Επίσημα κύριος μέτοχος της Monte dei Paschi είναι το ιταλικό κράτος

Επίσημα κύριος μέτοχος της Monte dei Paschi είναι το ιταλικό κράτος
Το έμβασμα από το ιταλικό Υπουργείο Οικονομικών κατατέθηκε στη Σιένα και η αλλαγή στο κοινωνικό κεφάλαιο της τράπεζας Monte dei Paschi di Siena είναι πλέον γεγονός. Η τράπεζα της Τοσκάνης, μία από τις αρχαιότερες του κόσμου, ανακοίνωσε ότι το νέο κοινωνικό κεφάλαιό της, που προέκυψε από την αναγκαστική ανακεφαλαιοποίησή της, ανέρχεται στα 15,7 δισ. ευρώ και ότι θα επιμερισθεί σε 1,14 δις μετοχές της.

Το ιταλικό κράτος, διαθέτοντας 3,85 δισ. ευρώ για την αναγκαία για τη διάσωση της Monte dei Paschi ανακεφαλαιοποίηση, θα είναι δικαιούχος των 593,87 εκατ. μετοχών, που ισοδυναμούν με το 53,5% του κεφαλαίου της. Μία άλλη χρηματοδοτική ένεση προς την τράπεζα αφορά στη μετατροπή σε κεφάλαιο δευτερευουσών μετοχών της ΜPS, «οι οποίες θα είναι πλήρως προεγγεγραμμένες» και το ύψος τους θα ανέρχεται στα 4,47 δισ. ευρώ, όπως απαιτεί η αρχή του επιμερισμού των βαρών, η οποία επιτάσσει στους μετόχους και τους πιστωτές μίας τράπεζας να επωμίζονται τις απώλειές της σε περίπτωση κρίσης.

Η κατάθεση των απαιτούμενων κεφαλαίων για την επιβίωση της MPS συνδέεται με την τελική έγκριση της διαδικασίας για τη διάσωσή της από την ΕΚΤ, η οποία κατέστη δυνατή έπειτα από μία σκληρή διαπραγμάτευση και χειρισμούς διάρκειας ενός έτους. Στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που θα πρέπει να καλυφθούν ώστε να δώσει την έγκρισή της, η ΕΚΤ έχει επιβάλει στην τράπεζα τον όρο της απεξάρτησης από τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά της, ιδίως του περιώνυμου χαρτοφυλακίου Atlante II, τα οποία πρόσφατα εκποιήθηκαν έναντι 27 δις ευρώ, τιμή ρεκόρ στην Ευρώπη.

Το τελευταίο στάδιο, που μόλις έχει ολοκληρωθεί δεδομένης της αναπόδραστης διορίας της 12ης Αυγούστου που έχει ορισθεί από τις αρχές για την εξυγίανσή της, είναι εκείνο που θα επιτρέψει στο Δ.Σ. της τράπεζας να εγκρίνει τον ισολογισμό που είχε συνταχθεί στα τέλη Ιουνίου, κάτι που θα γίνει με διαδικασίες εξπρές μέσα στις επόμενες ώρες, ο οποίος αναμένεται να αποκαλύψει άλλα 3 δισ. ευρώ σε καθαρές απώλειες. Απώλειες που, όμως, ήταν αναμενόμενες στο πλαίσιο της υποτίμησης των πιστώσεων που έπρεπε να εκποιηθούν. Όλοι οι εμπλεκόμενοι, η τράπεζα, το ιταλικό κράτος κι η Φρανφκούρτη ευελπιστούν ότι τα παθητικά τούτα στοιχεία θα είναι τα τελευταία για τη Monte dei Paschi και πως η φρικτή δεκαετία της κρίσης της, που ξεκίνησε με την απόκτηση της Banca Antonveneta, θα μπει τελικά στο αρχείο.

Πηγή: La Repubblica, ΑΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 11 Αυγούστου 2017, 12:59