Κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες προ φόρων ύψους €41 εκατ. το Α’ εξάμηνο του 2018 σε επίπεδο Ομίλου έναντι ζημιών €59 εκατ. το Α’ εξάμηνο του 2017 ανακοίνωσε σήμερα η Εθνική Τράπεζα.

Παράλληλα, η τράπεζα ανακοίνωσε την εκπλήρωση του στόχου του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού για το 2018. Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

-Η ΕΤΕ ολοκλήρωσε στις αρχές Ιουλίου την πώληση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων μη εξασφαλισμένων δανείων Λιανικής και Μικρών Επιχειρήσεων στην Ελλάδα, το ανεξόφλητο κεφάλαιο του οποίου ανέρχεται σε €2,0 δισ. περίπου.
Το τίμημα της συναλλαγής, το οποίο διαμορφώθηκε σε περίπου 6% του συνολικού ανεξόφλητου κεφαλαίου, ενίσχυσε το δείκτη CET 1 της Τράπεζας κατά περίπου 18 μ.β.

– Η μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων υπερβαίνει το στόχο του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (ΕΕΜ) για το Β’ τρίμηνο του 2018 κατά €1,3 δισ., με την Τράπεζα να επιτυγχάνει ήδη τον στόχο του ΕΕΜ για το οικονομικό έτος 2018

– Τα εγχώρια Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα (NPEs) μειώθηκαν κατά €0,5 δισ. σε τριμηνιαία βάση, αντανακλώντας αρνητικό ρυθμό δημιουργίας νέων Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (€0,3 δισ.), με το υπόλοιπο να προέρχεται από λογιστικές διαγραφές

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– Στην Ελλάδα, οι δείκτες κάλυψης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων και δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών από σωρευμένες προβλέψεις ανήλθαν σε 60% και 84%, αντίστοιχα

– Οι εγχώριοι δείκτες Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων και δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών διαμορφώθηκαν σε 43% και 30%, αντίστοιχα

– Το εγχώριο κόστος πιστωτικού κινδύνου (CoR) μειώθηκε σε 48 μ.β. από 167 μ.β. το Α’ τρίμηνο του 2018, ενσωματώνοντας ανακτήσεις προβλέψεων σχετιζόμενες με την πώληση του χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους €2 δισ.

Εξαιρουμένων των εν λόγω ανακτήσεων, το κόστος πιστωτικού κινδύνου διαμορφώνεται σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο (περίπου στις 110 μ.β.), οδηγώντας την επιστροφή της Τράπεζας σε οργανική κερδοφορία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης