Σημαντική αύξηση σημείωσαν τον εφετινό Ιανουάριο οι εισπράξεις του Δημοσίου από την παρακράτηση φόρου εισοδήματος επί των μισθών και των συντάξεων.

Η αύξηση προκύπτει από τη σύγκριση των παρακρατηθέντων φόρων που εισπράχθηκαν τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους με τους παρακρατηθέντες φόρους που εισπράχθηκαν τον αντίστοιχο μήνα του 2017.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται αφενός στην κατάργηση της έκπτωσης 1,5% στην παρακράτηση φόρου από τους μισθούς και τις συντάξεις, η οποία ισχύει από την 1η-1-2018, αφετέρου στην αύξηση των απασχολουμένων κατά 2,7% που καταγράφηκε τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2017.

Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία που περιλαμβάνονται στην έκθεση για την εξέλιξη και τη διακύμανση των φορολογικών εσόδων την οποία συνέταξε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για τον μήνα Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, στα έσοδα από τον «φόρο στο εισόδημα από μισθούς και συντάξεις που εισπράττεται με τη μορφή παρακράτησης» παρατηρείται αξιοσημείωτη μεταβολή κατά +15,97% μεταξύ του εφετινού και περσινού Ιανουαρίου, η οποία, όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, «οφείλεται εν μέρει στις μεταβολές που επήλθαν από 01/01/2018 σύμφωνα με το άρθρο 69 του ν.4472/2017, καθώς η μηνιαία παρακράτηση φόρου εισοδήματος για μισθωτούς και συνταξιούχους αυξήθηκε, λόγω της κατάργησης της έκπτωσης 1,5% στην παρακράτηση φόρου εισοδήματος για αυτές τις κατηγορίες».

Βάσει των αναλυτικών στοιχείων που παρουσιάζονται στη συγκεκριμένη έκθεση, τα έσοδα από την παρακράτηση φόρου επί των μισθών και των συντάξεων ανήλθαν σε 400,43 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους έναντι 345,29 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2017. Σημείωσαν, δηλαδή, αύξηση κατά 55,14% ή κατά 15,97%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης