Σε υψηλά επίπεδα διατήρησε το 2017 τους δείκτες φερεγγυότητας και κεφαλαιακής επάρκειας η Generali Hellas, με την ασφαλιστική εταιρεία να πετυχαίνει παράλληλα καλύτερα των προβλέψεων οικονομικά αποτελέσματα.

Σύμφωνα με την έκθεση φερεγγυότητας και χρηματοοικονομικής κατάστασης, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, το περασμένο έτος τα κέρδη μετά φόρων αυξήθηκαν 21,6% στα 6,2 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα ίδια κεφάλαια αυξήθηκαν κατά 11,4% στα 71,2 εκατ. ευρώ, ενώ τα υπό διαχείριση κεφάλαια ανήλθαν σε 403 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 12%.

Τα αποτελέσματα από την επενδυτική δραστηριότητα σκαρφάλωσαν στα 7,9 εκατ. από 6,4 εκατ. ευρώ το αμέσως προηγούμενο έτος.

Σύμφωνα με την έκθεση η Generali Hellas Α.A.Ε κάλυψε επαρκώς το σύνολο των κεφαλαιακών απαιτήσεών της, που απορρέουν από το σύστημα της Φερεγγυότητας ΙΙ.
Ο δείκτης κάλυψης της Κεφαλαιακής Απαίτησης Φερεγγυότητας (SCR ratio) διαμορφώθηκε σε 131,9% με τη χρήση της προσαρμογής λόγω μεταβλητότητας στη σχετική διάρθρωση των επιτοκίων άνευ κινδύνου (volatility adjustment). Ο δείκτης κάλυψης της Ελάχιστης Κεφαλαιακής Απαίτησης (MCR ratio) ήταν 327,3%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται ότι η εταιρεία χρησιμοποιεί την τυποποιημένη μέθοδο για τον υπολογισμό της Κεφαλαιακής Απαίτησης Φερεγγυότητας και δεν έκανε χρήση ειδικών παραμέτρων και λοιπών ευεργετικών μεταβατικών διατάξεων, πλην της προσαρμογής λόγω μεταβλητότητας, στη σχετική διάρθρωση των επιτοκίων άνευ κινδύνου (volatility adjustment).

Η επίδραση της επιλογής αυτής, ωστόσο, ήταν εξαιριετικά περιορισμένη. Ακόμη και χωρίς τη χρήση της ο δείκτης κάλυψης το SCR ratio ήταν 130,7%, ενώ το MCR ratio παρέμεινε στο 327,3%. Επίσης υψηλή είναι η ποιότητα των κεφαλαίων της Generali Hellas καθώς ταξινομούνται όλα στην ανώτερη ποιοτική κατηγορία, την «Κατηγορία 1 – Κατηγορία άνευ περιορισμών».

Ιδιαίτερα ικανοποιητική ήταν και η παραγωγική πορεία της εταιρείας το 2017. Η συνολική παραγωγή ασφαλίστρων ανήλθε στα 200,2 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 85,9 εκατ. ευρώ αφορούσαν τις ασφαλίσεις ζωής και 114,3 εκατ. ευρώ τις ασφαλίσεις ζημιών.

Η αύξηση της παραγωγής ασφαλίστρων 8,9%, σε σύγκριση με το 2016, προήλθε κυρίως από τον κλάδο Ζωής η παραγωγή του οποίου έκανε «άλμα» 20,6%, ενώ στην κλάδο Ζημιών η αύξηση ήταν της τάξης του 1,6%.

Σύμφωνα με την εταιρεία, οι επιδόσεις αυτές υπερβαίνουν τις αντίστοιχες του συνόλου της ασφαλιστικής αγοράς επί επτά συνεχή έτη και συμβάλλουν στη σταθερή αύξηση του μεριδίου αγοράς. Το 2017 το μερίδιο αγοράς ήταν 5,2%.

Αναλύοντας τη δομή του χαρτοφυλακίου της εταιρείας, ο κλάδος των Γενικών Ασφαλίσεων κατέχει το 57% της παραγωγής, ενώ την ίδια στιγμή, ο κλάδος Ζωής και αυτή τη χρονιά, παρουσίασε σημαντική δυναμική ανάπτυξης, φτάνοντας στο 43%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης