Η σύλληψη του επιχειρηματία Δημήτρη Μαρινόπουλου λόγω ανυπακοής του σε δικαστική απόφαση που τον υποχρέωνε να καταθέσει τον πλήρη κατάλογο των περιουσιακών του στοιχείων (για να αφεθεί ελεύθερος στη συνέχεια λόγω της προβλεπόμενης διαδικασίας), έφερε στην επιφάνεια όλο το παρασκήνιο της δραματικής πτώχευσης της αλυσίδας των σούπερ μάρκετ. Η διάσωση της αλυσίδας μέσω της εξαγοράς της από την εταιρεία Σκλαβενίτη δεν έγινε βεβαίως αναίμακτα. Το αντίθετο.

Η εταιρεία Μαρινόπουλος χρωστούσε πολλά λεφτά σε προμηθευτές και παραγωγούς οι οποίοι κάποια στιγμή κινήθηκαν δικαστικά για να πληρωθούν. Σε μία από αυτές τις υποθέσεις και από τη διαμάχη της Μαρινόπουλος με την προμηθεύτρια εταιρεία Καρυπίδης από την Βόρειο Ελλάδα άρχισαν να εμφανίζονται στοιχεία για την πραγματική εικόνα του Holding Marinopoulos διεθνώς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για ένα γιγαντιαίο δίκτυο εταιρειών που εκτείνεται από την Ελλάδα και την Κύπρο, στην Γαλλία, την Ολλανδία, τις ΗΠΑ, την Βουλγαρία σε πολλές δεκάδες ακόμη χώρες.

​Σε αυτό το δίκτυο απεικονίζεται μόνον έναν μικρό ποσοστό της πραγματικής οικονομικής δραστηριότητας του Ομίλου
Το δίκτυο αυτό των εταιρειών μπορεί κανείς να το δει αποτυπωμένο στο παρακάτω διάγραμμα. Σε αυτό το δίκτυο απεικονίζεται μόνον ένα μικρό ποσοστό της πραγματικής οικονομικής δραστηριότητας του Ομίλου. Θα πρέπει για να είναι ολοκληρωμένη η εικόνα να προστεθούν περί τις 100 offshore αλλά και κανονικές εταιρείες καθώς και το «κλειδί» της συνολικής δραστηριότητας, που είναι το trust Μπαχάμες με την ονομασία «Nerine».

Για το trust αυτό λίγα είναι γνωστά αφού η σύνθεση του, οι υπεύθυνοι διοίκησης του, η οικονομική κατάσταση του και κυρίως τα κεφάλαια που διαθέτει είναι ένα καλά κρυμμένο μυστικό. Καμία πληροφορία δεν είναι δυνατόν να διαρρεύσει όχι μόνον προς του κοινούς θνητούς αλλά και πως ενδιαφερόμενες διεθνώς κρατικές υπηρεσίες εκτός αν εκδοθεί ειδική εισαγγελική παραγγελία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι προαναφερόμενες εκατό περίπου υπεράκτιες ή κανονικές εταιρείες διαδραματίζουν ρόλο διαρκούς διακίνησης περιουσιακών στοιχείων τουτέστιν μετοχών, χρημάτων, ακινήτων κλπ. Πολλές από τις εταιρείες στήνονται και ξεστήνονται μετά από μία και μόνον συναλλαγή. Σε άλλες αλλάζουν διαρκώς τα διοικητικά συμβούλια προκειμένου να μην ταυτοποιείται και προσωποποιείται εύκολα η κάθε συναλλαγή.

Πατήστε πάνω στο διάγραμμα για να το διαβάσετε

Η δραστηριότητα του Ομίλου επεκτείνεται σε διάφορους τομείς. Πέρα από την αγορά τροφίμων και αναλώσιμων, έχουμε την Φαρμακοβιομηχανία σε διεθνές επίπεδο, σε επίπεδο παραγωγής, εμπορίας κλπ και άλλες δραστηριότητες ανά χώρα. Στο διάγραμμα μπορεί κανείς να αντιληφθεί πώς ο Όμιλος διαθέτει κύρια στρατηγικά κέντρα στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Ολλανδία, την Γαλλία, την Βουλγαρία, τις ΗΠΑ κλπ.

​Οι καταγγέλλοντες προμηθευτές ισχυρίζονται πώς το δίκτυο αυτό επέτρεψε στον Δημήτρη Μαρινόπουλο, τους εταίρους του και τους συνεργάτες του να εξαχθούν πολλά κεφάλαια από την Ελλάδα και να τοποθετηθούν «ασφαλώς» σε εταιρικά σχήματα στο εξωτερικόΣύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από την πλευρά των αντιδίκων με τους οποίους η εταιρεία Μαρινόπουλος βρίσκεται σε εξελισσόμενη δικαστική διαμάχη, η επέκταση και ολοκλήρωση του εταιρικού δικτύου εν είδη «ιστού αράχνης» πραγματοποιήθηκε μεταξύ του 2012 και του 2015. Οι καταγγέλλοντες προμηθευτές ισχυρίζονται πώς το δίκτυο αυτό επέτρεψε στον Δημήτρη Μαρινόπουλο, τους εταίρους του και τους συνεργάτες του να εξαχθούν πολλά κεφάλαια από την Ελλάδα και να τοποθετηθούν «ασφαλώς» σε εταιρικά σχήματα στο εξωτερικό.

Μιλώντας στο zougla.gr ο Θεόδωρος Καρυπίδης μεταξύ των άλλων ισχυρίζεται πώς ο Δημήτρης Μαρινόπουλος μετέφερε χρήματα από την Ελλάδα σε εταιρείες του στην Αλβανία, το Λουξεμβούργο, τις Μπαχάμες και την Κύπρο ενώ υπολογίζει πώς το συνολικό ύψος των χρημάτων που μεταφέρθηκαν εκτός Ελλάδος ανέρχεται στο 1,6 δις ευρώ.

Η δήλωση του στο zougla.gr:

«Συνελήφθη ο γιος του Λεωνίδα Μαρινόπουλου, του ιθύνοντος νου για όλη την απάτη της Μαρινόπουλος Α.Ε. Ουσιαστικά εκτελέστηκε η απόφαση 742 του 2017 για την κατάθεση των περιουσιακών στοιχείων όλης της οικογένειας και των μελών του Δ.Σ., οι οποίοι αρνούνταν να καταβάλλουν τις οφειλές τους, παρότι χρησιμοποιήσαμε κάθε νόμιμο μέσο, αφού πραγματοποιήθηκαν επτά δίκες και συνέχεια το ανέβαλλαν.

Κάποια στιγμή το δικαστήριο αρνήθηκε να αναστείλει την κατάθεση των περιουσιακών τους στοιχείων και ως εκ τούτου. από την προηγούμενη εβδομάδα η απόφαση για την κατάθεση της περιουσίας τους έγινε εκτελεστή. Σήμερα εκτελέστηκε.

Εμείς είχαμε μια εταιρική σχέση franchise με τον Μαρινόπουλο, 142 καταστημάτων στη Βόρεια Ελλάδα αλλά και ήμασταν και προμηθευτής του (στα οπωροκηπευτικά).

Η απαίτηση συνολικά είναι 25 εκατομμύρια ευρώ για την ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ Α.Ε. και άλλα 100 εκατομμύρια ευρώ για τα σούπερ μάρκετ.

Γνωρίζω ότι ο Μαρινόπουλος διαθέτει στο εξωτερικό μια πληθώρα εξωχώριων εταιρειών (offshore), π.χ. σε Κύπρο, Λουξεμβούργο, Μπαχάμες, Ολλανδία, ΗΠΑ, Αλβανία Βουλγαρία, προκειμένου να εξαπατήσει τους Έλληνες προμηθευτές, μεταφέροντας εκεί τα χρήματα του. Πρόκειται για ποσό που ξεπερνά τα 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ».

Η περίεργη δανειοδότηση με 75 εκατ. της εταιρείας Μαρινόπουλος έναν μήνα πριν από την πτώχευση

Στα πλαίσια της δικαστικής διαμάχης μεταξύ της εταιρείας Καρυπίδη και της εταιρείας Μαρινόπουλος, αναφέρεται και η υπόθεση δανειοδότησης της Μαρινόπουλος από τράπεζα, ενώ η εταιρεία αυτή βρισκόταν υπό πτώχευση. Πιο συγκεκριμένα, η δανειοδότηση πραγματοποιήθηκε έναν μήνα πριν από την αίτηση πτώχευσης που κατέθεση η εταιρεία Μαρινόπουλος. Το ζήτημα είναι σοβαρό και προφανώς θα πρέπει να δοθούν συγκεκριμένες και επαρκείς απαντήσεις στους ενάγοντες προμηθευτές. 

Διαβάζουμε στα έγγραφα μήνυσης και αγωγής της εταιρείας Καρυπίδη κατά της εταιρείας Μαρινόπουλος:

«Επαλήθευση της παράνομης συμπεριφοράς της καθ΄ης με σκοπό την δημιουργία σε βάρος της απαιτήσεων από την εαιρεία “ΑΔΕΛΦΟΙ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΝΩΝΥΜΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ” επί τη βάσει των νέων ως προς την εταιρεία αυτή κρίσιμων εγγράφων (ποσοστό 8,85%) :

Σύμφωνα με την έκθεση της ελεγκτικής εταιρείας και των κρίσιμων νέων εγγράφων που την συνοδεύουν η απαίτηση που φέρεται να έχει η εν λόγω εταιρεία κατά της εταιρείας ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. ποσού 129.206.411 ευρώ που αντιστοιχεί σε 8,85% του συνόλου των πιστωτών προκύπτει:

από τρεις συμβάσεις ομολογιακών δανείων που έχει συνάψει η εταιρεία αυτή με την ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. συνολικού ποσού 65.000.000 ευρώ, ήτοι την από 14.10.2015 για ποσό 15.000.000 ευρώ, την από 11.12.2015 για ποσό 15.000.000 ευρώ και την από 23.12.2015 για ποσό 35.000.000 ευρώ.

2. από την από 21.4.2016 σύμβαση δανείου που συνήφθη μεταξύ της “ΑΔΕΛΦΟΙ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΝΩΝΥΜΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ” και της τραπεζικής εταιρείας Alpha Bank A.E. ποσού 75.000.000 ευρώ.

Σχετικά με την εκταμίευση των ποσών των παραπάνω δανείων προσκομίστηκαν αντίγραφα κίνησης τραπεζικών λογαριασμών της ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. και συγκεκριμένα:

-πέντε αντίγραφα κίνησης λογαριασμού της ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος συνολικού ποσού 10.901.333 ευρώ.

-τρία αντίγραφα κίνησης λογαριασμού της ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. της Τράπεζας Πειραιώς συνολικού ποσού 7.552.852 ευρώ

-πέντε αντίγραφα κίνησης λογαριασμού της ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. της τράπεζας Alpha Bank Α.Ε. συνολικού ποσού 38.910.333 ευρώ.

ΉΤΟΙ, συνολικού ποσού 57.364.518 ευρώ.

Συμπεράσματα:

Σχετικά με την από 21.4.2016 σύμβαση δανείου που συνήφθη μεταξύ της εταιρείας αυτής και της τραπεζικής εταιρείας Alpha Bank A.E. ποσού 75.000.000 ευρώ δεν προκύπτει ότι εκταμιεύθηκε το ποσό αυτό προς την εταιρεία ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. αφού αφενός αυτή δεν συμβάλλεται αφετέρου δε δεν προσκομίζονται παραστατικά που δικαιολογούν την εκταμίευση του ποσού αυτού . Ουτε επισης υπαρχουν εγγυησεις 75.000.000 ή αν υπαρχουν δεν μας εχουν προσκομιστεί.

Από τα αντίγραφα κίνησης λογαριασμού της ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. που δήθεν αποδεικνύουν τις τρεις συμβάσεις ομολογιακών δανείων ποσού 65.000.000 ευρώ, τα ποσά των κινήσεων των λογαριασμών που προσκομίστηκαν είναι συνολικού ποσού μόλις 57.364.518 ευρώ, ενώ, επιπρόσθετα δεν προκύπτει για ποσό των 5.865.333 ευρώ ότι έχει καταβληθεί από την εταιρεία που εξετάζουμε στην παρούσα ενότητα δοθέντος ότι για το ποσό αυτό, τα αντίγραφα κίνησης λογαριασμού της ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. που τις αποδεικνύουν φέρουν απλώς χειρόγραφες σημειώσεις “ΑΦΟΙ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ” και επομένως δεν αποδεικνύουν ότι τα ποσά έχουν καταβληθεί από την εταιρεία που εμφανίζεται ως πιστωτής.

2.Από τα προσκομισθέντα αντίγραφα κίνησης λογαριασμού της ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. δεν προκύπτει ξεκάθαρα ότι οι κινήσεις αυτές έγιναν σε εκτέλεση των αναφερομένων συμβάσεων ομολογιακών δανείων.

3.Δεν υφίσταται οιαδήποτε βεβαίωση ή τεκμηρίωση στην προκείμενη έκθεση της ελεγκτικής εταιρείας ότι το ποσό των 129.206.411 ευρώ που αντιστοιχεί σε 8,85% του συνόλου των πιστωτών προκύπτει από τόκους των άνω τριων δανείων συνολικού ποσού 57.364.518 ευρώ- 5.865.333 ευρώ= 51.499.185 ευρώ (το οποίο και πράγματι εκταμιεύθηκε βάσει των ανωτέρω).

Από τα παραπάνω συνάγεται ότι το ποσό των 129.206.411 ευρώ που αντιστοιχεί σε 8,85% του συνόλου των πιστωτών προέρχεται από εικονικές συμβάσεις δανείων, αφού δεν αποδεικνύεται η εκταμίευση των σχετικών ποσών και άρα το ποσό αυτό αφορά ανύπαρκτη απαίτηση, ώστε 8,85% εσφαλμένως καταχωρείται στο σύνολο των πιστωτών δυνάμει της προσβαλλομένης απόφασης».

Διαβάστε ακόμη:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης