Σε τελικό στάδιο εισέρχονται, σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες για τη συμφωνία της επέκτασης της υφιστάμενης σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (λήγει το 2026) κατά 20 χρόνια, έως το 2046.

Οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι δεν αποκλείεται σύντομα να βγει «λευκός καπνός» και να επιτευχθεί μία συμφωνία για τίμημα πέριξ του 1 δισ. ευρώ, σηματοδοτώντας αυτόματα την επιτυχία στην συγκέντρωση των εσόδων – στόχου από το Μνημόνιο για το 2018.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό θα επιτρέψει στο ΤΑΙΠΕΔ να “κλειδώσει” τον στόχο των 2 δισ. ευρώ στα έσοδα των ιδιωτικοποιήσεων, κάτι που θα συμβεί για πρώτη φορά από το 2011 οπότε και ιδρύθηκε για να αξιοποιήσει τη δημόσια περιουσία και να συνεισφέρει στην μείωση του χρέους.

Στα έσοδα που ήδη έχει καταγράψει το ΤΑΙΠΕΔ λογιστικά και ταμειακά (232 εκατ. ο ΟΛΘ, 284 εκατ. ο ΟΤΕ, 251 εκατ. ο ΔΕΣΦΑ, συχνότητες ραδιοφάσματος, ακίνητα κλπ), τα οποία εκτιμάται ότι ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ, θα έλθει να προστεθεί και το διεθνές αεροδρόμιο των Σπάτων.

Που οφείλονταν οι καθυστερήσεις

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ό,τι αφορά την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών, χρειάστηκαν σχεδόν 2 χρόνια από το 2016, οπότε και ξεκίνησε η διαπραγμάτευση, προκειμένου να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος.

Ωστόσο, οι καθυστερήσεις που υπήρξαν στις διαδικασίες ολοκλήρωσης και η πολυπλοκότητα του έργου, εντέλει οδήγησαν στην αύξηση του τιμήματος.

Σε αυτό συνετέλεσαν μια σειρά παράγοντες. Καταρχήν το οικονομικό κλίμα και ο τουρισμός έχουν βελτιωθεί αισθητά σε σχέση με το 2015 που αποτέλεσε σαν βάση για την αποτίμηση της αξίας της παραχώρησης.

Όπως σημειώθηκε, η διαπραγμάτευση για την επέκταση της σύμβασης ξεκίνησε την άνοιξη 2016 και ολοκληρώθηκε έναν χρόνο μετά. Αυτές τις δύο χρονιές ο τουρισμός σημείωνε συνεχώς ρεκόρ αφίξεων και εσόδων.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ οι ταξιδιωτικές εισπράξεις κατέγραψαν αύξηση κατά 10,5% το 2017 σε σύγκριση με το 2016, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 14.596 εκατ. ευρώ.

Επίσης η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε πέρυσι κατά 9,7%, στα 27,194 εκατ. ταξιδιώτες, έναντι 24,799 εκατ. ταξιδιωτών το 2016. Το 2015 οι εισερχόμενοι ταξιδιώτες ήταν 23,599 εκατ. Εξίσου θετικά είναι τα στοιχεία και οι προβλέψεις και για το 2018.

Οι “ευλογίες” της DGComp για να κλείσει το deal θα επιτρέψουν παράλληλα να προχωρήσει η πώληση του 30% των μετοχών του ΔΑΑ ΑΕ που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ, ένα περιουσιακό στοιχείο που θεωρείται “φιλέτο” και εκτιμάται ότι θα προσελκύσει σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης