχειρήσεων. Μεταξύ άλλων, στόχος μας είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικής εξωστρέφειας, η προβολή της Ελλάδος στις διεθνείς αγορές ως χώρας παραγωγής και εξαγωγής ποιοτικών προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς και η επέκταση της ελληνικής επιχειρηματικής δράσης σε νέες αγορές.

»Μέσα στο 2016, προγραμματίζουμε σειρά επιχειρηματικών αποστολών και έχουν ήδη οριστεί τα χρονικά διαστήματα πραγματοποίησης για Ιορδανία, Τυνησία, Ινδία, Σουηδία, Σερβία και Ν. Κορέα, ενώ αναμένονται λεπτομέρειες για Σαουδική Αραβία, Κένυα, Ρουμανία, Πολωνία, Λευκορωσία, Ιράν και ΝΑ Ασία».

Φωκίων Καραβίας: «Επιβεβλημένη η συγχώνευση εταιρειών»

«Στο πλαίσιο μιας εθνικής στρατηγικής για την ανταγωνιστικότητα και την αναδιάρθρωση της οικονομίας είναι επιβεβλημένο μέσω συγχωνεύσεων που θα ενθαρρύνει το τραπεζικό σύστημα ως βασικός πιστωτής βιώσιμων αλλά προβληματικών εταιρειών, να επιτευχθεί η δημιουργία μεγαλύτερων ελληνικών επιχειρήσεων που θα μπορούν να ανταγωνιστούν από ισχυρότερη θέση στις διεθνείς αγορές αγαθών και υπηρεσιών» σημείωσε από τη μεριά του ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, κ. Φωκίων Καραβίας.

Και συνέχισε, τονίζοντας: «Στο πλαίσιο αυτό, η Eurobank θα υποστηρίξει, με συμβουλευτικές υπηρεσίες και χρηματοδότηση, εξαγωγικές επιχειρήσεις που εξετάζουν συγχωνεύσεις ή εξαγορές εταιρειών του κλάδου τους που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ακρογωνιαίος λίθος του σχεδιασμού μας είναι να στηρίζουμε σταθερά τις παραγωγικές δυνάμεις της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Δεν πιστεύουμε στον τραπεζικό πατερναλισμό. Η ιδέα ότι οι τράπεζες, ή οποιοσδήποτε άλλος κρατικός ή ιδιωτικός κεντρικός φορέας, ξέρει καλύτερα -και οι επιχειρήσεις πρέπει να τον ακολουθήσουν- ανήκει στο παρελθόν.

»Η δική μας προτεραιότητα είστε εσείς, οι πελάτες μας. Όλες μας οι πρωτοβουλίες, όλες μας οι συνεργασίες χτίζονται γύρω από αυτήν την κεντρική αντίληψη. Δεν στοχεύουμε να σας υποδείξουμε τι να κάνετε και τι να αποφύγετε. Είμαστε έτοιμοι να σταθούμε δίπλα σας, όμως, και συμβουλευτικά και χρηματοδοτικά γιατί πιστεύουμε στις δυνάμεις, στη δημιουργικότητα και στην ευφυΐα της υγιούς ελληνικής επιχειρηματικότητας. Μέσα από την προτεραιότητα στους πελάτες μας και τη στήριξη των δικών σας πρωτοβουλιών πιστεύουμε πως μπορούμε να συμβάλουμε ουσιαστικά και αποτελεσματικά στην επανεκκίνηση της παραγωγικής δραστηριότητας στην Ελλάδα».

Χριστίνα Σακελλαρίδη: «Η Ελλάδα έχει ανάγκη μια ισχυρή Αλυσίδα Εξωστρέφειας»

«Η Ελλάδα για να βγει από την κρίση έχει ανάγκη μία ισχυρή Αλυσίδα Εξωστρέφειας που να διαπερνά τον πρωτογενή τομέα, τη βιομηχανία, τον τουρισμό, τις μεταφορές, το χρηματοπιστωτικό σύστημα και την επίσημη πολιτεία.

Το Go International αρχικά και το Go In Athens αποτελούν το φωτεινό παράδειγμα ενός ΣΔΙΤΤ διεθνοποίησης, μίας σύμπραξης Δημόσιου-Ιδιωτικού και Τραπεζικού Τομέα» είπε μεταξύ άλλων η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, κ. Χριστίνα Σακελλαρίδη.

Κώστας Βασιλείου: «Υπάρχει γόνιμο έδαφος για ουσιαστικές προσπάθειες»

Την έναρξη των εργασιών του forum κήρυξε ο γενικός διευθυντής, επικεφαλής Τραπεζικής Επιχειρήσεων και Επενδυτικής Τραπεζικής της Eurobank, κ. Κώστας Βασιλείου, ο οποίος, εστιάζοντας στη μεγάλη συμμετοχή, ανέφερε ότι «η ανταπόκριση αυτή, δεδομένης της οικονομικής συγκυρίας στη χώρα μας είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρα για τις προοπτικές της οικονομίας μας, καταδεικνύοντας ότι παρά την κρίση, υπάρχει γόνιμο έδαφος για ουσιαστικές προσπάθειες».

Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής και επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας, κ. Πλάτων Μονοκρούσος, παρουσίασε ανάλυση για την ελληνική οικονομία με θέμα: «Μακροοικονομικές προοπτικές, εξαγωγικές επιδόσεις και τι είναι απαραίτητο για την ενίσχυση των επενδύσεων και της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας».


Forum με άρωμα… Κίνας

Ακολούθησε συζήτηση με τη συμμετοχή του προέδρου του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης, κ. Αλκιβιάδη Καλαμπόκη, και του προέδρου Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, κ. Κυριάκου Λουφάκη, ενώ εκ μέρους των buyers στο πάνελ συμμετείχε ο κ. Ευαγόρας Μαυρομάτης, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της «La Table Mediterane’e», μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες εστίασης της Γαλλίας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκέντρωσε η παρουσία και η τοποθέτηση της αναπληρώτριας αντιπροέδρου του ομίλου «Hongdaxingye», κα Wei Liu, που εκπροσώπησε στο Go In Athens έναν από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους της Κίνας. Η κα Wei Liu προανήγγειλε πως στις αρχές Ιουνίου στην πόλη Γκουανγκζού της νότιας Κίνας, των 14 εκατ. κατοίκων, θα φιλοξενηθεί η πρώτη εβδομάδα ελληνικών προϊόντων.

Η Χριστίνα Σακελλαρίδη με τη Wei Liu

Μέσω της ειδικής ιστοσελίδας www.go-inathens.gr που δημιουργήθηκε ειδικά στο πλαίσιο της διοργάνωσης, ο χρήστης μπορεί να περιηγηθεί και να αντλήσει σχετικές πληροφορίες για την εν λόγω δράση.

Ο χαιρετισμός της Χρ. Σακελλαρίδη:

Θα ήθελα κατ’ αρχήν να σας καλωσορίσω και να σας ευχαριστήσω θερμά για την παρουσία σας στο 1o GO IN ATHENS. Με μεγάλη χαρά διαπιστώνω την άφιξη των ξένων επισκεπτών μας, μερικοί εκ των οποίων ήρθαν από πολύ μακριά και με την παρουσία τους εδώ τονίζουν την εμπιστοσύνη τους στις Ελληνικές Επιχειρήσεις και τα προϊόντα τους.

Επίσης με μεγάλη χαρά διαπιστώνω και την συμμετοχή των Εθνικών Πρωταθλητών των εξαγωγών μας.
Θα ήθελα όμως να απευθύνω και θερμότατες ευχαριστίες προς την EUROBANK για την αμέριστη βοήθεια και τη γενναιόδωρη υποστήριξη της, η οποία αποτελεί ένα ισχυρό σύμμαχο των Ελλήνων εξαγωγέων, και μαζί με τους Εθνικούς Πρωταθλητές μας δείχνουν τον δρόμο για τη διαμόρφωση και της Εθνικής Ομάδας Εξωστρέφειας.

Έχω επισημάνει πολλές φορές, ότι η Ελλάδα για να βγει από την κρίση έχει ανάγκη μία ισχυρή Αλυσίδα Εξωστρέφειας, που να διαπερνάει τον πρωτογενή τομέα, τη βιομηχανία, τον Τουρισμό, τις Μεταφορές, το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα και την Επίσημη Πολιτεία.

Το Go In Athens είναι η συνέχεια του Go International που ξεκίνησε το 2010 όταν η χώρα προσπαθούσε να ανακάμψει από τη μεγαλύτερη κάμψη των εξαγωγών σε ετήσια βάση, λόγω της παγκόσμιας κρίσης της διετίας 2008-2009. Και παράλληλα με τις διοργανώσεις του GO έφτασε σε ιστορικά υψηλά επίπεδα το 2012.

Το Go International, αρχικά, και το Go In Athens σήμερα, αποτελούν ακριβώς αυτό το φωτεινό παράδειγμα ενός ΣΔΙΤΤ Διεθνοποίησης. Μίας Σύμπραξης Δημόσιου-Ιδιωτικού και Τραπεζικού Τομέα. Είναι μία αποτελεσματική πλατφόρμα συνεργασίας για την επίτευξη όλων των στρατηγικών στόχων που θα έπρεπε να περιλαμβάνει μία Εθνική Στρατηγική Εξαγωγών:

– Επέκταση της εξαγωγικής βάσης
– Διευκόλυνση σύζευξης της Προσφοράς και της Ζήτησης
– Ενεργητική προώθηση/προβολή των ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό.

Θα πρέπει να τονισθεί ότι η πρωτοβουλία της Eurobank και η πίστη της γύρω από το εγχείρημα, μας κάνει αισιόδοξους ότι πέρα από τα παραπάνω, δημιουργείται και η προοπτική για την αντιμετώπιση της υπ’ αριθμόν 1 πρόκλησης των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων, που δεν είναι άλλη από την έλλειψη ρευστότητας. Όπως ελεγε ο MAYNARD ΚΕΥΝΕS «Η ρευστότητα είναι ο συνδετικός κρίκος του παρόντος με το μέλλον».

Στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων πιστεύουμε ότι η διέξοδος της χώρας από τη σημερινή κατάσταση ύφεσης, συνοψίζεται σε 3 λέξεις: Εμπιστοσύνη, Επενδύσεις, Εξωστρέφεια. Το Go In Athens, λοιπόν, κάνει ακριβώς αυτό. Δημιουργεί ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης, μέσα από τις συμπράξεις αξιόπιστων συνεργατών, Επενδύει στις παραγωγικές ικανότητες των ελληνικών επιχειρήσεων, χωρίς να τις επιβαρύνει οικονομικά και φυσικά Ενισχύει την Εξωστρέφεια των ελληνικών προϊόντων.

Σε πολλές αναπτυγμένες εξαγωγικά χώρες, αυτό είναι και το βασικό μοντέλο, το πρότυπο Διευκόλυνσης και Υποστήριξης των εξαγωγικών επιχειρήσεων. Μία ισχυρή δομή, ένα αξιόπιστο cluster, με διάθεση για επενδύσεις και σύγχρονους τρόπους προώθησης των εξαγωγών, όπως οι προσκλήσεις ξένων αγοραστών και η αξιοποίηση του διαδικτύου, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Exportgate.

Φέτος, οι συνολικές εξαγωγές της χώρας ξεκίνησαν με αρνητικό πρόσημο την χρονιά (ως προς τις εξαγωγές των πετρελαιοειδών και όχι των αγαθών), αλλά με σημαντική παρακαταθήκη τις σημαντικές επιδόσεις και αυξήσεις του 2015 τα προϊόντα μας ταξίδεψαν σε περισσότερες από 150 χώρες του κόσμου αποτελώντας μια διαρκή επισήμανση ότι η Ελλάδα παράγει, παράγει ποιοτικά και ανταγωνιστικά προϊόντα.

Τέλος, θα ήθελα να επισημάνω ότι η επιστροφή των διοργανώσεων του GO, στέλνει σε εμάς τους Εξαγωγείς ένα ισχυρό μήνυμα σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα, που τόσο έχουμε ανάγκη. Αλλά και εμείς οι Ελληνες εξαγωγείς στέλνουμε ένα ισχυρό μήνυμα εντός και εκτός της Χώρας, ότι έχουμε εμπιστοσύνη στους ανθρώπους μας, στις ικανότητές τους, στις ιδέες τους και την δημιουργικότητά τους.
Είμαι σίγουρη ότι όσο δουλεύουμε όλοι μαζί προς την κατεύθυνση της επιστροφής της εμπιστοσύνης, εντός κι εκτός των συνόρων, όσο εξομαλύνεται η κατάσταση στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα και όσο οι Έλληνες Εξαγωγείς συνεχίζουν τις προσπάθειές τους για διείσδυση σε νέες αγορές και για ανάπτυξη νέων προϊόντων, η φετινή διοργάνωση θα αποτελέσει την αφετηρία για να ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ.
Let’s GO!! Έχουμε περισσότερες από 1.400 συναντήσεις να ολοκληρώσουμε και πολλή δουλειά για να ικανοποιήσουμε τους εν δυνάμει πελάτες μας που ήρθαν από πολύ μακριά για να δουν, να δοκιμάσουν και να αγοράσουν, ελπίζω, τα εξαιρετικά ελληνικά προϊόντα που εκπροσωπούνται στη διοργάνωση
.

Η ομιλία του Φωκ. Καραβία:

Με ιδιαίτερη χαρά σας υποδεχόμαστε στο Go in Athens, την πρωτοβουλία για τη στήριξη της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας και σας ευχαριστώ που ανταποκριθήκατε στην πρόσκλησή μας.

Η εξωστρέφεια είναι μια λέξη που έχει ακουστεί συχνά τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, δεν ήταν πάντα έτσι. Μόνον αφού βυθιστήκαμε στη δεινή ύφεση, που διαρκεί ήδη έξι ολόκληρα χρόνια, μόνον τότε ξανακοιτάξαμε το μοντέλο ανάπτυξης που είχαμε υιοθετήσει ως χώρα στα χρόνια της ευημερίας, διαπιστώνοντας ότι το βασικό πρόβλημα της οικονομίας μας ήταν -και δυστυχώς σε μεγάλο βαθμό παραμένει- η έλλειψη ανταγωνιστικότητας, δηλαδή η αδυναμία των προϊόντων και των υπηρεσιών που παράγουμε να σταθούν και να διεκδικήσουν μερίδια στις διεθνείς αγορές.

Επιτρέψτε μου να πω ότι σε αυτό το πεδίο, η Eurobank ήταν μια εξαίρεση. Ήδη από το 2009, με πρωτοβουλία του σημερινού προέδρου της Τράπεζας, του κ. Νίκου Καραμούζη, είχαμε προσδιορίσει ως κεντρικό μοχλό εξόδου από την κρίση την ανάγκη αναπροσαρμογής του μοντέλου ανάπτυξης της χώρας πάνω στη βάση της ανταγωνιστικότητας και της «εξωστρέφειας». Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε αναλάβει μια σειρά από πρωτοβουλίες μεγάλης κλίμακας, στο επίκεντρο των οποίων βρίσκεται το πρόγραμμα GO. Το “Go in Athens” είναι η μετεξέλιξη του ιδιαίτερα επιτυχημένου προγράμματος «Go International». Θεωρώ υποχρέωσή μου να αναφερθώ στους εταίρους μας, την πρόεδρο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, κα Χριστίνα Σακελλαρίδη, που αγκάλιασε την ιδέα της Τράπεζας για αλλαγή της μορφής του GO, και τους προέδρους του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος κ. Κυριάκο Λουφάκη και του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης κ. Αλκιβιάδη Καλαμπόκη. Ιδιαίτερα θέλω να ευχαριστήσω το υπουργείο Εξωτερικών για τη διαχρονική στήριξη που παρέχει και σε αυτήν και σε άλλες πρωτοβουλίες μας για τη στήριξη των Ελλήνων εξαγωγέων.

Ο εξαγωγικός κλάδος, συμπεριλαμβανομένων των τουριστικών υπηρεσιών, ήταν αυτός που κατεξοχήν στήριξε την οικονομία και την απασχόληση στη χώρα μας στα χρόνια της κρίσης. Από το 2009 έως το 2014, οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά €13 δις περίπου ή ποσοστό 28,7%, ενώ την αντίστοιχη περίοδο το ΑΕΠ της Ελλάδας συρρικνώθηκε σωρευτικά περισσότερο από 25%. Ακόμη και το 2015, χρονιά κατά την οποία η επιβολή των capital controls συγκράτησε την ανοδική πορεία στις εξαγωγές αγαθών, αυτές (εκτός καυσίμων και πλοίων) αυξήθηκαν κατά 8,08% (ΕΛΣΤΑΤ).

Η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι η βελτίωση της ελληνικής ανταγωνιστικότητας μπορεί να αποτελέσει την υγιή βάση για την μετάβαση του ελληνικού υποδείγματος οικονομικής μεγέθυνσης προς τις επενδύσεις και τις εξαγωγές. Όμως, η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας δεν είναι κάτι που επιτυγχάνεται με μία ή δύο σημαντικές θεσμικές παρεμβάσεις μόνο. Για παράδειγμα, η μείωση του μισθολογικού κόστους είναι μία από τις αναγκαίες προϋποθέσεις της ανταγωνιστικότητας, αλλά από μόνη της δεν αρκεί. Για την ανταγωνιστικότητα είναι απαραίτητες πολλές μεταρρυθμίσεις, που κάθε μία από μόνη της μπορεί να έχει μικρή συνεισφορά στη βελτίωση της, αλλά όλες μαζί διαμορφώνουν ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο ανταγωνιστικότητας: τα έργα υποδομής έχουν σημασία, η επιτάχυνση της δικαστικής επίλυσης διαφορών έχει σημασία, η παιδεία έχει σημασία, η διευκόλυνση ίδρυσης επιχειρήσεων και ο περιορισμός της διαφθοράς έχουν επίσης σημασία.

Στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής στήριξης της εξωστρέφειας, εκτός από το GO, οι πρωτοβουλίες της Eurobank στο χώρο αυτό περιλαμβάνουν:

Πρώτον, τη χρηματοδότηση του συναλλακτικού κυκλώματος επιχειρήσεων για την προετοιμασία του τελικού προϊόντος. Η Τράπεζα, την περίοδο 2009-2015 έχει χρηματοδοτήσει με 4,5 δις ευρώ περίπου 1.200 μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις. Αντίθετα με όσα εύκολα λέγονται και αναπαράγονται, αναζητούμε καλά σχέδια εξωστρεφών επιχειρήσεων για να τα χρηματοδοτήσουμε.

Δεύτερον, τη Χρηματοδότηση Εξαγωγικών Επιχειρήσεων, μέσω Export Factoring και Trade Finance Facility σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Τρίτον, τη συμμετοχή στο πρόγραμμα Εξωστρέφεια, το οποίο έχει δημιουργηθεί σε συνεργασία με τον ΟΑΕΠ.

Τέταρτον, τη διαδικτυακή ηλεκτρονική πύλη εξαγωγών Exportgate.gr, η οποία προωθεί την επιχειρηματική δικτύωση εταιρειών σε παγκόσμιο επίπεδο – κάτι που το ξέρετε καλά γιατί εσείς είστε οι κατεξοχήν χρήστες και έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι την αξιοποιείτε συστηματικά.

Τέλος, στο πλαίσιο μιας εθνικής στρατηγικής για την ανταγωνιστικότητα και την αναδιάρθρωση της οικονομίας είναι επιβεβλημένο μέσω συγχωνεύσεων που θα ενθαρρύνει το τραπεζικό σύστημα ως βασικός πιστωτής βιώσιμων αλλά προβληματικών εταιρειών, να επιτευχθεί η δημιουργία μεγαλύτερων ελληνικών επιχειρήσεων που θα μπορούν να ανταγωνιστούν από ισχυρότερη θέση στις διεθνείς αγορές αγαθών και υπηρεσιών. Στο πλαίσιο αυτό, η Eurobank θα υποστηρίξει, με συμβουλευτικές υπηρεσίες και χρηματοδότηση, εξαγωγικές επιχειρήσεις που εξετάζουν συγχωνεύσεις ή εξαγορές εταιρειών του κλάδου τους που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Στη Eurobank, ακρογωνιαίος λίθος του σχεδιασμού μας είναι να στηρίζουμε σταθερά τις παραγωγικές δυνάμεις της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Δεν πιστεύουμε στον τραπεζικό πατερναλισμό. Η ιδέα ότι οι τράπεζες, ή οποιοσδήποτε άλλος κρατικός ή ιδιωτικός κεντρικός φορέας, ξέρει καλύτερα -και οι επιχειρήσεις πρέπει να τον ακολουθήσουν- ανήκει στο παρελθόν. Η δική μας προτεραιότητα είστε εσείς, οι πελάτες μας. Όλες μας οι πρωτοβουλίες, όλες μας οι συνεργασίες χτίζονται γύρω από αυτή την κεντρική αντίληψη. Δεν στοχεύουμε να σας υποδείξουμε τι να κάνετε και τι να αποφύγετε. Είμαστε έτοιμοι να σταθούμε δίπλα σας, όμως, και συμβουλευτικά και χρηματοδοτικά γιατί πιστεύουμε στις δυνάμεις, στη δημιουργικότητα, στην ευφυΐα της υγιούς ελληνικής επιχειρηματικότητας. Μέσα από την προτεραιότητα στους πελάτες μας και τη στήριξη των δικών σας πρωτοβουλιών πιστεύουμε πως μπορούμε να συμβάλουμε ουσιαστικά και αποτελεσματικά στην επανεκκίνηση της παραγωγικής δραστηριότητας στην Ελλάδα.

Κυρίες και κύριοι,

Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σ’ ένα μεταίχμιο. Ο υπ’ αριθμόν ένας στόχος είναι η επιστροφή της οικονομίας σε βιώσιμη ανάπτυξη, με δημιουργία θέσεων εργασίας κυρίως μέσα από ιδιωτικές επενδύσεις.

Προϋπόθεση για να τον πετύχουμε είναι η πλήρης εξομάλυνση του οικονομικού περιβάλλοντος, μέσα από την ολοκλήρωση, το ταχύτερο δυνατόν, της αξιολόγησης. Στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές μας υπάρχει πρόοδος, ωστόσο ο χρόνος είναι κρίσιμο μέγεθος και η καθυστέρηση μπορεί να σωρεύσει νέα προβλήματα που θα βρούμε μπροστά μας. Οποιαδήποτε αλλαγή στο ασφαλιστικό σύστημα πρέπει να το καταστήσει βιώσιμο, οι φορολογικές αλλαγές δεν μπορούν να εξαντλούνται σε αυξήσεις φορολογικών συντελεστών που επιβαρύνουν συνεχώς συγκεκριμένες ομάδες φορολογουμένων, ενώ το θεσμικό πλαίσιο για τα κόκκινα δάνεια πρέπει να επιτρέψει στο τραπεζικό σύστημα να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και τους μη συνεργαζόμενους δανειολήπτες, ώστε να μην αναλαμβάνουν οι συνεπείς πελάτες δυσανάλογα βάρη και να μην δυσχεραίνεται περαιτέρω η χρηματοδότηση των υγιών επιχειρήσεων.

Με αυτές τις σκέψεις δίνω το λόγο στον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις, τον κ. Δημήτρη Μάρδα, ο οποίος και από τη σημερινή του θέση, όπως και παλαιότερα στο Υπουργείο Οικονομικών, έχει ουσιαστική συμβολή σε αυτή την προσπάθεια για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Ομιλία του Κων. Βασιλείου:

Είναι μεγάλη μας τιμή να σας καλωσορίσουμε στο Go in Athens, μια ακόμα πρωτοβουλία της Eurobank για τη στήριξη της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας και να σας ευχαριστήσουμε θερμά για την ανταπόκρισή σας στην πρόσκλησή μας.

Στη Eurobank , ήδη από το 2009, είχαμε δομήσει την στρατηγική της τράπεζας γύρω από την έννοια της εξωστρέφειας. Ο όμιλος Eurobank διαχρονικά στηρίζει ενεργά, με θεσμικές παρεμβάσεις, τους εξωστρεφείς κλάδους της οικονομίας και την υγιή επιχειρηματικότητα, ως πυλώνες για υγιή και βιώσιμη ανάπτυξη.

Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε αναλάβει μια σειρά από ενέργειες μεγάλης κλίμακας, στο επίκεντρο των οποίων βρίσκεται το πρόγραμμα GO, το οποίο και υπήρξε μια από τις εξέχουσες πρωτοβουλίες του Προέδρου μας, κ. Νίκου Καραμούζη.

Μέχρι σήμερα, στο πλαίσιο του Προγράμματος Go International, έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία πέντε επιχειρηματικές αποστολές στο εξωτερικό (Ρουμανία 2010, Κύπρος 2011, Σερβία 2011, Ρουμανία 2012, Ρωσία 2013). Σε αυτές πραγματοποιήθηκαν συνολικά περισσότερες από 4.000 Β2Β συναντήσεις, μεταξύ 350 ελληνικών επιχειρήσεων και 600 ξένων ομολόγων τους.

Στο σημερινό, μεταβαλλόμενο οικονομικό τοπίο, μετεξελίξαμε το Go International για να μπορέσει να αγκαλιάσει όσο γίνεται περισσότερους έλληνες εξαγωγείς, φέροντάς τους σε επαφή εδώ, στην έδρα τους, με εξέχοντες διεθνείς buyers. Σε έναν από τους πλέον νευραλγικούς κλάδους για τις ελληνικές εξαγωγές, αυτό των τροφίμων και ποτών.

Με μεγάλη χαρά λοιπόν σας υποδεχόμαστε στην επόμενη φάση του κύκλου του Go International, το Go in Athens!

Η διοργάνωση του Go In Athens τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών και συν-διοργανώνεται με την οργανωτική φροντίδα του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ), τη συνεργασία του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης (ΣΕΚ), του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) και του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), καθώς και την υποστήριξη των μεγαλύτερων Διμερών Εμπορικών Επιμελητηρίων: ΕΛΛΗΝΟΒΡΕΤΑΝΙΚΟΥ, ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΟΥ, ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ, ΕΛΛΗΝΟ-ΙΤΑΛΙΚΟΥ, ΕΛΛΗΝΟΚΑΝΑΔΙΚΟΥ και του ΕΛΛΗΝΟ-ΟΛΛΑΝΔΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ.

Τους ευχαριστούμε όλους θερμότατα για την άψογη συνεργασία, όπως και τη διαχρονική στήριξή τους. Στο Go in Athens, με την ίδια κεντρική ιδέα, ενός επιχειρηματικού φόρουμ που δίνει την ευκαιρία για ένα μεγάλο πλήθος άμεσων συναντήσεων B2B ανάμεσα σε δυνητικούς εμπορικούς εταίρους, στη χώρα μας, συγκεντρώσαμε στην Αθήνα περισσότερους από 50 στοχευμένους ξένους αγοραστές από την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία, τον Καναδά, την Κίνα, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ολλανδία και τη Σουηδία.

Η ανταπόκριση αυτή, δεδομένης της οικονομικής συγκυρίας στη χώρα μας είναι και εξαιρετικά ελπιδοφόρα για τις προοπτικές της οικονομίας μας, καταδεικνύοντας ότι, παρά την κρίση, υπάρχει γόνιμο έδαφος για ουσιαστικές προσπάθειες.

Εντυπωσιακή επίσης είναι και η ανταπόκριση των Ελλήνων εξαγωγέων. Σημειώθηκε ρεκόρ συμμετοχών, επιβεβαιώνοντας για μια ακόμη φορά την ανάγκη των ελληνικών επιχειρήσεων για θεσμικές δράσεις που προωθούν την εξωστρέφεια της οικονομίας. Οι προκαθορισμένες συναντήσεις μεταξύ ελλήνων και ξένων επιχειρηματιών (Β2Β) πραγματοποιούνται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους του ξενοδοχείου, ξεκίνησαν σήμερα το πρωί και θα διαρκέσουν ως και την Τετάρτη 23 Μαρτίου, ενώ πλησιάζουν τις 1.500.

Κυρίες και κύριοι,

Με στόχο να μεγιστοποιήσουμε περαιτέρω τη διείσδυση αυτής της πρωτοβουλίας, η αποψινή μας εκδήλωση μεταδίδεται μέσω live streaming από το Exportgate.gr, την επιτυχημένη ηλεκτρονική πύλη εξαγωγών της Eurobank, που προωθεί την επιχειρηματική δικτύωση εταιρειών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το Exportgate φέρνει σε επαφή πάνω από 1.500 Έλληνες εξαγωγείς με 3.000 διεθνείς αγοραστές και δίνει πρόσβαση στη μεγαλύτερη βιβλιοθήκη εξαγωγών με εμπορικές πληροφορίες, για πάνω από 180 χώρες.

Παράλληλα με τη σημερινή μας πρωτοβουλία, εντείνουμε τις δράσεις μας για τη στήριξη των Ελλήνων εξαγωγέων σε πανελλαδικό επίπεδο, καθώς συνεχίζουμε τις Ενημερωτικές Ημερίδες με θέμα

«Ολοκληρωμένες λύσεις για την υποστήριξη του Διεθνούς Εμπορίου από τη Eurobank» σε κομβικά σημεία της Ελλάδας καθ’όλο το 2016, ενώ στους άμεσους στόχους μας είναι μια μεγάλης κλίμακας δράση στη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με τον ΣΕΒΕ.

Είναι τιμή να κηρύξω την έναρξη του Go in Athens και να καλέσω στο βήμα την κ. Χριστίνα Σακελλαρίδη, Πρόεδρο του ΠΣΕ και πολύτιμη συνοδοιπόρο μας σε αυτή τη διοργάνωση, καθώς και σε όλες τις διοργανώσεις του Go!

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης