Εντείνονται οι νομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η βρετανική τράπεζα Barclays, καθώς οι αρχές της Βρετανίας (Serious Fraud Office, SFO) κατηγορούν θυγατρική της ότι έδωσε σε επενδυτές από το Κατάρ παράνομα δάνειο το οποίο στη συνέχεια χρησιμοποίησαν για να τονώσουν τις μετοχές της στη διάρκεια της τραπεζικής κρίσης.

Η Barclays αρνείται τις κατηγορίες της SFO ότι το δάνειο των 3 δισ. δολαρίων που χορήγησε στο Κατάρ το Νοέμβριο του 2008 συνδέεται με μια επένδυση του Κατάρ στη βρετανική τράπεζα, η οποία και την βοήθησε τελικά να αποφύγει τη διάσωση από το δημόσιο, σαν και αυτή που χορηγήθηκε στις Lloyds και Royal Bank of Scotland.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Κατάρ, που είναι ένας μεγάλος επενδυτής στη Βρετανία στο real estate και σε άλλα assets, δεν έχει κατηγορηθεί για κάποια παρατυπία, αλλά οι δημόσιες επιχειρήσεις στη Βρετανία δεν επιτρέπεται να δανείζουν χρήματα για την εξαγορά δικών τους μετοχών, γνωστό ως “οικονομική βοήθεια”.

Τον περασμένο Ιούνιο η SFO είχε απευθύνει τις ίδιες κατηγορίες και στην holding εταιρεία της τράπεζας, αλλά η λειτουργική μονάδα Barclays Bank είναι αυτή που έχει άδεια για τραπεζική λειτουργία, που σημαίνει οποιαδήποτε καταδίκη θα μπορούσε να προκαλέσει κυρώσεις από τις ρυθμιστικές αρχές.

«Οι κατηγορίες σχετίζονται με την οικονομική βοήθεια που έδωσε η Barclays Bank στην Qatar Holding LLC στο διάστημα 1η Οκτωβρίου-30 Νοεμβρίου 2008, η οποία δόθηκε με τη μορφή ενός δανείου 3 δισ. δολαρίων, με σκοπό την άμεση ή έμμεση απόκτηση μετοχών στην Barclays Plc», αναφέρεται στην ανακοίνωση της SFO.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Barclays αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι η Barclays PLC και ο επιχειρησιακός της βραχίονας σκοπεύουν να υπερασπιστούν τις κατηγορίες που έχουν τεθεί εναντίον τους, και δεν αναμένουν ότι θα υπάρξει «κάποια επίδραση στην ικανότητά της να εξυπηρετεί τους καταναλωτές και τους πελάτες της, συνεπεία της κατηγορίας».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης