Στο 1,1 δις. ευρώ προ φόρων εκτίμησε η Eurobank την επίπτωση σε πρόσθετες προβλέψεις από την εφαρμογή του νέου λογιστικού προτύπου IFRS 9.

Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας, Φωκίων Καραβίας, στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων χρήσεως 2017 στους αναλυτές εγχώριων και ξένων οίκων, οι πρόσθετες προβλέψεις από το IFRS 9 προκύπτουν από την κατηγοριοποίηση του χαρτοφυλακίου δανείων της Τράπεζας σε τρία στάδια: το στάδιο 1 που απαρτίζεται από δάνεια πολύ καλής ποιότητας, ύψους 19,5 δις. ευρώ, το στάδιο 2 στο οποίο περιλαμβάνονται δάνεια 7,6 δις. ευρώ “ενδιάμεσης ποιότητας” και το στάδιο 3 με μη εξυπηρετούμενα δάνεια 20,1 δις. ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφορικά με την επίπτωση των πρόσθετων προβλέψεων από το IFRS 9 στον δείκτη CET 1 της Τράπεζας, αναφέρθηκε ότι στην πρώτη χρονιά εφαρμογής η επίπτωση θα είναι της τάξεως των 16 μονάδων βάσης, στην τριετία αναφοράς των stress tests (2018 – 2020) 90 μ.β και σε full loaded βάση (μέχρι το 2023) 290 μονάδες βάσης.

Συνυπολογιζομένων των πρόσθετων προβλέψεων του IFRS 9, το κόστος κινδύνου (cost of risk) της Τράπεζας εκτιμήθηκε περίπου στις 200 μονάδες βάσης.

Αναφορικά με τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, εκτιμήθηκε ως απόλυτα εφικτός ο στόχος για περαιτέρω μείωσή τους κατά 2,5 δις. ευρώ το 2018, με ανοιχτή τη δυνατότητα ο στόχος να επαναξιολογηθεί τον Σεπτέμβριο. Η μείωση των NPEs φέτος θα υποστηριχθεί από τη μεγαλύτερη συμβολή των πλειστηριασμών, τις επικείμενες αλλαγές στο νόμο Κατσέλη, οι οποίες αναμένεται να ψηφιστούν τον Μάιο και από την δυναμική που αναμένεται να “ξεδιπλώσει” το εργαλείο του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Επίσης, η Eurobank θα προχωρήσει σε πωλήσεις χαρτοφυλακίων δανείων, είτε μεμονωμένων δανείων μεγάλων επιχειρήσεων είτε “πακέτων” δανείων χωρίς εξασφαλίσεις (κάτι αντίστοιχο με την πώληση του χαρτοφυλακίου 1,5 δις. ευρώ στο δ΄ τρίμηνο 2017) αλλά και με εξασφαλίσεις (βρίσκεται υπό εξέταση).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως ανέφερε ο κ. Καραβίας, τα στοιχεία από την πορεία τω ηλεκτρονικών πλειστηριασμών είναι πολύ ενθαρρυντικά. Όπως είπε, τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο, η Eurobank υλοποίησε 26 πλειστηριασμούς , ενώ από την ενεργοποίηση αποκλειστικώς ηλεκτρονικών πλειστηριασμών στις 21 Φεβρουαρίου και μέχρι στιγμής, έχει πραγματοποιήσει περίπου 200 πλειστηριασμούς. Βάσει των δειγμάτων αυτών, ο κ. Καραβίας εκτίμησε ότι είναι εφικτό φέτος η Τράπεζα να διενεργήσει περισσότερους από 1.000 πλειστηριασμούς.

Όπως είπε, η Τράπεζα υποβάλλει προσφορά για το 60% – 70% των ακινήτων που βγάζει σε πλειστηριασμό προκειμένου να διασφαλίσει ότι δεν θα αποβούν άγονοι και να δώσει σαφές μήνυμα προς τους στρατηγικούς κακοπληρωτές ότι ο ρόλος των τραπεζών θα είναι ενεργός.

Η Eurobank, όπως αναφέρθηκε, θα δίνει στοιχεία σε τριμηνιαία βάση για το ύψος του χαρτοφυλακίου των ακινήτων της, όπως αυτό θα διαμορφώνεται από τις αγορές μέσω πλειστηριασμών. Όπως αναφέρθηκε, το 2017 η Τράπεζα είχε κέρδος 7 εκατ. ευρώ από πωλήσεις 321 ακινήτων.

Ο κ. Καραβίας ανέφερε ότι υπάρχει ζήτηση και ανοδικές τάσεις τιμών στα εμπορικά ακίνητα (ιδίως ξενοδοχειακές μονάδες, logistics, ιδιοκτησίες σε μεγάλες πόλεις) και εκτίμησε ότι σταδιακά θα υπάρξει άνοδος και στα οικιστικά ακίνητα.

Ερωτώμενος για τους οφειλέτες του νόμου Κατσέλη, ο κ. Καραβίας είπε πως το 40% των αιτημάτων απορρίπτεται στα δικαστήρια. Κατόπιν αυτού, η Τράπεζα έχει στη δυνατότητά της όλα τα νόμιμα μέσα κατά των συγκεκριμένων δανειοληπτών, από το να συζητήσει αναδιάρθρωση του δανεισμού τους μέχρι να διενεργήσει πλειστηριασμό. “Ωστόσο, η πλειοψηφία των δανειοληπτών έρχεται στην Τράπεζα για ρύθμιση”, είπε ο κ. Καραβίας.

Τέλος, ερωτώμενος για την προοπτική δημιουργίας bad bank – ενδεχόμενο που άφησε ανοιχτό ο διοικητής της ΤτΕ στην πρόσφατη παρουσίαση της Έκθεσής του για το 2017 -, ο κ. Καραβίας είπε ότι οι τράπεζες είναι καταρχήν θετικές, αλλά καθώς η σύστασή της είναι ένα περίπλοκο θέμα, χρειάζονται περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς και πότε θα λειτουργήσει, ώστε να υπάρχει πιο ξεκάθαρη άποψη.

Πηγή: capital 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης