Οι τράπεζες στην Ευρωζώνη, και ιδιαίτερα στη Γερμανία, συγκεντρώνουν αυξημένα ποσά κεφαλαίων για να αποφύγουν την επιβολή κυρώσεων από την ΕΚΤ για ακραία ρευστότητα, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο bulletin της σήμερα.

Τα αποθέματα κεφαλαίου των τραπεζών αυξήθηκαν κατά 21 δισ. ευρώ από τον Μάρτιο του 2016 μέχρι το τέλος του 2017 και διαμορφώθηκαν στα 77 δισ. ευρώ, με τις γερμανικές τράπεζες να αντιστοιχούν στα δύο τρίτα της αύξησης, ανακοίνωσε η ΕΚΤ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έχοντας μειώσει το επιτόκιο καταθέσεων σε μηδενικό έδαφος από το2014, η ΕΚΤ χρεώνει τις τράπεζες για πλεονάζουσα ρευστότητα, ελπίζοντας ότι θα τις αναγκάσει να δανείσουν τα κεφάλαια στην πραγματική οικονομία, για να δημιουργήσουν ανάπτυξη και πληθωρισμό.

Αλλά καθώς το κόστος της αποθήκευσης μετρητών σε θησαυροφυλάκια είναι χαμηλότερο από το κόστος των κυρώσεων της ΕΚΤ, οι τράπεζες με πλεονάζοντα κεφάλαια τείνουν να αποθηκεύσουν περισσότερο ρευστό, δοκιμάζοντας τα όρια της νομισματικής πολιτικής και δημιουργώντας ένα «πάτωμα» για τα επιτόκια της ΕΚΤ.

«Αυτή η αύξηση, ωστόσο, παραμένει περιορισμένη. Λογιστικοί περιορισμοί, όπως δυνατότητες αποθήκευσης ή το μέγιστο ποσό που καλύπτεται από την ασφάλεια, είναι οι πιο πιθανοί περιορισμοί στο να κατέχουν οι τράπεζες μεγαλύτερα ποσά ρευστού» αναφέρει η ΕΚΤ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης