Η επιβάρυνση των Ιδίων Κεφαλαίων της Attica Bank λόγω της εφαρμογής του ΔΠΧΑ 9, πριν από τη θετική επίδραση της αναβαλλόμενης φορολογίας, κατά την 1.1.2018 εκτιμάται από 80 έως 100 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Αναλυτικά, σε ανακοίνωσή της η τράπεζα σημειώνει τα εξής:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με το νέο Διεθνές Πρότυπο Χρηματοοικονομικής Αναφοράς 9 “Χρηματοοικονομικά Μέσα” (ΔΠΧΑ 9), το οποίο εφαρμόζεται από 01.01.2018 για τα πιστωτικά ιδρύματα, η Attica Bank ακολουθώντας τις πρόνοιες του εν λόγω προτύπου πραγματοποιεί τις αναγκαίες προσαρμογές που αφορούν τη μέθοδο απομειώσεως του δανειακού χαρτοφυλακίου.
Η Τράπεζα ήδη έχει ολοκληρώσει την κατηγοριοποίηση των στοιχείων του ενεργητικού, τη διαδικασία απομείωσης και τη δημιουργία μοντέλων υπολογισμού της ζημίας από πιστωτικό κίνδυνο σε συνεργασία με εξειδικευμένο εξωτερικό σύμβουλο.

Η επιβάρυνση των Ιδίων Κεφαλαίων της Τράπεζας λόγω της εφαρμογής του ΔΠΧΑ 9, πριν από τη θετική επίδραση της αναβαλλόμενης φορολογίας, κατά την 1.1.2018 εκτιμάται από 80 έως 100 εκατ. ευρώ και η επίδραση στον Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας, με βάση τα στοιχεία της 30.09.2017 και μετά τη θετική επίδραση της αναβαλλόμενης φορολογίας επί της ανωτέρω επιβάρυνσης (εκτίμηση 20 έως 24 εκατ. ευρώ), ανέρχεται από 0,3 έως 0,4 ποσοστιαίες μονάδες, αντίστοιχα.

Η προαναφερθείσα επίδραση του ΔΠΧΑ 9 είναι προκαταρκτική, καθώς το συνολικό αποτέλεσμα της μετάβασης από το ΔΛΠ 39 στο ΔΠΧΑ 9 και η προσαρμογή των πολιτικών, των μεθοδολογιών και των μηχανογραφικών εφαρμογών είναι στο στάδιο της τελικής εφαρμογής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η τελική επίδραση από την εφαρμογή του ΔΠΧΑ 9 ενδέχεται να διαφέρει σε σχέση με το ανωτέρω αποτέλεσμα επί του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας, καθώς οι νέες λογιστικές πολιτικές και σημαντικές εκτιμήσεις, ενδέχεται να υποστούν περαιτέρω βελτιώσεις μέχρι την στιγμή που η Τράπεζα θα εκδώσει τις Οικονομικές Καταστάσεις του πρώτου έτους πλήρους εφαρμογής του ΔΠΧΑ 9 (διαχειριστική χρήση 2018).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης