Η HSBC, η μεγαλύτερη βάσει κεφαλαιοποίησης, τράπεζα της Ευρώπης, ανακοίνωσε ότι τα προ φόρων κέρδη της έκαναν «άλμα» στα 17,2 δισ. δολάρια το 2017 από 7,1 δισ. δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα.

Η επίδοση αυτή, ωστόσο, δεν πέτυχε να ικανοποιήσει την αγορά, που είχε τοποθετήσει τον πήχη ακόμη υψηλότερα, στα 19,7 δισ. δολάρια, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του Reuters.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Κατά την άποψή μου η επίδοση είναι άκρως ικανοποιητική» σχολίασε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Στιούαρτ Γκάλιβερ, ο οποίος ετοιμάζεται να παραδώσει τα ηνία. Βρισκόταν στο τιμόνι της HSBC επτά χρόνια κατά τα οποία προώθησε μία επώδυνη αναδιάρθωση με περικοπές χιλιάδων θέσεων εργασίας, η οποία αρχίζει να αποδίδει.
Θα τον αντικαταστήσει ο Τζον Φλιντ, βετεράνος της τράπεζας, ο οποίος αναμένεται να δώσει έμφαση στις δραστηριότητες στην Ασία, από όπου η HSBC άντλησε το 2017 το 75% και πλέον των κερδών της.

Η μετοχή της τράπεζας υποχωρεί σήμερα περισσότερο από 4% στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, με τους επενδυτές να εμφανίζονται απογοητευμένοι από την απουσία ενός προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών, μέσω του οποίου θα μπορούσε να επιστρέψει η HSBC στους μετόχους ρευστό.

Σημειώνεται δε ότι οι προβλέψεις των αναλυτών για τα ετήσια κέρδη δεν είχαν λάψει υπόψη την απομείωση ενεργητικού 1,3 δισ. δολαρίων, στην οποία αναγκάστηκε η τράπεζα από την φορολογική μεταρρύθμιση στις ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης