Tα αδέλφια Άρης και Κώστας Κωνσταντινίδης από την Κρύα Βρύση του Νομού Πέλλας προσπαθούν να καθιερώσουν το ελληνικό πούρο σε όλο τον κόσμο, έχοντας να ανταγωνιστούν τα αντίστοιχα από την Κούβα.

«Δεν μας ενδιαφέρει καθόλου η μαζική παραγωγή. Το μόνο που μας απασχολεί είναι να διατηρήσουμε τη μοναδικότητα του χειροποίητου πούρου Vamma Del Sol που κάνουμε κι ας είναι και για λίγους» λέει στο ΑΠΕ ο Κώστας Κωνσταντινίδης, με τον αδελφό του να σημειώνει πως πόθος τους είναι να καθιερωθούν στην αγορά της Βόρειας Ευρώπης. «Αν πατήσεις εκεί, τότε βρίσκεσαι παντού» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Άρης Κωνσταντινίδης, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «τα Χριστούγεννα θα πετύχουμε την είσοδό μας στην αγορά αυτή».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ταξίδι των αδελφών Κωνσταντινίδη στον κόσμο της παραγωγής του πούρου ξεκινάει το 2006.

Τα πούρα της Ελασσόνας«Αρχικά έπρεπε να ελέγξουμε την πρωτογενή παραγωγή. Με ποια φύλλα καπνού παράγονται τα πούρα; Μέσα από έρευνα διαπιστώσαμε ότι αυτές οι ποικιλίες φύλλων λέγονται μεγαλόφυλλα ανατολικού τύπου. Παράλληλα τρέξαμε και μια έρευνα μεταποίησης. Πώς γίνεται δηλαδή ένα πούρο; Η κατασκευή του κρύβει πολλά μυστικά και πολλά ψέματα» εξηγεί ο Άρης Κωσταντινίδης. Παράλληλα, τους απασχόλησαν ερωτήματα, όπως το «γιατί να κάνω χειροποίητο πούρο στο χωριό μου», στα οποία και έδωσαν τις κατάλληλες απαντήσεις και στη συνέχεια έκαναν το επόμενο βήμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το προϋπάρχον θεσμικό πλαίσιο είναι αυτό που δυσκόλεψε αρκετά τα δύο αδέλφια στα πρώτα τους βήματα. «Θεσμικό πλαίσιο δεν υπήρχε και η μοναδική εταιρεία που παρήγαγε τότε πούρα, ο συνεταιρισμός της Ελασσόνας, είχε πάρει άδεια κατ’ εξαίρεση. Το παλέψαμε και καταφέραμε να δημιουργηθεί ένα ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο για όλους τους επίδοξους παραγωγούς. Θέλαμε να επανατοποθετήσουμε την καπνοπαραγωγή στην ελληνική ύπαιθρο σε συνθήκες αγοράς. Αν μείνουμε μόνοι μας σε αυτό, θα κάνουμε κάποια sticks και θα τελειώσει εκεί. Δεν πρέπει να τελειώσει η καπνοπαραγωγή στην Ελλάδα» τονίζει.

Κάπως έτσι, κατάφεραν να τροποποιηθεί ο σχετικός νόμος 39/43 31/3/2011 με το άρθρο 100, δίνοντας τη δυνατότητα σε όποιον ενδιαφέρεται να δημιουργήσει μικρές μονάδες παραγωγής προϊόντων καπνού.

Σήμερα, η οικοτεχνία είναι μια πλήρως αυτόνομη κάθετη μονάδα παραγωγής (βιολογική καλλιέργεια, επεξεργασία, τυποποίηση, διανομή) και η βασική διαφορά του προϊόντος της, σε σχέση με είδη πούρων προέλευσης Αγίου Δομίνικου, Νικαράγουα ή και την Κούβα, είναι ότι παράγεται εξ ολοκλήρου στην ίδια ακριβώς περιοχή (Πέλλα). Από τον σπόρο στη γη μέχρι την τελική του παραγωγή.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης