Συνέντευξη στην Άντζελα Πεΐτση

Μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες γάλακτος, όπως είναι η ΚΟΛΙΟΣ Α.Ε., «κοσμεί» την περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας παρέχοντας προϊόντα αρίστης ποιότητος σε Ελλάδα και εξωτερικό. Το υπερσύγχρονο εργοστάσιο της, βρίσκεται στο Λιμνότοπο Πολυκάστρου Κιλκίς, με καλυμμένη επιφάνεια 46.000 τ.μ.,. χτισμένο σε έκταση 180 στρεμμάτων, βρίσκεται σε ειδυλλιακό αγροτικό τοπίο, 60 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη, στην καρδιά της Μακεδονίας – εκεί όπου παράγονται τα 2/3 του ελληνικού γάλακτος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σήμερα, αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες και πιο άρτια εξοπλισμένες μονάδες παραγωγής τυριών στην Ευρώπη. Στο εργοστάσιο παραλαμβάνεται καθημερινά το φρέσκο πρόβειο, γίδινο και αγελαδινό γάλα που συλλέγει η εταιρία από επιλεγμένες και ελεγχόμενες κτηνοτροφικές μονάδες των 15 νομών της Μακεδονίας και της Θράκης , καθώς και από άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Όλα τα προϊόντα ΚΟΛΙΟΣ παράγονται σε σύγχρονες γραμμές παραγωγής της πιο νέας τεχνολογίας, ενώ εφαρμόζεται ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης ποιότητας και ασφάλειας τροφίμων, το οποίο έχει αποσπάσει πολλαπλές διακρίσεις, και την υψηλότερη βαθμολογία από διεθνείς φορείς ελέγχου και πιστοποίησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ύψος της επένδυσης από το 2003 έως και σήμερα αγγίζει τα 85.000.000 €. Αξίζει να τονιστεί, πως μέσα στην περίοδο της οικονομικής κρίσης που διανύει η χώρα μας, η ΚΟΛΙΟΣ Α.Ε., έφερε, την τελευταία δεκαετία, συνάλλαγμα 500.000.000 €, προβλέποντας ότι και τα επόμενα χρόνια θα φέρνει, κάθε χρόνο, συνάλλαγμα ύψους 60.000.000 €.

Η προσήλωση της ΚΟΛΙΟΣ στην ποιότητα έχει επιβραβευθεί από την κατάκτηση σειράς διεθνών βραβείων και διακρίσεων. Έτσι, η ΦΕΤΑ Π.Ο.Π. ΚΟΛΙΟΣ έχει βραβευτεί ως “Προϊόν της Χρονιάς” στη Γερμανία, ως “Το Καλύτερο Προϊόν” στη Ρωσία, ενώ η εταιρεία έχει τιμηθεί συνολικά με 26 βραβεία ποιότητας και γεύσης, μεταξύ των οποίων τα κορυφαία βραβεία της Γερμανίας και της Αγγλίας. (DLG, Quality Food Award, International Cheese Award, World Cheese Award, iTQi). Τη μεγαλύτερη επιβράβευση για την ΚΟΛΙΟΣ όμως, αποτελεί η καθημερινή προτίμηση των καταναλωτών.

Δείτε αναλυτικά τον πίνακα με τα βραβεία ΕΔΩ.

Το zougla.gr μίλησε αποκλειστικά με τον ιδιοκτήτη της βιομηχανίας, Νίκο Κολιό και την «επόμενη» γενιά, την κα Μαίρη Κολιού. Πατέρας και κόρη, επενδύουν στην άριστη ποιότητα, στο ανθρώπινο δυναμικό και στις υψηλές προδιαγραφές παραγωγής προϊόντων.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:

Ερ. Πώς επιλέξατε να μείνετε στρατηγικά στην Ελλάδα και να μην μετακομίσετε την έδρα της βιομηχανικής μονάδας, σε κάποια από τις όμορες χώρες της Βαλκανικής με τη χώρα μας;

Απ. Πρώτα από όλα να πω, πως «εδώ» γεννηθήκαμε, εδώ μεγαλώσαμε. Παράλληλα, δεν είναι εύκολο να μεταφερθεί μία μεγάλη βιομηχανία στο εξωτερικό. Μία μικρή βιοτεχνία, μπορεί εύκολα να μεταφερθεί είτε στη Βουλγαρία είτε σε κάποια άλλη χώρα. Είδατε τις νέες υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις μας. Αυτές δεν μεταφέρονται. Ούτε είναι χώροι, που στήνει –απλά- κάποιος τα μηχανήματα και δουλεύουν όπως σε άλλα επαγγέλματα. Ας πούμε σε μία σιδηρουργία, βάζει κάποιος τα μηχανήματα σε μία αποθήκη και μπορεί να δουλέψει.

Ερ. Είναι όμως και παραμένει ρίσκο για το επιχειρείν όπως είναι σήμερα η οικονομική κατάσταση στη χώρα μας, να διατηρήσει κάποιος μία επιχείρηση και πολύ περισσότερο μία μεγάλη βιομηχανική μονάδα;

Απ. Οι δυσκολίες στη χώρα μας, είναι αυτές που γνωρίζετε κι εσείς και όλος ο κόσμος, πολύ καλά. Δεν θα αναφερθώ εγώ σ’ αυτές τις δυσκολίες, από τη θέση που είμαι, αναφέρονται τόσοι πολλοί … με διάφορες απόψεις και ο καθένας βγάζει τα δικά του, συμπεράσματα.

Ερ. Η βιομηχανία Κολιός αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση προς πολλούς επιχειρηματίες, στο ό,τι μία μεγάλη βιομηχανία επενδύει στα χρόνια της οικονομικής κρίσης στο να στηρίζει, να επενδύει και να δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας;

Απ. Υπάρχουν κι άλλες βιομηχανίες που μένουν στην Ελλάδα, επενδύουν, αναπτύσσονται. Δεν είναι εύκολο κάποιος να φύγει. Ένα απλό γραφείο, μπορεί να πάει στο εξωτερικό και ν’ αναπτύξει εκεί την επαγγελματική του δραστηριότητα. Μία μεγάλη βιομηχανία με τέτοιες εγκαταστάσεις, δεν μπορεί φύγει. Είναι «δεμένη» με τη χώρα της και δεν το κρύβω, πως «χαιρόμαστε» ιδιαίτερα που μένουμε, δραστηριοποιούμαστε και αναπτυσσόμαστε στη χώρα μας, και μπορούμε από τη μεριά μας, υπό αυτές τις οικονομικές συνθήκες, να προσφέρουμε, αυτό το «ελάχιστο»…

Κα Κολιού: Ερ. Σε ό,τι αφορά στην ποιότητα των προϊόντων, η ΚΟΛΙΟΣ Α.Ε. ελέγχεται και πιστοποιείται απο τους πιο διακεκριμένους οργανισμούς πιστοποίησης ποιότητας και ασφάλειας και της έχουν απονεμηθεί οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές διακρίσεις, ποιές είναι αυτές;

Απ. Πιστοποιούμαστε κατά BRC και IFS (Βρετανικό και Γερμανικό πρότυπο , αντίστοιχα), τα οποία είναι απαραίτητα και διευκολύνουν τις πωλήσεις μας στις Διεθνείς αγορές. Έχουμε βραβευθεί για την ποιότητα των προιόντων μας στην Αγγλία, τη Γερμανία αλλά και σε κάθε έκθεση που λαμβάνουμε μέρος, αποσπούμε τις σημαντικότερες διακρίσεις.

Κος Κολιός Ερ. Το μυστικό είναι η πρώτη ύλη που είναι το φρέσκο γάλα. Με επιλογές γάλακτος από τη Μακεδονία, τη Θράκη, τη Θεσσαλία και την Πελοπόννησο.

Απ. Το μεγάλο μυστικό, είναι πως κάθε δουλειά που κάνεις – όπως γίνεται σε όλα τα επαγγέλματα- πρέπει να την κάνεις καλά. Σε όλα τα επαγγέλματα, ένας είναι ο καλύτερος. Δε είναι όλοι. Κάθε επάγγελμα έχει δυσκολίες. Δεν βγαίνουν από μόνα τους, τα προϊόντα, βεβαίως έχουμε το καλό γάλα, αλλά ξέρουμε και να παράγουμε ποιοτικά και ασφαλή προϊόντα.

Ερ. Σε επίπεδο υποδομών και τεχνολογίας, έχετε από τα πιο εξελιγμένα μηχανήματα; Αυτή η τεχνολογική υποδομή παράγει όλη τη γκάμα των προϊόντων που παράγετε είτε για την εγχώρια διάθεση είτε για το κομμάτι των εξαγωγών;

Απ. Επειδή είμαι μέσα στην παραγωγή, σας τονίζω πως από τεχνολογικής υποδομής, η εταιρία ΚΟΛΙΟΣ Α.Ε. διαθέτει πλέον «ό,τι δεν υπάρχει ακόμα και στην Ευρώπη». Έχουμε πάρει τη μεγαλύτερη βαθμολογία που έχει δοθεί ποτέ, για αντίστοιχα εργοστάσια του χώρου μας, στην Ευρώπη, σύμφωνα με αξιολόγηση που πραγματοποίησε εξειδικευμένη Ευρωπαική εταιρία .

Ερ. Και σε υποδομές και σε εργατικό δυναμικό, επενδύετε και στο ανθρώπινο κεφάλαιο

Απ. Φυσικά. Είμαστε περισσότερα από 400 άτομα, εργατικό και επιστημονικό προσωπικό. Υπάρχει έλεγχος, σε κάθε λειτουργία, σε κάθε βήμα της επιχείρησης, από τη συλλογή γάλακτος, την παραγωγή των προϊόντων, έως την πώληση και την διανομή στους πελάτες μας.

Κα Κολιού – Ερ. Ποια είναι τα προϊόντα ΠΟΠ;

Απ. Η φέτα και το κασέρι. Όσο για το γιαούρτι, διαθέτουμε το αυθεντικό ελληνικό γιαούρτι, αυτό, μαζί με την φέτα είναι τα προϊόντα που κυρίως εξάγονται. Αυτό το προϊόν, είναι πλέον πολύ γνωστό στην Ευρώπη, αλλά δεν έχει κατοχυρωθεί ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης.

Ερ. Σε ποιες χώρες έχετε αναπτύξει εξαγωγική δραστηριότητα;

Απ. Αγγίζουμε πλέον τις 50 χώρες. Είναι σε όλες τις ηπείρους. Ενδεικτικά σας αναφέρω, ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία και σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Ακόμα και στην Ιαπωνία, αλλά εκεί οι ποσότητες που εξάγουμε είναι μικρές. Σήμερα, το γιαούρτι και η φέτα είναι προϊόντα που προχωράνε σε όλο τον κόσμο.

Ερ. Ποια είναι τα επόμενα επενδυτικά σας, σχέδια;

Απ. Η μονάδα μας, είναι υπερσύχρονη, σχεδιάζουμε όμως επεκτάσεις που στόχο έχουν την παραγωγή προϊόντων που θα ικανοποιούν κάθε σύγχρονη ανάγκη του καταναλωτή.

Ερ. Η παρούσα επένδυση, έχει υλοποιηθεί από ίδια κεφάλαια ή και με χρηματοδοτήσεις από ευρωπαϊκά κονδύλια ή τραπεζικό δανεισμό;

Απ. Η επένδυση υλοποιήθηκε κυρίως με ίδια κεφάλαια, αλλά και τραπεζικό δανεισμό. Θέλαμε η νέα μονάδα, να γίνει και να ολοκληρωθεί τάχιστα και γι’ αυτό το λόγο επιλέξαμε, αυτό το μοντέλο χρηματοδότησης.

Ερ. Ποιο είναι το μήνυμά σας, για όλους τους νέους που θέλουν να δραστηριοποιηθούν, να επενδύσουν και να μείνουν στην Ελλάδα, με βάση την υπάρχουσα οικονομική κατάσταση, καθώς το επιχειρείν –αν δεν είναι αποτρεπτικό- είναι δύσκολο πλέον στην Ελλάδα;

Απ. Εφόσον η Ελλάδα, προσγειωθεί σε μία κανονικότητα, νομίζω πως υπάρχει ελληνικός δυναμισμός ικανός να προχωρήσει σε οποιαδήποτε επενδυτική ή επαγγελματική δραστηριότητα πολύ γρήγορα. Αλλά θέλει ένα «γήπεδο ελεύθερο» για να παίξει με σωστούς κανόνες και καλή διαιτησία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης