Να σπεύσουν να βελτιώσουν την εσωτερική διακυβέρνηση καλεί τις τράπεζες της Ευρωζώνης η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμηνύοντας ότι η εποπτεία της θα είναι «παρεμβατική». Στο μικροσκόπιο του εποπτικού μηχανισμού της κεντρικής τράπεζας θα μπουν μεταξύ άλλων και οι απολαβές των διευθυντικών στελεχών των τραπεζών.

«Θα συνεχίσουμε να είμαστε σκληροί και παρεμβατικοί» ξεκαθάρισε η Ντανιέλ Νουί από το βήμα συνεδρίου στη Φραγκφούρτη. «Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία, που αναπτύξαμε τα τελευταία χρόνια και έχουμε στη διάθεσή μας» συμπλήρωσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως είπε η προσοχή θα εστιαστεί και στα συστήματα αποζημιώσεων των τραπεζών, προκειμένου να εξετασετί εάν συνάδουν με την ανάγκη για συνετή διαχείριση.

Προειδοποίηση και για το Brexit

Την ίδια ώρα ο Αντρέας Ντόμπρεντ, εκτελεστικός διευθυντής εποπτείας στην γερμανική Mπούντεσμπανκ, ξεκαθαρίζει πως παρά την προκαρκτική συμφωνία ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες για τη μεταβατική περίοδο, οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα πρέπει να είναι έτοιμες για ένα «ολικό Brexit».

Τα πιστωτικά ιδρύματα με δραστηριότητες στη Βρετανία έχουν περιθώριο έως τον Ιούνιο να καταθέσουν αίτηση για άδεια λειτουργίας στους κόλπους της κοινότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Ντόμπρεντ υπογράμμισε πως παρά το γεγονός ότι η συμφωνία για τη μεταβατική περίοδο αναμένετια να λάβει αύριο την έγκριση των αρχηγών-κρατών της Ένωσης, δεν πρόκειται να επικυρωθεί πριν υπάρξει μία συνολική συμφωνία για το Brexit. Aυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες δεν θα πρέπει να εφησυχάζουν, αλλά θα πρέπει να είναι προετοιμασμένες για όλα τα ενδεχόμενα.

ΠΗΓΕΣ: Reuters, Financial Times

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης